VETALIN

Waarom trilt mijn hond? Is dit angst?

Hond trilt
- 1 augustus 2023

Jouw hond trilt. Je bent niet de eerste die zich afvraagt wat dit betekent. Trillen kan komen door blijdschap, opwinding of spanning. Trillen kan ook komen door een onderliggende aandoening. Heb je dit vermoeden dat ik het altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen. 

In de praktijk kom trillen van honden ook vaak door angst/spanning. Dan kun je ondersteunen met Vetalin Stress Care. Dit is een natuurlijke diervriendelijke rustgever die je dagelijks kunt gever. 

Hond trilt

Met trillen worden kleine spiertrekkingen bedoeld. De spieren trekken snel en vaak achter elkaar samen. Dit gaat automatisch. Jouw hond kan deze bewegingen niet controleren. Trillen kan over het hele lijf zijn, maar ook met één enkel lichaamsdeel. Je kunt dus ook alleen een trillend pootje zien. Andere woorden voor trillen zijn beven en bibberen. 

Waarom trilt mijn hond?

Er zijn veel oorzaken te noemen voor een trillende hond. Denk hierbij aan lichamelijke en geestelijke oorzaken. De meest voorkomende oorzaken van een trillende hond zijn: 

Een hond trilt van blijschap

Een hele enthousiaste hond kan gaan trillen. Een hond die heel veel zin heeft om te gaan wandelen bijvoorbeeld. Of ontzettend gezellig bezoek ontvangt. En wat dacht je van een overheerlijk koekje? Allemaal goede redenen om even flink te bibberen. Gelukkig betekent dat voor jou als baasje geen reden tot zorg. Jouw hond is blij!

Hond trilt in slaap

Het kan zijn dat jouw hond alleen trilt tijdens de slaap. Dit is heel normaal. Net als mensen kunnen honden dromen. En dat kan er nogal intens aan toe gaan. Vooral bij jonge pups kun je dit zien. De hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Dromen helpt bij deze ontwikkeling. Maar ook volwassen honden kunnen flink dromen. Kleine stuiptrekkingen, pootjes die alle kanten op schieten. De vacht die over het hele lijf begint te trillen. Allemaal heel gezond. Dromen betekent dat jouw hond in een goede diepe slaap is. Maak je hond tijdens de diepe slaap liever niet wakker. Hij kan hier erg van schrikken!

Een hond trilt door angst

Als jouw hond ergens bang voor is kan hij gaan trillen. Honden kunnen een trauma hebben opgelopen, bang zijn voor harde geluiden of moeite hebben met alleen zijn. Maar dit is niet het enige er zijn veel redenen te noemen waarom honden angst ervaren. Heb je de indruk dat jou hond trilt door angst dan is de Vetalin Stress Care een aanrader. Het heeft al veel honden met angst op een diervriendelijke manier ondersteund. Het zal je hond niet suf of sloom maken. 

Een hond trilt als hij het koud heeft

Net als bij mensen kan jouw hond bibberen van de kou. Zou dat aan de hand kunnen zijn? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je hem een beetje opwarmt met een deken? Of even flink wat beweegt? Kleine hondenrassen hebben het vaak sneller koud. Gebruik van hondenjasjes en een warme, knusse slaapplek kunnen helpen. 

Een hond trilt bij pijn

Van pijn kan je hond gaan bibberen. Bibberen kan over het hele lichaam zijn. Het kan lastig zijn om pijn bij je hond te herkennen.  Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.  

Hond trilt en hijgt

Er zijn twee redenen voor een hond om te gaan hijgen en trillen tegelijkertijd.

  • Bij angst en opwinding
  • Om warmte kwijt te raken

Je kunt de lichaamstemperatuur met een rectale thermometer in de anus opmeten. Deze hoort tussen de 38 en 39 graden Celsius te zijn bij een hond. 

Zorg op warme dagen voor voldoende koeling zodat je hond niet oververhit kan raken. Laat ze ook niet achter in een warme auto. Helaas gebeurt dit nog te vaak. 

Realiseer je dat continue trillen ook een uitingsvorm van spanning kan zijn. Daarom benadruk ik hier nogmaals de Vetalin Stress Care welke ondersteunt bij angstklachten. Dit kan ook helpen om te gebruiken als je autorijden rustig wilt aanleren. Voor het beste resultaat is het belangrijk om dagelijks te geven 

Hond eet niet en trilt

Bij een hond die trilt en niet eet tegelijkertijd is er waarschijnlijk iets aan de hand. Maar de oorzaken zijn nog steeds heel divers. Een intacte reu bijvoorbeeld met loopse teven in de buurt kan bibberen van opwinding. Tegelijkertijd beïnvloed deze opwinding de eetlust. Een ook andere mentale oorzaken zoals  angst kan leiden tot bibberen en minder eten tegelijkertijd.

Maar medische oorzaken zijn zeker niet uitgesloten. Bij klachten die langer dan twee dagen duren is het goed om bij een dierenarts langs te gaan. Een algemeen onderzoek naar medische oorzaken is verstandig. 

Hond trilt en is onrustig

Als je hond trilt en tegelijkertijd ook onrustig is dan is er een grote kans dan je hond toch last heeft van spanning.

Natuurlijk kunnen we dit niet 100% stellen daarom is het altijd belangrijk om bij twijfel een dierenarts in te schakelen. Helemaal als je hond bv bewustzijn verliest, kortademig is, hele hoge temperatuur heeft. De gezondheid van je hond gaat boven alles.

Vermoed je toch spanning/angst dan zou mijn advies zijn om de Vetalin Stress Care te proberen. Voor vragen of het geschikt is voor jouw hond mag je altijd vrijblijvend contact opnemen. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven