VETALIN

Giardia kat: het gaat niet over

Een kat met Giardia kan klachten krijgen
- 4 oktober 2023

De ene kat is de andere niet. Er zijn geluksvogels die fluitend een Giardia infectie doorkomen. Of zelfs niet eens ziek worden. Maar je hebt ook vriendjes bij wie het behoorlijk tegenzit. In dit advies alles over Giardia. Hoe herken je het? En hoe behandel je Giardia? En heb jij die ene pechvogel in huis die maar ziek lijkt te blijven? Laat de moed niet varen! De laatste alinea van dit advies is speciaal voor jou.

Wat is Giardia bij de kat?

Giardia is eencellig parasiet die in de darmen leeft. Giardia komt bij veel diersoorten voor. Zo ook bij de kat en de hond. Meestal merk je hier niet veel van. De meeste katten krijgen namelijk geen klachten. Dat is fijn voor die katten natuurlijk, maar ook een lastig probleem. Veel katten scheiden Giardia uit zonder dat we dit doorhebben. Zo besmetten zij zichzelf en andere katten steeds opnieuw. En dat kan erg vervelend zijn als jouw kat wél ziek wordt van de parasiet. Want het probleem kan dan erg lang aanwezig blijven.

Hoe raakt een kat besmet met Giardia?

Jouw kat raakt besmet door de parasiet via de bek op te nemen. Opeten of oplikken dus. Wanneer een kat buitenkomt is een besmetting zo gepiept. De parasiet zit namelijk overal in de omgeving. Zodra jouw kat iets van de grond eet, likt of zelfs snuffelt kan de parasiet binnen komen. Maar ook kan Giardia in de vacht blijven plakken na een lekkere rolpartij. Een kat wast de vacht regelmatig met de tong. En zo geschiedde natuurlijk. 

Denk je dat je kat veilig is omdat deze niet buiten komt? Helaas. Via jouw kleding en schoenen kan de parasiet binnenshuis gebracht worden. Ook binnenkatten raken daarom eenvoudig besmet.

Symptomen Giardia kat

De meeste katten worden niet ziek van Giardia. De katten die wel ziek worden zijn vaak de katten met minder weerstand. Dit geldt voor kittens, oudere katten en zieke katten.

Infectie met Giardia beperkt zich tot het maagdarmkanaal. Je kunt de volgende symptomen zien:

  • Diarree 
  • Gele, bleke, bloederige of slijmerige ontlasting
  • Borrelende buik en scheetjes laten
  • Overgeven
  • Minder eten. Het is voor een kat belangrijk om elke dag te eten. Neem daarom bij een kat die meer dan 24 uur niet eet altijd contact op met je dierenarts! 

Een beeld wat we bij Giardia vaak zien is dat de klachten wisselen. Dat betekent dat er soms wel en soms geen sprake is van diarree.

Giardia bij kittens

Kittens worden helaas vaak ziek van Giardia. Meestal krijgen ze diarree. Bij kittens met diarree adviseer ik je altijd contact op te nemen met je dierenarts. Ze kunnen zich snel flink beroerd voelen. Uitdroging ligt bij diarree ook snel op de loer. En dat kan gevaarlijk zijn.

Giardia test kat

Voor de diagnose is een Giardia test noodzakelijk. Een dierenarts vraagt hiervoor ontlasting van drie opeenvolgende dagen. Als je weet dat dit eraan zit te komen kun je alvast beginnen met verzamelen. Bewaar hiervoor van elke dag een beetje ontlasting. Een theelepel is voldoende. Deze poep mag je in één potje bij elkaar bewaren. Drie aparte potjes is dus niet nodig.

Er zijn ook testen beschikbaar die je thuis kunt uitvoeren. Zonder ervaring raad ik je af dit te doen. Het kan best zijn dat je kat Giardia bij zich draagt. Dit komt tenslotte vaak voor. Maar dat hoeft niet de reden te zijn van de klachten. Vooral als de Giardia zich maar niet lijkt op te lossen kan iets heel anders de oorzaak zijn. Terwijl je tegelijkertijd een positieve test kunt hebben. Dat is verwarrend. Ik adviseer je daarom de diagnose aan een dierenarts over te laten.

Behandeling Giardia kat

Bij klachten wordt een kat behandeld met fenbendazol of metronidazol. Het is verstandig alle dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen. Als je kat dit toelaat kan wassen met shampoo ook helpen. Hiermee verwijder je een groot deel van de parasieten uit de vacht. Kattenmandjes en overig textiel kun je het beste op 60 graden wassen.

Help! de Giardia gaat niet over bij mijn kat

Giardia kan een hardnekkig probleem zijn. Een tijdje lijkt het goed te gaan en dan… is de ellende weer terug. Niet fijn en een grote bron van frustratie. Laat het hoofd niet hangen. Ik hoop dat onderstaand opties je wat frisse moed kunnen geven.  

Bij een probleem dat terugkeert is de oorzaak niet aangepakt. Belangrijk is dus om de oorzaak te vinden en op te lossen. De volgende vragen kunnen je helpen.

1. Is de besmettingsbron van Giardia weg?

Als jouw kat zich steeds opnieuw besmet kan het lijken alsof de besmetting nooit weg is. Kan er sprake zijn van een blijvende besmettingsbron? Zijn er andere zieke katten in de buurt? Heb je de omgeving zo schoon mogelijk gemaakt? Chloor en quaternaire ammoniumzouten zijn middelen die de parasiet goed doden. Ditzelfde geldt voor hete stoom. Heb je jouw kat gewassen of lukte dit niet? Zou je het nog een keer kunnen proberen? Is alle textiel heet gewassen? Kun je dit ook in de droger stoppen? Of misschien textiel dat niet te wassen is vervangen?

2. Is de darmbalans van jouw kat verstoord?

Als de darmbalans verstoord is geeft Giardia sneller klachten. Heb je al eens aan de voeding gedacht? Een licht verteerbaar ondersteunend dieet kan helpen. Ditzelfde geldt voor een hypoallergeen dieet. Ook kan Giardia verward worden met een andere oorzaak van diarree. Is dat al eens bekeken? Weet je zeker dat het Giardia is wat klachten geeft? 

3. Is de weerstand van jouw kat goed?

Pak alle problemen tegelijkertijd aan. Is de weerstand door een andere ziekte bijvoorbeeld laag? Probeer deze ziekte dan op te lossen. Of zo goed mogelijk te behandelen. Weet je niet wat er kan zijn? Een algemeen bloedonderzoek geeft inzicht in de algemene conditie van jouw kat. 

4. Heb je een kitten met Giardia?

Een kitten is gevoeliger voor ziekte door Giardia. Dit blijft het zolang het een kitten is. Probeer daarom zeker alle adviezen op te volgen. Maar onthoud ook: door niet meer een kitten te zijn wordt het probleem vaak opgelost. Met andere woorden, een kitten moet erover heen groeien. En dat vergt simpelweg wat geduld. Gebruik wel altijd begeleiding van een dierenarts. Hierdoor zie je niets over het hoofd. Blijvende schade door Giardia of iets anders is natuurlijk het laatste wat je wilt voor je kleine vriendje!

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven