VETALIN

Blaasontsteking bij de hond: wat kun je doen?

Een blaasontsteking is voor de hond niet leuk. Gelukkig kun jij als baasje goed helpen.
- 22 augustus 2023

Jouw hond moet plots heel vaak plassen. Steeds maar kleine beetjes. De kans is groot dat het om een blaasontsteking gaat. In dit advies geef ik aan hoe je kunt ondersteunen. De Vetalin Blaas Support is een natuurlijk supplement om een brede ondersteuning te geven aan de blaas. Zeker geschikt om je hond te ondersteunen bij het niet kunnen plassen.

Wat is een blaasontsteking bij de hond?

Bij een blaasontsteking is de wand van de blaas ontstoken. Bij honden komt dit bijna altijd door een bacterie. Dit geeft pijn en irritatie. De blaaswand kan ook een beetje gaan bloeden. Door de ontsteking kan de blaas de urine niet meer goed opslaan. De functie van de blaas gaat daarmee achteruit.

Symptomen blaasontsteking hond

Een blaasontsteking is vaak goed te herkennen. Je kunt vooral verschijnselen tijdens het plassen zien.  

 • Persen op de urine
 • Vaak kleine beetjes plassen
 • Plassen op plekken waar het niet hoort 
 • Pijnuitingen bij het plassen
 • Sterk ruikende, troebele of bloederige urine

 Jouw hond voelt zich soms ook niet lekker. Dat kan je zien aan algemene ziekteverschijnselen zoals sloom zijn, niet willen eten en aanhankelijk worden.

Oorzaken blaasontsteking hond

Er is niet één oorzaak van een blaasontsteking bij honden. Sommige dingen vergroten wel de kans: 

1. Gesteriliseerde teefjes (incontinentie)

Bij de hond is een bacterie bijna altijd de boosdoener. Deze bacterie komt van buitenaf de plasbuis in. Hierna kruipt deze als het ware naar de blaas toe. Hoe korter de plasbuis, hoe sneller de bacterie de blaas bereikt. 

Teefjes hebben een veel kortere plasbuis dan reuen. Daarom komt een blaasontsteking bij teefjes vaker voor. De natuur is gelukkig niet gek. Om teefjes extra te beschermen is iets slims bedacht. Vrouwelijke geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron beschermen tegen een blaasontsteking. Maar na sterilisatie vallen deze vrouwelijke geslachtshormonen weg. Hierdoor valt ook deze bescherming weg. Een blaasontsteking komt dus vooral voor bij gesteriliseerde teefjes.

Na sterilisatie kan een teefje ook incontinent worden. Dat vergroot ook het risico op een blaasontsteking. Door de continue natte omgeving van de vulva kruipen bacteriën veel makkelijker naar binnen. 

2. Verminderde weerstand

Als de weerstandverminderd is, neemt het risico op een blaasontsteking toe. De weerstand kan verminderd zijn tijdens ziekte. Of bijvoorbeeld kort na een operatie.

Maar de weerstand is ook heel erg afhankelijk van een gezonde levensstijl. Complete en uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging is bijvoorbeeld heel belangrijk. Ditzelfde geldt voor voldoende slaap en een omgeving vrij van stress. 

3. Andere aandoeningen

Er zijn aandoeningen die de kans op een blaasontsteking vergroten.

 • Nierproblemen
 • Blaasproblemen zoals blaasstenen of blaastumoren
 • Hormonale ziekten (Ziekte van Cushing; suikerziekte (Diabetes Mellitus))
 • Incontinentie 
 • Blaasgruis. Als er sprake is van blaasgruis verergert de ontsteking. Maar let op: blaasgruis bij de hond is meestal het gevolg van een blaasontsteking. En dus niet de oorzaak. Als de blaasontsteking goed wordt behandeld verdwijnt blaasgruis vaak ook. 

Behandeling blaasontsteking hond

Bij een blaasontsteking wordt al snel aan een antibioticumkuur gedacht. Maar dit is niet altijd nodig. Het is ook niet verstandig om zomaar antibiotica te gebruiken. Hierdoor ontstaat resistentie. Bovendien kan een antibioticumkuur de darmflora flink verstoren.

Bij kortdurende klachten kun je thuis met de volgende maatregelen ondersteunen. 

1. Laat jouw hond veel drinken

Veel drinken leidt tot veel plassen. En veel plassen spoelt de blaas schoon. Dit spoelt de bacteriën dus weg. Vind je het moeilijk om je hond veel te laten drinken? Denk dan zeker eens aan leuke spelletjes met een tuinslang. De meeste honden vinden dit geweldig. Of wat dacht je van frisse ijsblokjes om op te knabbelen?

2. Zorg dat jouw hond altijd kan plassen

Natuurlijk begrijp ik dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Toch is het belangrijk. Probeer ervoor te zorgen dat je hond altijd kan plassen. En ook in alle rust goed kan uit plassen. Het is belangrijk dat de blaas goed doorspoelt. En het ophouden van de urine werkt dit tegen. Is toegang tot een buitenruimte niet altijd mogelijk? Kun je kijken of een tijdelijke oplossing zoals een urinematje wel mogelijk is? 

3. Geef natvoeding aan jouw hond

Natvoeding bestaat voor 80% uit water. Natvoeding eten is dus bijna gelijk aan drinken. En dat is precies wat je wilt. Probeer abrupte voerwisselingen wel te vermijden. Dit kan klachten zoals diarree veroorzaken. Over een periode van enkele dagen kun je een toevoeging aan het dieet langzaam opbouwen.

4. Slapen is heel belangrijk

Slapen is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Een hond moet 12-14 uur per dag slapen, zelfs als hij niet ziek is. Bij ziekte neemt deze behoefte toe. Is dat bij jou thuis goed mogelijk? Zijn er ook overdag rustige plekken voor een dutje? Maak deze anders extra beschikbaar in periodes van blaasklachten. Extra rust is hard nodig voor herstel. 

Wanneer naar de dierenarts blaasontsteking hond?

Bij kortdurende klachten en een hond die niet ziek is kun je het met bovenstaande maatregelen best even kort aankijken. Maar in sommige gevallen is een bezoekje aan de dierenarts wel verstandig. 

 • In alle gevallen dat jij je zorgen maakt.
 • Als de klachten langer dan een paar dagen aanhouden.
 • Als de klachten vaak terugkomen.
 • Als je hond ziek is.
  • Koorts (lichaamstemperatuur >39,5°C)
  • Slecht eten of vermageren
  • Sloom zijn
 • Bij verschijnselen van andere aandoeningen.
  • Veel drinken / veel plassen
  • Incontinentie 
  • Vaginale afscheiding
  • Dikker wordende buik
  • Moeite met poepen

Natuurlijk middel voor ondersteunen van de blaas

Bladder Support is een innovatieve formule voor de blaas van honden en katten. Echte guldenroede (Solidago virguarea) ondersteunt een gezond milieu in de blaas. Het draagt bij aan een goede blaasfunctie en helpt om de blaas schoon te houden. Dit supplement bevat naast Cranberry ook het veel krachtigere D-Mannose. Vitamine C helpt het (natuurlijke) afweersysteem van de lichaamscellen.  Vetalin Bladder Support is het meest complete recept voor de blaas van honden en katten.
 
Uniek aan dit supplement is de toevoeging van L-Theanine, speciaal voor katten. L-Theanine is afkomstig uit groene thee extract en een natuurlijke rustgever. L-Theanine helpt te ontspannen. Bij veel katten is er een verband tussen de gezondheid van de blaas en stressgevoeligheid.
 
 • Ondersteunt een gezond milieu in de blaas
 • Helpt om de blaas schoon te houden
 • Goed voor de blaasfunctie
 • Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem
 • Speciaal voor katten: L-Theanine helpt te ontspannen

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven