VETALIN

Artrose bij katten: hoe kun je helpen?

Een kat met artrose zal niet graag meer traplopen
- 30 september 2023

Onderzoek naar artrose bij katten komt op gang. En daar schrikken we allemaal van! Tussen de 26% en de 90% van de katten kampt met artrose. Dat is veel hè? Hele grote kans dus dat jij hier als baasje mee te maken krijgt. Het is goed om te weten hoe je het kunt herkennen. En ook hoe je jouw vriendje kunt helpen. Want artrose is pijnlijk. Dus natuurlijk wil je iets doen. Lees je mee?

Wat is artrose bij de kat?

Vaak wordt gezegd dat artrose slijtage van de gewrichten is. Dat klopt niet helemaal. Bij artrose verandert het kraakbeen in het gewricht. De kwaliteit van dit kraakbeen gaat achteruit. Het wordt dunner en kan daardoor sneller slijten. Maar er gebeurt nog meer. Het bot onder het kraakbeen verandert. Zo ontstaan er knobbels op de botten. Het gewricht loopt hierdoor een stuk minder gesmeerd. Door irritatie ontstaat ontsteking. Deze ontsteking tast het kraakbeen weer aan waardoor deze nog sneller slijt. En zo is de cirkel rond.

Symptomen artrose kat

Artrose is mank lopen, toch? Helaas voor katten niet. Maar 1 op de 10 katten gaat mank lopen bij artrose. Heel verraderlijk. Want hoe herken je artrose dan wel?

Artrose herken je aan de volgende symptomen:

 • Gedragsveranderingen. Katten met artrose herken je aan plotselinge gedragsveranderingen. Minder vaak springen en rustiger worden zijn het meest opvallend. Een kat met artrose speelt ook minder. 
 • Niet meer springen en traplopen
 • Andere route door het huis nemen. Je kunt zien dat de vaste route door het huis verandert. Jouw vriendje vermijd traplopen en klimmen. Hierdoor wordt een bovenverdieping vaker vermeden. 
 • Minder naar buiten gaan. Een kat met artrose trekt er minder vaak of minder lang op uit. 
 • Plassen in huis. Dit kan komen door pijn bij het plassen. Maar ook doordat de kattenbak minder goed bereikbaar wordt.
 • Vermageren. Vooral als de brokjes op een onhandige plek staan. 
 • Agressie en prikkelbaarheid. Van chronische pijn word jouw vriendje natuurlijk flink chagrijnig. Hierbij hoort ook minder komen knuffelen of zichzelf afzonderen.
 • Kale plekken in de vacht. Dat komt door likken aan de pijnlijke plek.
 • Slechte vachtverzorging. Als poetsgedrag juist pijnlijk wordt gaat de vachtverzorging achteruit. Doordat de flexibiliteit minder wordt kan een kat niet meer overal bij. 

Oorzaken artrose kat

We weten nog niet precies hoe het veroorzaakt wordt. Artrose steekt ingewikkeld in elkaar. De kans op artrose neemt bij een aantal factoren toe:  

 • Lichaamsgewicht. Hoe zwaarder de kat, hoe vaker artrose. Overgewicht speelt dus een rol bij het ontstaan van artrose. Vermoedelijk door overbelasting van de gewrichten. 
 • Leeftijd. Artrose komt op alle leeftijden voor. Maar we zien het vaker bij oudere katten. Het duurt ook een tijdje voordat artrose tot zichtbare klachten leidt. Hierdoor wordt de diagnose artrose vaker bij oudere katten gesteld. 
 • Blessures. Na een opgelopen blessure rondom een gewricht neemt de kans op artrose toe. Dit kan komen door directe beschadiging van het gewricht. Maar ook als spieren of pezen rondom een gewricht beschadigd zijn geraakt.
 • Ontstekingen in het gewricht (artritis). Bij infectie door een bacterie kan artrose ontstaan. Ook ontstekingen door het immuunsysteem zelf veroorzaken ook artrose bij de kat.

Diagnose artrose kat

Herken je signalen van artrose? Het is verstandig naar een dierenarts te gaan. Deze kan de diagnose stellen. Naast een algemeen onderzoek is een röntgenfoto vaak nodig. Omdat niet elke kat hier goed aan meewerkt kan het zijn dat je dierenarts een roesje voorstelt.

Pijnstilling bij artrose kat

Met stip op nummer één staat pijnstilling. Eigenlijk een must bij artrose. Pijnstilling zoals NSAID’s remmen ook ontsteking dus je doorbreekt de cirkel. Doe dit wel onder begeleiding van een dierenarts. Langdurige pijnstilling kent namelijk bijwerkingen. Je wilt de dosis daarom zo laag mogelijk houden. Maar je wilt ook niet te weinig geven. Een dierenarts helpt je bij deze balans. Bovendien hebben veel (oudere) katten ook last van nierproblemen. Geen ideale combinatie met pijnstilling. Een goede dierenarts houdt hier rekening mee waardoor je het toch veilig kunt gebruiken.

Kat met artrose helpen

1. Afvallen

Overgewicht veroorzaakt artrose. En artrose verergert als er sprake is van overgewicht. Het is daarom heel belangrijk om met een gezond gewicht aan de slag te gaan. Doe dit nooit door zomaar minder eten te geven. Een kat kan niet goed vasten. 

2. Blijven bewegen

Rustig blijven bewegen is belangrijk. Dit vermindert de pijn. Stijfheid wordt voorkomen en de spieren blijven sterker. Ook helpt beweging weer bij het afvallen. Door de pijn kan het wel lastig zijn jouw vriendje hiertoe te verleiden. Probeer toch eens uit te dagen tot een spelletje. Of de brokjes een beetje door het huis te verstoppen. Bouw de uitdagingen rustig op.

3. Aanpassingen aan de kattenbak

Kijk eens of je een lage kattenbak kunt gebruiken. Dus waar je vriendje niet in hoeft te springen. Het liefst ook zonder deksel vanwege mogelijke rugpijn. De kattenbak staat het beste op een plekje in de buurt van waar jouw vriendje al graag is.

4. Verhoogde voerbakjes voor nek en rug

Artrose kan ook in de nek en rug zitten. Lage voerbakjes op de grond kunnen dan pijnlijk zijn. Voerbakjes in een verhoogde standaard kunnen helpen.

5. Help met de vachtverzorging

Lief om je vriendje met de vachtverzorging te helpen. Door artrose kan een kat behoorlijk stijf worden. Dat maakt het verzorgen van de vacht lastiger. Hierdoor kunnen klitten en zelfs huidproblemen ontstaan. Het is daarnaast een fijn momentje samen. Dat kan fijn zijn als jouw vriendje last heeft van pijnklachten. Meestal wordt dat wel gewaardeerd. Maar:  door pijn en prikkelbaarheid kan dit ook anders uitpakken. Forceer natuurlijk niks.

6. Geef een massage

Ja, echt! Een massage maakt spieren soepel. En bevordert de bloedcirculatie. Dit kan helpen bij pijn door artrose. 

Prognose artrose kat

Als het proces van artrose gestart is gaat dit altijd door. Uiteindelijk zullen de klachten dus verergeren. Maar: het leven kan zeker nog leuk zijn. Met de juiste ondersteuning zelfs jarenlang. Kijk dus goed naar bovenstaande adviezen. Welke zijn voor jou haalbaar? Het kan een groot verschil maken!

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven