VETALIN

Foliumzuur hond (Vitamine B11) bij drachtige honden | Waarom?

foliumzuur hond (2)
- 10 juli 2024

Vitamine B11, ook bekend als foliumzuur, speelt een cruciale rol in de gezondheid van honden. Deze wateroplosbare vitamine is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties en het tekort eraan kan leiden tot gezondheidsproblemen. In deze blog duik ik dieper in op de voordelen van vitamine B11 voor (drachtige) honden en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond voldoende binnenkrijgt!

Vetalin Multivitamine Kauwtabletten

Stapelkorting

Aantal123 - 100
Prijs 14,95 12,95 11,95

Prijs per aantal:

Totale prijs:

Foliumzuur hond

Vitamine B11, of foliumzuur, is een onderdeel van het vitamine B-complex. Het heeft veel belangrijke functies voor honden en dan vooral ook voor drachtige honden.

Waarom foliumzuur bij honden?

Het is belangrijk voor de celdeling en groei van de nog ongeboren pups. Verder is het nodig voor de aanmaak van de witte en rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Het is goed om te weten dat je hond foliumzuur niet zelf kan aanmaken. Je hond krijgt het dus binnen door voeding of door de toevoeging van vitaminen en mineralen.

Voordelen van foliumzuur bij drachtige honden

Tijdens de periode van dracht heeft foliumzuur een hele belangrijke functie. Daarom is het verstandig om foliumzuur tijdens deze periode toe te dienen. Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume van de teef toe om aan de verhoogde behoeften van haar lichaam en die van de ontwikkelende pups te voldoen. Foliumzuur speelt een cruciale rol bij de productie van rode bloedcellen. Door de aanmaak van voldoende rode bloedcellen zorgt foliumzuur ervoor dat zowel de teef als de pups voldoende zuurstofrijk bloed krijgen, wat essentieel is voor hun groei en ontwikkeling.

Versterking van het Immuunsysteem

Een gezonde zwangerschap vereist een goed functionerend immuunsysteem om zowel de teef als de pups te beschermen tegen ziekten. Foliumzuur draagt bij aan de productie van witte bloedcellen, die essentieel zijn voor een robuust immuunsysteem.

Algemene gezondheid en welzijn

Foliumzuur ondersteunt niet alleen de ontwikkeling van de pups, maar draagt ook bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van de drachtige teef. Het helpt om haar energieniveau op peil te houden.

Optimale groei en ontwikkeling

Adequate foliumzuurinname tijdens de zwangerschap helpt bij de optimale groei en ontwikkeling van de pups, wat leidt tot gezondere en sterkere nakomelingen.

Mentale ontwikkeling

Naast de fysieke gezondheid ondersteunt foliumzuur ook de mentale ontwikkeling van de pups, wat belangrijk is voor hun toekomstige gedrag en leervermogen.

Hoeveel foliumzuur heeft een drachtige hond nodig?

De exacte hoeveelheid foliumzuur die een drachtige hond nodig heeft, kan variëren afhankelijk van factoren zoals het ras, de grootte van de hond, en specifieke gezondheidsbehoeften. Hoewel er geen universeel vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor foliumzuur voor honden is, zijn er enkele algemene richtlijnen en overwegingen die je kunt volgen.

Algemene richtlijnen voor foliumzuur bij drachtige honden

Basisaanbevelingen

Voor volwassen honden varieert de dagelijkse behoefte aan foliumzuur meestal tussen de 50 en 100 microgram per kilogram lichaamsgewicht. Voor drachtige honden kan deze behoefte hoger zijn vanwege de extra eisen die de zwangerschap aan het lichaam stelt.

Dosisverhoging tijdens de dracht

Een algemene richtlijn is om de foliumzuurinname te verhogen met ongeveer 25-50% tijdens de dracht. Dit betekent dat als een niet-drachtige hond 100 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft, een drachtige hond mogelijk 125-150 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft.

Welke vitaminen hebben honden nog meer nodig tijdens de dracht?

Niet alleen foliumzuur (B11) is belangrijk voor drachtige honden. Tijdens de dracht heeft een hond namelijk nog meer specifieke voedingsbehoeften om zowel haar eigen gezondheid als die van haar pups te ondersteunen. Hoewel alle essentiële voedingsstoffen belangrijk zijn, zijn er enkele vitaminen en mineralen die extra aandacht verdienen tijdens de zwangerschap. Hier is een overzicht van de belangrijkste vitaminen en mineralen die een drachtige hond nodig heeft:

Vitamine A

Functie: Belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de pups, en voor het behoud van een gezonde huid en vacht bij de moeder.

Vitamine D

Functie: Essentieel voor de calcium- en fosforstofwisseling, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van sterke botten bij de pups.

Vitamine E

Functie: Een antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen tegen schade en belangrijk is voor het immuunsysteem.

Vitamine C

Functie: Hoewel honden in staat zijn zelf vitamine C te synthetiseren, kan extra vitamine C helpen bij het immuunsysteem en bij spanning.

Vitamine B-complex

Functie: B-vitaminen zoals B6 (pyridoxine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine) zijn belangrijk voor de energieproductie, het zenuwstelsel en de groei van de pups.

Calcium en Fosfor

Functie: Essentieel voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden bij de pups, en voor het behoud van de botgezondheid van de moeder.

IJzer

Functie: Belangrijk voor de productie van rode bloedcellen en het transport van zuurstof in het lichaam.

Zink

Functie: Essentieel voor de groei, immuunfunctie en huidgezondheid.

Multivitamine voor drachtige honden

Zoals je in deze blog kunt lezen is het raadzaam om een drachtige hond breed te ondersteunen qua vitaminen en mineralen. Dit is de reden dat ik onze klanten de Multivitamine van Vetalin adviseer. Dit supplement is zeer volledig en ontwikkeld door een dierenarts.

Belangrijkste Kenmerken van Vetalin Multivitamine:

Stapelkorting

Aantal123 - 100
Prijs 14,95 12,95 11,95

Prijs per aantal:

Totale prijs:

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven