VETALIN

Heupdysplasie bij honden

Een hond met heupdsyplasie heeft moeite met lopen
- 29 september 2023

Heupdysplasie noemen we ook wel HD. Heupdysplasie betekent letterlijk misvorming van de heup. De heupkom en heupkop sluiten niet goed op elkaar aan. Dat geeft irritatie en ontsteking. Door deze ontsteking wordt het proces van artrose in gang gezet. Erg vervelend: artrose geeft zeer pijnlijke klachten. In dit advies vertel ik je meer over HD. En wat je voor je hond kunt betekenen.

Oorzaken heupdysplasie hond

Heupdysplasie ontstaat door meerdere factoren. Een genetische aanleg speelt een belangrijke rol. Pups van honden met HD hebben een veel grotere kans om zelf heupdysplasie te ontwikkelen. Daarom is het niet verstandig om met honden met heupdysplasie te fokken.

Ook andere factoren spelen een rol.  

 • Voeding. Teveel calcium kan heupdysplasie in de hand werken. Ditzelfde geldt voor een verkeerde calcium / fosfor verhouding in de voeding. 
 • Beweging als pup. Overbelasting van de gewrichten als pup speelt een rol. Het is het advies om pups in de groei niet té zwaar te belasten. Wat té zware belasting dan precies is, lijkt niemand goed te weten. Dit is niet goed onderzocht. De volgende adviezen kunnen je wel richting geven. Laat een pup in de groei niet traplopen en naast de fiets rennen. Hou een maximale wandelduur aan van de leeftijd in maanden maal 10 minuten. De groei stopt voor kleine rassen na een jaar ongeveer. Grote rassen blijven tussen de anderhalf en twee jaar in de groei. 
 • Beweging op latere leeftijd. Heupdysplasie verergert bij overbelasting. Ook op latere leeftijd. Voorkom piekbelasting zoals veel springen en traplopen. Te weinig bewegen is trouwens ook niet goed. Bij te weinig beweging vermindert spiermassa in heupen en dijen. Deze spiermassa helpt juist bij het in de kom houden van de heupen. 
 • Overgewicht. Te dikke honden hebben een grotere kans om klachten van heupdysplasie te ontwikkelen. Bovendien verergeren klachten sneller bij overgewicht.
 • Trauma. Bij een ongeluk kan de heup beschadigd raken. Dit kan heupdysplasie doen ontstaan. Vaak is dit eenzijdige heupdysplasie.

Symptomen heupdysplasie hond

Heupdysplasie kun je soms aan de buitenkant zien. Dan valt een zwalkende gang van de achterpoten op. Soms valt ook op dat er weinig spieren rondom de heupen zitten.

Helaas wordt HD bij de hond veel vaker pas opgemerkt door klachten van artrose.

 • Mank lopen aan de achterpoten
 • Veel liggen / minder graag gaan lopen
 • Moeite met opstaan
 • Moeite met springen
 • Een bolle rug
 • Snel moe

Diagnose heupdysplasie hond

Een dierenarts kan de diagnose stellen. Dit zal met een röntgenfoto gaan. Een roesje is voor dit onderzoek vaak nodig. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld hoe beter. Klachten verminderen flink bij de juiste ondersteuning van jongs af aan. Het proces van artrose wordt daarmee uitgesteld en vooral artrose leidt tot pijnlijke klachten. Vanaf 16 weken leeftijd kan een HD onderzoek gedaan worden. Vraag je dierenarts hiervoor om advies.   

Behandeling heupdysplasie hond

De behandeling is afhankelijk van de omstandigheden. Voor een HD behandeling is het daarom altijd verstandig langs de dierenarts te gaan. Deze maakt een advies op maat.

 • Operatie. Welke heupoperatie geschikt is ligt aan een aantal factoren. Heb je een jonge hond? Of juist een oude hond? Is er al sprake van artrose? En zo ja, hoe erg? Hoe zwaar is jouw hond? Wat zijn de klachten? Jouw dierenarts kan je hier verder over adviseren. Een operatie kan het probleem soms oplossen: het is dus zeker het onderzoeken waard.
 • Pijnstilling. Er zijn twee vormen van pijn bij heupdysplasie. Het is pijnlijk als de heup uit de kom schiet. Dit komt omdat het gewrichtskapsel wordt opgerekt. Pijnstilling helpt hier maar een beetje tegen omdat de pijn abrupt ontstaat en heel heftig is. Omdat dit vooral bij jonge honden het geval is kun je beter een operatie overwegen. Pijn kan ook ontstaan door gevormde artrose. Deze pijn is veel meer continu en sluimerend aanwezig. Pijnstilling draagt daar vaak wel goed aan bij. Bovendien remt pijnstilling ook ontsteking. Dat vermindert weer de vorming van verdere artrose.

Hond met heupdysplasie ondersteunen

De volgende maatregelen kunnen ook goed helpen:

 • Supplement voor ondersteuning van de gewrichten
 • Regelmatig bewegen. Het beste is om honden met HD regelmatig te laten bewegen. Sterke spieren verminderen de klachten. Kies hierbij wel voor matig intensieve rechte bewegingen. Rustige rechte stukken wandelen bijvoorbeeld. Het liefst in een rustige draf. Zwemmen is ideaal. Dit versterkt de spieren zonder de gewrichten te belasten. Het is belangrijk beweging rustig op te bouwen. Voorkom altijd piekbelasting zoals snelle draaiingen, springen en traplopen.
 • Fysiotherapie. Voor hulp bij beweging kan fysiotherapie worden ingeschakeld. Deze kan helpen bij een goed bewegingsprogramma op maat. Onder fysiotherapie valt ook hydrotherapie. Dat is een warm waterbad voor honden waarin ze rustig kunnen zwemmen. Dit versterkt de spieren zonder belasting. Het warme water ontspant en brengt de bloedcirculatie op gang.
 • Afvallen. Een gezond lichaamsgewicht hoort bij de behandeling van HD. Het is verstandig hier actief mee aan de slag te gaan. Weet je niet goed hoe je dit kunt doen? Lees dan dit advies.
 • Orthopedisch hondenkussen. Een goed hondenkussen voorkomt pijnlijke drukpunten. Een orthopedisch hondenkussen biedt dit comfort. Door een fijne slaapplek rust jouw vriendje ook beter uit. Hierdoor neemt het energie niveau om rustig te kunnen bewegen weer toe.

Kun je HD bij je hond voorkomen?

HD is een misvorming van de heup. De kans hierop vermindert met een goed fokprogramma. Helemaal voorkomen kun je het niet. Er zijn veel genen betrokken bij de ontwikkeling van HD. Deze kunnen op dit moment niet allemaal uitgesloten of onderzocht worden. 

De klachten die bij HD ontstaan komen vaak door artrose. Als een operatie niet haalbaar is voorkom je artrose nooit helemaal. Maar met bovenstaande adviezen help je zeker! Artrosevorming wordt dan namelijk vertraagd. Het gewricht wordt ondersteund en pijn treedt minder snel op. Sla deze adviezen dus liever niet over. Jouw vriendje heeft hier baat bij.

Levensverwachting van een hond met HD

De levensverwachting van een hond met HD kan net zo lang zijn als zonder HD. Dit is per individu verschillend. Als al op jonge leeftijd wordt ingegrepen maakt dit een groot verschil. Op oudere leeftijd hangt de prognose vooral af van de behandelingen die nog mogelijk zijn. Ook de ernst van de artrose heeft invloed op de prognose.  

Wanneer hond met HD inslapen?

Bij artrose wordt jouw hond niet meer beter. Soms gaat het nog maanden of jaren goed. Maar er komt een dag dat dit niet meer zo is. Dan is er meer pijn dan lol in het leven. Wanneer dit moment is aangebroken kan moeilijk te zeggen zijn. Het gaat vaak elke keer maar een klein beetje slechter. Helaas heb ik veel verdrietige baasjes bij een euthanasie meegemaakt. Maar nooit zei iemand dat ze te vroeg waren. Heel vaak wel te laat. Ik begrijp het, want het is een vreselijk moeilijke beslissing. Je kunt er echt tegenaan gaan hikken.

Probeer nu alvast na te denken over waar de grens voor jou ligt. Aan slechte dagen heeft jouw vriendje niks. Wanneer is het leven voor jouw hond nog leuk? En wanneer niet meer? Schrijf deze regels nu alvast voor jezelf op. En probeer je hier op een later moment aan te houden. Zo voorkom je dat de grenzen steeds een stukje verschuiven en emotie de overhand krijgt. Het besluit tot euthanasie is heel erg verdrietig maar soms wel het allerbeste wat je voor je vriendje kunt doen. En daar staan we voor, toch?

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven