VETALIN

Blaasontsteking kat | Lees hier hoe je de blaas ondersteunt.

Een kat met een blaasontsteking gaat vaak naar de kattenbak.
- 15 augustus 2023

Een blaasontsteking bij katten komt veel voor. Dit is ook de reden dat ik deze blog heb geschreven. Een blaasontsteking is een medische aandoening en daarvoor is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Heeft je kat een blaasontsteking dat is het zinvol om deze blog te lezen. 

Wat is een blaasontsteking bij de kat?

Bij een blaasontsteking raakt de binnenwand van de blaas ontstoken. Dat is erg vervelend want deze ontsteking geeft pijnklachten. Helaas krijgen toch veel katten hier mee te maken.

LET OP! Heb je een kater en denk je dat deze helemaal niet meer kan plassen? Neem dan met spoed contact op met je dierenarts. Dit kan wijzen op verstopping van de urinebuis. Dit is een zeer ernstige aandoening die directe hulp vereist.   

Oorzaken blaasontsteking kat

1. Blaasontsteking kat door stress

In ongeveer 65% van de blaasontstekingen weten we de oorzaak niet goed. Dat noemen we ook wel idiopathische cystitis (FIC). Waarschijnlijk speelt een complex van factoren een rol. Hierdoor is het lastig één oorzaak aan te wijzen. Wat we wel weten is dat bij deze katten stress van invloed lijkt. Lees in dit advies over alle maatregelen bij een blaasontsteking door stress.

2. Blaasgruis (of blaasstenen)

Bij iedereen kan in de urine kleine kristalletjes ontstaan. Dat noemen we blaasgruis. Vaak worden deze kristallen met de urine mee naar buiten gespoeld. Maar de kat heeft hierbij een beetje pech. Van nature is de kat namelijk een slechte drinker. En weinig drinken betekent ook weinig plassen. Hierdoor worden de kristalletjes niet goed weggespoeld. Ze stapelen op en prikken in de blaaswand. Dat geeft irritatie en veroorzaakt een ontsteking.

3. Bacteriële blaasontsteking kat

Dit komt niet vaak voor bij katten. In ongeveer 5% van de gevallen speelt een bacterie een rol. En vaak ook nog alleen onder speciale omstandigheden. Bijvoorbeeld door een andere ziekte. Of na een operatie.

Symptomen blaasontsteking kat

Een gezonde blaas zorgt ervoor dat urine een tijdje kan worden opgeslagen. Hierdoor hoeft je kat niet continu te plassen. Maar bij een blaasontsteking werkt dit opslagsysteem niet goed. En dat merk je door:

   • Vaker plassen
   • Kleine beetje plassen
   • Naast de bak plassen
   • Natte achterhand

Ook geeft een blaasontsteking pijn bij het plassen. En pijn in de buik. Dit herken je als:

   • Moeite met plassen
   • Miauwen tijdens plassen
   • Vaak likken aan de geslachtsdelen
   • Met opgetrokken buik lopen

Tot slot kan de urine anders worden:

   • Rode urine
   • Stinkende urine

Het is goed mogelijk dat jouw kat met een blaasontsteking ook ziek is.

Behandeling blaasontsteking kat

 • Ontstekingsremmers (NSAID’s). Na diagnose kan je dierenarts kortdurend ontstekingsremmers voorschrijven. Dit verlicht de pijn en de aandrang om te plassen. Vanwege de bijwerkingen zijn ontstekingsremmers niet geschikt voor langdurig gebruik.
 • Een speciaal dieet. Als blaasgruis de oorzaak is van de klachten is een speciaal dieet vaak nodig. Met urineonderzoek kun je dit zien. Het is belangrijk te weten met welk type blaasgruis je te maken hebt. Je dierenarts kan je hier verder bij helpen.

Een kat met een blaasontsteking zelf helpen

Je kunt maatregelen nemen om je kat met een blaasontsteking te helpen. Omdat supplementen ook de blaas en nieren kunnen ondersteunen neem ik deze mee. Hierbij vermeld ik duidelijk dat supplementen geen medicijnen zijn met een ontstekingsremmende of genezende werking. Je kunt deze natuurlijke supplementen geven om je kat zoveel mogelijk te ondersteunen ter ondersteuning van de blaas, nieren en spanning. 

1. Maak drinken aantrekkelijk

Katten zijn slechte drinkers en dat kan een blaasontsteking veroorzaken. Je kunt dus helpen door drinken leuker te maken. Bijvoorbeeld met behulp van een drinkfontein. Of je kunt meerdere bakjes in huis plaatsen. Wissel deze regelmatig. Iets nieuws is altijd interessant natuurlijk. En wat dacht je van een klein balletje in de drinkbak plaatsen? Je kat vindt het vast heel leuk om dat balletje eruit te vissen. Zo komt er toch weer wat water binnen. 

2. Geef natvoeding

Natvoeding bevat ongeveer 80% water. Natvoeding eten is dus eigenlijk ook drinken. En dat is precies wat we willen. 

3. Ondersteun je stressgevoelig kat

Het is bewezen dat stress een negatieve invloed heeft op de blaasfunctie van katten. Daarom is het zinvol om je kat te ondersteunen in stressvolle situaties, zoals conflict met andere katten en veranderingen in de omgeving. De Vetalin Stress Care is een natuurlijke rustgever en zeer diervriendelijk. Katten worden er niet suf of sloom van. Wel belangrijk om dagelijks te geven omdat er een spiegel in het lichaam moet komen voor het beste resultaat. 

4. Ondersteun een gezond milieu in de blaas

De Vetalin Blaas Support ondersteunt een gezond milieu in de blaas door de toevoeging van cranberry’s, krachtige D-mannose en echte guldenroede. Verder is hier nog L-Theanine aan toegevoegd als natuurlijke rustgever voor stressgevoelige katten. Je kunt dit supplement dagelijks toedienen aan het voer  van je kat. 

5. Voorkom overgewicht

Naast stress lijkt er ook een relatie te zijn tussen overgewicht en blaasontsteking bij katten. Te dikke katten hebben sneller een blaasontsteking. Zorg door voor een juist gewicht van je kat. 

Blaasontsteking kat natuurlijke behandeling

Wil je de blaas van je kat op een natuurlijk manier ondersteunen? Dan verwijs  ik je naar bovengenoemde alinea. Bij een blaasontsteking is het advies altijd om een dierenarts te raadplegen. Wel kun je natuurlijke supplementen inzetten om een gezond milieu in de blaas te ondersteunen. Dit kun je doen met de Vetalin Blaas Support wat Cranberry, krachtige D-Mannoge en echte guldenroede bevat. Het product kun je hierboven vinden. 

LET OP! Heb je een kater en denk je dat deze helemaal niet meer kan plassen? Neem dan met spoed contact op met je dierenarts. Dit kan wijzen op verstopping van de urinebuis. Dit is een zeer ernstige aandoening die directe hulp vereist.   

Nog wat meer lezen? Wellicht zijn onderstaande adviezen ook interessant voor jou!

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven