VETALIN

Hoe help ik mijn hond met artrose?

Ook met artrose kan een hond nog een leuk leven hebben
- 27 september 2023

Jouw hond heeft de diagnose artrose gekregen. Dat is niet fijn. Ik kan me voorstellen dat dit vragen bij je oproept. In dit advies leg ik je uit wat artrose is. En wat je kunt doen om jouw hond te helpen.

Wat is artrose bij de hond?

Vaak wordt gezegd dat artrose slijtage van de gewrichten is. Dat klopt niet helemaal. Bij artrose verandert het kraakbeen in het gewricht. De kwaliteit van dit kraakbeen gaat achteruit. Het wordt dunner en kan daardoor wel sneller slijten. Maar er gebeurt nog meer. Het bot onder het kraakbeen verandert ook. Zo ontstaan er knobbels op de botten. Het gewricht loopt hierdoor een stuk minder gesmeerd. Dit geeft irritatie en ontsteking. Deze ontsteking tast het kraakbeen weer aan. En zo is de cirkel rond. Artrose is een negatieve neerwaartse spiraal.

Oorzaken artrose hond

Artrose steekt ingewikkeld in elkaar. We weten nog niet precies wat dit proces allemaal beïnvloedt. Wat we wel weten is dat de kans op artrose bij bepaalde factoren toeneemt.   

 • Erfelijke aanleg. Hondenrassen met een hoger risico op gewrichtsproblemen, hebben ook vaker artrose. Grote rassen zoals de Golden Retriever, Labrador Retriever en Duitse Herder zijn bijvoorbeeld gevoelig voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook zien we bij grote rassen vaker een kruisbandprobleem. Dit kan beiden tot artrose leiden. Artrose komt niet alleen voor bij grote rassen. Kleine rassen zoals de Chihuahua en Franse Bulldog hebben bijvoorbeeld vaker problemen met de knieschijf (patellaluxatie). Hierdoor neemt de kans op artrose ook toe. 
 • Gewicht van de hond. Hoe zwaarder de hond, hoe vaker artrose. Dit geldt op twee manieren.
  • Een te dikke hond heeft meer kans op artrose. Dit geldt dus ook voor te dikke honden van een klein ras.
  • Een grote hond heeft meer kans op artrose. Is dit grote ras ook nog te dik dan neemt het risico extra toe. 
 • Leeftijd. Artrose komt op alle leeftijden voor. Maar de risicofactoren zien we vaker bij oudere honden. Zo zijn oude honden bijvoorbeeld vaker te dik dan jonge honden. Daarnaast duurt het een tijdje voordat artrose tot klachten leidt. Hierdoor wordt de diagnose artrose vaker bij oudere honden gesteld. 
 • Blessures. Na een opgelopen blessure rondom een gewricht neemt de kans op artrose toe. Dit kan komen door directe beschadiging van het gewricht. Maar ook als spieren of pezen rondom een gewricht beschadigd zijn geraakt. Het gewricht gaat hierdoor anders bewegen. Dit geeft ontsteking en artrose.  
 • Lichaamsbeweging als pup. Overbelasting bij pups kan leiden tot artrose op latere leeftijd. Voorbeelden van overbelasting zijn: traplopen, veel springen en lange stukken lopen.

Doet artrose pijn voor mijn hond?

Ja, artrose doet pijn. De pijn ontstaat vaak geleidelijk en wordt erger als de artrose erger wordt.

Maar mijn hond piept niet bij artrose?

Continue piepen heeft niet zoveel zin bij pijn. Misschien een keertje van de schrik. Maar langdurig piepen lost de pijn niet op. Jouw hond zal eerder dingen doen die de pijn wegnemen. Zoals de bewegingen aanpassen. Minder vaak op een pootje staan. Een pootje optrekken. Rustiger aan doen bij het opstaan. Rustig aan gaan liggen. Vaker blijven liggen. Eerder gaan liggen. Rustiger lopen. Een pauze nemen tijdens het lopen. Herken je het al?

Symptomen artrose hond

Symptomen van artrose herken je aan andere manieren van bewegen. Jouw hond probeert pijn te voorkomen en past de beweging aan. Ook wordt bewegen moeilijker.

 • Stijf lopen
 • Moeite met lopen na het opstaan
 • Langzamer lopen
 • Pauzes nemen tijdens het lopen
 • Een pootje minder belasten / mank lopen
 • Met een bolle rug lopen
 • Minder vrolijk zijn
 • Soms: piepen bij aanraking van de poot

Joint Support: ondersteuning gewrichten hond

Artrose is niet te genezen wel kun je je hond zo goed mogelijk ondersteunen met een supplement met Glucosamine en Groenlipmossel. De Joint Support is ontwikkeld door onze dierenarts en zorgt voor soepele gewrichten. 

Hoe help je een hond met artrose?

Naast medicatie en voedingssupplementen zijn ondersteunende maatregelen van grote waarde. Misschien vergt dit van jou iets meer inspanning dan “even een pilletje geven”, maar kijk eens naar onderstaand lijstje. Welke van deze tips voor jou haalbaar? Hoe meer je doet, hoe beter het resultaat vaak. 

1. Zorg voor een gezond gewicht

Hoe zwaarder je hond, hoe meer belasting op het pijnlijke gewricht. De pijn kan verminderen door je hond te helpen af te vallen. Ook neemt het risico op ontstaan van artrose dan af. Daardoor verklein je de kans dat er in meerdere gewrichten problemen ontstaan. 

2. Aangepaste lichaamsbeweging

Het is belangrijk om overbelasting te voorkomen. Springen, traplopen of over een gladde vloer rennen is geen goede idee. Maar rustig en in een rechte lijn bewegen wel. Dat houdt de spieren sterk en dat helpt bij artrose. Blijf dus rustige wandelingen maken. Kijk hierbij heel goed naar de grenzen die jouw hond aangeeft. Bouw het langzaam op. Zwemmen is ook een goed idee bij artrose. Dit versterkt de spierkracht zonder de gewrichten te belasten.

3. Fysiotherapie

Voor een bewegingsplan op maat kan fysiotherapie helpen. Hierbij wordt goed naar de specifieke klachten van jouw hond gekeken. Onder fysiotherapie valt ook hydrotherapie. Dat is een warm waterbad voor honden waarin ze rustig kunnen zwemmen. Dit zwemmen versterkt de spieren zonder belasting. Het warme water ontspant de spieren en brengt de bloedcirculatie op gang. 

4. Vermijd kou

Van mensen weten we dat artrose pijnlijker wordt bij koud weer. Het is dus goed om kou een beetje te vermijden. Een warme ligplek kan helpen. Misschien een hondenjas bij koud weer? En als het echt koud is buiten: beweeg wel maar hou de wandelingen wat korter. 

5. Een orthopedisch hondenkussen

Een goed hondenkussen voorkomt pijnlijke drukpunten. Een orthopedisch hondenkussen biedt dit comfort. Door een fijne slaapplek rust jouw vriendje ook beter uit. Hierdoor neemt het energie niveau om rustig te kunnen bewegen weer toe.

6. Geef een massage

Ja, echt! Een massage maakt spieren soepel en bevordert de bloedcirculatie. Dit kan helpen bij pijn door artrose. 

7. Wees lief en geduldig

Een beetje extra aandacht en liefde is wel zo prettig. Zorg voor een beetje extra rust. Een rustige omgeving. Geef een knuffel. En overvraag je hond niet. Als je hond aangeeft niet verder te kunnen wandelen, doe dit dan ook niet. Volg het tempo van je vriendje goed op.

Prognose artrose hond

Jouw vriendje wordt niet meer beter. Artrose is een onomkeerbaar proces. Wat je kunt bereiken met maatregelen is vertraging van dit proces. En je kunt zorgen dat jouw vriendje het comfortabel heeft. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Het leven kan hierdoor zeker nog jarenlang leuk blijven. 

Wanneer hond laten inslapen bij artrose?

Bij artrose wordt jouw hond niet meer beter. Soms gaat het nog maanden of jaren goed. Maar er komt een dag dat dit niet meer zo is. Dan is er meer pijn dan lol in het leven. Wanneer dit moment is aangebroken kan moeilijk te zeggen zijn. Het gaat vaak elke keer maar een klein beetje slechter. Helaas heb ik veel verdrietige baasjes bij een euthanasie meegemaakt. Maar nooit zei iemand dat ze te vroeg waren. Heel vaak wel te laat. Ik begrijp het, want het is een vreselijk moeilijke beslissing. Je kunt er echt tegenaan gaan hikken. Maar probeer nu alvast na te denken over waar de grens voor jou ligt. Aan slechte dagen heeft jouw vriendje niks. Wanneer is het leven voor jouw hond nog leuk? En waar ligt voor jou de grens dat dit niet meer zo is? Schrijf deze regels nu alvast voor jezelf op. 

Probeer je hier op een later moment aan te houden. Zo voorkom je dat de grenzen steeds een stukje verschuiven en emotie de overhand krijgt. Het besluit tot euthanasie is heel erg verdrietig maar soms wel het allerbeste wat je voor je vriendje kunt doen. En daar staan we voor, toch?

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven