VETALIN

Hond loopt mank: wat kun je doen?

hond loopt mank
- 13 december 2023

Hinkelen, niet meer op de poot steunen of moeite met opstaan kan allemaal onder ” mank lopen” worden verstaan. Als een hond mank loopt dan heeft dit in veel gevallen een medische oorzaak. Belangrijk om te vermelden is dat een bezoek aan een dierenarts in de meeste gevallen  noodzakelijk is. Je dierenarts moet je hond ook zien om te zien om te beoordelen of er sprake is van een medische oorzaak.  

In deze blog laat ik dit dan ook buiten behandeling. In deze blog ga ik in op de ondersteuning met groenlipmossel en groenlipmossel voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten. Normaals wil ik benadrukken dat een supplement een onderliggende medische aandoening niet zal genezen of verminderen! 

Loopt je hond mank met voorpoot of met achterpoot? Een tip!

Is het de voorpoot of de achterpoot van je hond waarmee hij mank loopt? En dan links of rechts? Dit lijkt een makkelijke vraag maar dat is het niet altijd. Het kan soms lastig zijn om te zien welke poot nu precies het probleem vormt. Toch is dit het eerste wat je te weten moet zien te komen. Je kunt dan die poot namelijk gericht onderzoeken. Een goed idee: maak een filmpje van jouw hond terwijl deze loopt. Probeer een rustige stap of draf in een rechte lijn aan te houden. Op een filmpje kun je rustiger terugkijken wat er nu precies gebeurt. En mocht je naar een dierenarts moeten? Ook voor een dierenarts is een filmpje altijd heel handig om te hebben.

Zelf de manke voorpoot/achterpoot van jouw hond onderzoeken

Het kan geen kwaad om thuis een eerste onderzoek te doen aan de manke voorpoot of achterpoot. Voel deze eens rustig na. Voel je ergens bulten of warme plekken? Reageert jouw hond op aanraking? Probeer ook alle gewrichten één voor één rustig te buigen en weer te strekken. Oefen natuurlijk geen enorme druk uit. Normaal moet dit zonder al te veel weerstand kunnen. Vergeet ook niet te kijken. Inspecteer elk stukje van de poot zorgvuldig op gekkigheden. Natte plekken in de vacht geven soms een aanwijzing. Kijk ook even goed alle nagels na.

Glucosamine en groenlipmossel voor honden

Een goed supplement kan je hond ondersteuning geven omdat het waardevolle ingrediënten bevat voor het behoud van gezond kraakbeen en soepele gewrichten. 2 belangrijke ingrediënten in de Vetalin Joint Support zijn Glucosamine en Groenlipmossel. 

Glucosamine voor honden: dit is een natuurlijk veelvoorkomende verbinding in het lichaam van je hond die een cruciale rol speelt in de opbouw en het behoud van gezond kraakbeen. 

Groenlipmossel voor honden: dit is een mosselsoort afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Rijk aan omega- 3 vetzuren, glucosaminoglycanen en andere nutriënten die bijdragen aan behoud van soepele gewrichten. 

Kan mijn hond mank lopen aan zijn voorpoot/achterpoot door een onschuldige aandoening?

Er zijn veel oorzaken van mank lopen bij de hond. Het hoeft niet in alle gevallen ernstig te zijn. Als je hond plotseling mank loopt aan zijn voorpoot/achterpoot kan dit ook onschuldig zijn. Een splinter, verkeerde beweging of een ingegroeide nagel kan er ook tijdelijk voor zorgen dat je hond mank loopt.

Daarom is het belangrijk om je hond altijd goed te observeren en de poten na te voelen. In sommige gevallen kun je het misschien zelf verhelpen. 

Loopt je hond na een paar dagen nog steeds mank dat zou ik een bezoek aan je dierenarts aanraden. 

Pup loopt mank

Voor een pup geldt in principe hetzelfde als voor een volwassen hond. Hierop is één uitzondering: een pup kan namelijk te snel groeien waardoor ze tijdelijk mank lopen. Dit komt vooral bij grote, snelgroeiende rassen voor tot maximaal een leeftijd van 2 jaar. Om dit zeker te weten is een bezoek aan een dierenarts ook noodzakelijk. 

Hond loopt mank maar rent wel

Als een hond mank loopt, heeft deze last van de poot. Ook als hij verder nog rent of speelt is er iets aan de hand. Maar het besef om even rustig aan te doen heeft een hond niet. Het is aan jou als baasje om op die momenten in te grijpen. Zie je problemen met mank lopen? Hou dan altijd je hond rustig totdat je weet wat er aan de hand is. Door blijven rennen en ravotten is geen goed idee. Dat kan de problemen erger maken. Zelfs bij onschuldige vormen van mank lopen is rust houden altijd belangrijk voor herstel.

Hond loopt mank en likt aan de poot

Soms helpt een hond jou al een eindje op weg. Likken aan de poot is een teken dat er op die plek iets aan de hand is. Zie je jouw vriendje dus ergens speciaal aan likken? Of herken je natte plekken in de vacht? Inspecteer die locatie dan goed. Het kan zijn dat er iets te zien is. Helaas kan het likken aan de buitenkant ook een reactie zijn op iets binnenin. Bijvoorbeeld in het gewricht of een splinter diep in de huid. Dat kun je niet altijd aan de buitenkant zien en aanvullend onderzoek bij de dierenarts is verstandig.

Tips als je hond mank loopt aan voorpoot/achterpoot

  1. Inspecteer de poten van je hond goed. 
  2. Maak geen lange wandelingen 
  3. Blijf je hond goed in de gaten houden. 
  4. Zorg voor een fijne slaapplek. 
  5. Geef de Vetalin Joint Support ter ondersteuning voor het behoud van soepele gewrichten. 
  6. Loopt je hond langer dan een paar dagen kreupel breng dan altijd een bezoek aan je dierenarts. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven