VETALIN

Blaasgruis bij de kat

Blaasgruis is niet leuk voor een kat. Gelukkig kun je bijna altijd goed helpen.
- 20 augustus 2023

Blaasgruis betekent dat er kristallen in de urine zitten. Dit veroorzaakt een blaasontsteking bij katten. Helaas krijgen veel van onze vriendjes hiermee te maken. Hoe dat komt vertel ik in dit advies. En natuurlijk ook wat je voor je pechvogel kunt doen. Want één ding is zeker: blaasgruis bij de kat is bijna altijd goed te behandelen. Gelukkig maar!

Oorzaken blaasgruis kat

De ene kat krijgt sneller blaasgruis dan de ander. Er zijn hier verschillende redenen voor:

 • Weinig drinken. Het komt veel voor dat kristalletjes in urine ontstaan. Meestal worden deze weggespoeld met de urine. Dan zijn ze weg voordat ze klachten geven. Weinig drinken betekent ook weinig plassen. En dat betekent dat kristallen minder weggespoeld worden.
 • Katers. De urinebuis van katers is langer en smaller dan van poezen. Blaasgruis blijft vaker en langer in de blaas achter bij katers.
 • Stress is een belangrijke oorzaak van blaasontsteking bij katten. Door een blaasontsteking verandert de zuurgraad in de urine. Dan ontstaat er sneller blaasgruis. Een kat met een blaasontsteking krijgt dus sneller blaasgruis. En het gevolg van blaasgruis is weer een blaasontsteking. Herken je de vicieuze cirkel?
 • Overgewicht en gewrichtsproblemen. Dit is geen directe oorzaak van blaasgruis. Maar dikke katten en katten met gewrichtsproblemen zoals artrose bewegen minder. Hierdoor gaan ze minder vaak naar de kattenbak. De plas ophouden is geen goed idee met kristallen in de urine.
 • Persoonlijke aanleg. Een beetje een flauw antwoord. Want waar ontstaat die persoonlijke aanleg dan door? Mogelijk door een iets andere samenstelling van de urine. Precies weten we het niet. Maar we kunnen stellen dat sommige katten nu eenmaal gevoeliger zijn dan anderen.

Struviet en andere soorten blaasgruis bij de kat

Er zijn verschillende soorten blaasgruis bij de kat. Jouw dierenarts kan dit in de urine zien. Bij verschillende soorten blaasgruis hoort een andere behandeling. Daarom is het belangrijk te weten waar je mee te maken hebt. 

 • Struviet. De meest voorkomende vorm van blaasgruis bij de kat. Struviet ontstaat in urine met een hoge pH waarde. Een speciaal dieet helpt vaak goed tegen struviet. Dit dieet verlaagt de pH van de urine.
 • Calciumoxalaat. Dit komt minder vaak voor. Het ontstaat bij een lage pH van de urine. Een blaasgruis dieet kan vorming van calciumoxalaat remmen. Maar kan dit niet goed oplossen als het al zover gekomen is. Bij blijvende klachten is operatief ingrijpen vaak nodig.
 • Cystine. Dit is zeldzaam bij katten. De oorzaak is niet goed bekend. Cystine ontstaat in een urine met een lage pH. Een blaasgruisdieet helpt niet goed. Bij blijvende klachten is operatief ingrijpen nodig.

Symptomen blaasgruis kat

Blaasgruis veroorzaakt een blaasontsteking. Je kunt klachten van een blaasontsteking herkennen aan:

 • Vaker plassen
 • Kleine beetjes plassen
 • In huis plassen
 • Onrust tijdens het plassen
 • Met gekromde rug lopen
 • Aan de geslachtsdelen likken
 • Stinkende of bloederige urine

Let op! Blaasgruis kan tot verstopping van de urinebuis leiden. Dit komt bijna uitsluitend bij katers voor. Denk je dat jouw kater helemaal niet meer kan plassen? Bel met spoed je dierenarts, ook buiten openingstijden. Er is direct hulp nodig.

Behandeling blaasgruis kat

Je kunt een kat met blaasgruis goed helpen met onderstaande tips.

 • Veel drinken. Blaasgruis kan met de urine wegspoelen. Hoe meer een kat drinkt hoe sneller dit gebeurt. Probeer dus veel water aan te bieden. Laat je creativiteit lekker stromen. Verschillende bakjes op verschillende plekken. Een ijsblokje in het water om mee te spelen. Een drinkfontein. Alles wat nieuw of anders is wekt vaak de interesse.
 • Natvoeding geven. Natvoeding bestaat voor 80% uit water. Natvoeding eten is dus ook extra drinken.
 • De kattenbak-regels van je kat. Misschien is jouw kat niet tevreden over de kattenbak? Dit kan ervoor zorgen dat de plas wordt opgehouden. Geen goed plan. Lees in deze blog alle regels die jouw vriendje erop na houdt.
 • Kattenvoer bij blaasgruis. Struviet kan goed opgelost worden met een speciaal dieet. Er zijn veel merken die wel iets over blaasgruis op de verpakking melden. Dit betekent niet dat ze allemaal echt helpen. Mijn advies: blijf bij bekende veterinaire merken zoals Royal Canin of Hill’s. Deze zijn overal verkrijgbaar en je zit hier echt goed mee. Vraag anders je dierenarts om advies. Een levenslang dieet is meestal nodig. Vaak komen klachten anders snel terug.
 • NSAID’s (pijnstiller). Een blaasontsteking kan pijn doen. Een pijnstiller kan daarom verstandig zijn. Jouw dierenarts kan je hierbij helpen. 

Blaasgruis of blaasstenen bij de kat, wat is het verschil?

Kleine kristallen dwarrelen los door de urine. Deze worden uit geplast. Als ze een beetje samenklonteren ontstaat blaasgruis. Dit kan soms nog uit geplast worden. Maar als ze verder ophopen gebeurt dit niet meer. Ze zijn te groot geworden. Dan spreken we van blaasstenen. Blaasstenen zijn dus ook een ophoping van kristallen alleen dan groter.

Urineonderzoek bij de kat

Aan jouw vriendje zie je signalen van een blaasontsteking. Maar je kunt niet zien of dit door blaasgruis of iets anders komt. Urineonderzoek is nodig. Hier heb je natuurlijk wel urine voor nodig. Dit zijn je opties:

 • Thuis opvangen. Maak de kattenbak goed schoon. Vul deze dan met een materiaal waar de urine langs loopt. Een huis-tuin-en keuken tip is een vuilniszak. Knip deze in stroken of snippers. Als je kat geplast heeft giet je de urine over in een bakje. Of je zuigt het op met een spuitje. Probeer de urine binnen twee uur bij je dierenarts te krijgen.
 • Bij de dierenarts opvangen. Een dierenarts kan jouw vriendje ook in opname nemen. Dan wordt de urine verzameld zodra er geplast is.
 • Uit de blaas prikken. Met een naaldje kan een dierenarts urine uit de blaas zuigen. Dit is even vervelend maar niet heel pijnlijk. Als er vaak kleine beetjes geplast wordt is dit lastig. De blaas is dan niet genoeg gevuld om aan te prikken. Bij een blaasontsteking is dit helaas vaak het geval.

Blaasgruis veroorzaakt een blaasontsteking. Dit is natuurlijk niet leuk. Gelukkig is het vaak op te lossen. Na het lezen van dit advies weet je hoe. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven