VETALIN

Glucosamine voor honden en katten

Glucosamine hydrochloride is een hele zuivere vorm van glucosamine
- 30 september 2023

Natuurlijk wil je dat jouw vriendje zo lang mogelijk gezond en actief blijft.  Glucosamine is al decennia lang een populair ingrediënt in voedingssupplementen. Maar wat is dit eigenlijk voor een soort stofje? 

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een natuurlijke stof die in het lichaam van hond en kat voorkomt. Het is een aminosuiker. Het levert bouwstenen voor glycosaminoglycanen, proteoglycanen en hyaluronzuur. Dit zijn onderdelen van het gewrichtskraakbeen. 

Waar zit glucosamine in?

Glucosamine komt van nature voor in voeding, maar in zeer kleine hoeveelheden. De beste voedingsbronnen zijn:

  • Schaal- en schaaldieren: in de schalen van garnalen, kreeften, krabben, schelpen, mossels en oesters.
  • Bottenbouillon: bijvoorbeeld van de botten van kippen, runderen of andere dieren.

In plantaardige voedingsmiddelen zoals maïs, tarwe en sojabonen komt glucosamine in nog kleinere hoeveelheden voor. Glucosamine is ook als supplement beschikbaar. .

Dosering glucosamine hond

Glucosamine is verkrijgbaar als voedingssupplement, maar let op de juiste vorm en dosering. Het elementaire glucosaminegehalte in een supplement is belangrijk. Dit is belangrijker dan de totale hoeveelheid glucosamine. Dit komt omdat het elementaire glucosaminegehalte aangeeft hoeveel van de werkzame stof daadwerkelijk beschikbaar is. Als voorbeeld: Glucosaminesulfaat is een minder zuivere vorm dan Glucosamine-hydrochloride. Gemiddeld bevat glucosamine-sulfaat maar 60% elementair Glucosamine. Terwijl dit voor Glucosamine-hydrochloride vaak richting de 90% gaat. Als je van beide stoffen even veel zou gebruiken, krijg je met Glucosaminesulfaat veel minder werkzame stof binnen. 

Is glucosamine veilig voor hond en kat?

Glucosamine is een stof die van nature bij dieren voorkomt. Het wordt dus goed verdragen. Bij gebruik van glucosamine in de voorgeschreven dosering zijn geen bijwerkingen bekend. Ook niet bij langdurig gebruik. 

Behoud het gezonde kraakbeen van hond of kat

Het kraakbeen in de gewrichten kan op verschillende manieren ondersteund worden. De juiste voeding en regelmatige beweging zijn hier voorbeelden van. Hier de tips:

1. Gezond gewicht

Een gezond gewicht vermindert de belasting op de gewrichten. Als een dier te zwaar is, moeten de gewrichten harder werken om het lichaamsgewicht te dragen. 

2. Regelmatig bewegen

Regelmatige beweging is goed voor je gewrichten. Spieren rondom gewrichten ondersteunen en stabiliseren de gewrichten. Hierdoor worden ze minder belast. Bewegen is ook goed voor de bloedsomloop. Dit helpt bij het behoud van een gezond gewicht. 

3. Gezonde voeding

Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen is belangrijk voor het behoud van gezond kraakbeen. Antioxidanten zoals vitamine C en mangaan zijn met name goed voor het kraakbeen. Ze helpen bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen. Dat is van belang voor het kraakbeen en de botten. Mangaan draagt bij tot de normale vorming van bindweefsel. 

4. Overbelasting vermijden

Gewrichten kunnen overbelast raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld snel bij traplopen en bewegingen met snelle wendingen. Ook honden die een sport doen met veel springen lopen een hoger risico. Overbelasting in de periode van groei (pups en jongen honden) wordt geassocieerd met gewrichtsproblemen op latere leeftijd. Het daarom het advies een hond in de groei aangepaste lichaamsbeweging te geven. Voorkom overbelasting door traplopen, springen en naast de fiets rennen. 

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven