VETALIN

Stress bij katten

Stress bij katten
- 3 augustus 2023

In deze blog vertel ik je meer over je je kat kunt helpen om meer evenwicht te krijgen in stresssituaties. Stress bij katten is erg slecht voor hun gezondheid. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden als je kat symptomen geeft. Probeer je kat dus goed te begrijpen. Een supplement wat je kat meer innerlijke rust kan geven  is de Vetalin stress care. Een aanrader om te proberen. 

Stress bij katten

Stress bij katten is een fysieke en emotionele reactie op prikkels of veranderingen in hun omgeving die ze als bedreigend of overweldigend ervaren. Deze prikkels, ook wel stressoren genoemd, kunnen variëren van nieuwe gezichten en geluiden tot veranderingen in hun dagelijkse routine. Stress kan leiden tot zowel gedragsveranderingen als fysieke gezondheidsproblemen bij katten.

Kat stress symptomen

Katten leven van nature alleen. Als er gevaar dreigt zullen ze dat dus ook alleen moeten oplossen. Een situatie aanvechten is niet vaak verstandig als je alleen bent. Wie geeft je immers versterking? Katten hebben daarom eerder de neiging om te vluchten dan om te vechten. Pas als een kat in het nauw gedreven wordt, toont deze meestal agressief gedrag.

 • Vluchtgedrag. Hierbij hoort verstoppen en wegkruipen in hoekjes. Of een kat schiet ineens voor je voeten uit weg. Ook hoge plekken opzoeken en sluipend over de grond verplaatsen zijn signalen die je kunt zien. Soms zie je je kat ook bibberen. 
 • Agressie. Dit gebeurt vooral als een kat niet uit de situatie weg kan. Hierbij zie je vaak grote ogen en verwijde pupillen. Een kat die gromt kan bang zijn. Ook  haren rechtop zetten of trillen met de vacht zijn signalen van agressie uit angst.
 • Passief worden. Eigenlijk hangt dit een beetje samen met verstoppen. Bange katten voelen zich niet comfortabel in hun eigen leefomgeving. Ze proberen zo onzichtbaar mogelijk te worden. Ze gaan drukke plekken vermijden. Plassen en poepen op plekken waar dit niet hoort. En eten minder of zelfs helemaal niet. 
 • Dwangmatig gedrag. Dit kan bij alle katten met angst en stress voorkomen. Het komt wel vaker voor bij katten van Oosterse rassen zoals de Siamees. Hierbij hoort bijvoorbeeld dwangmatig likken. Jouw vriendje kan zichzelf helemaal kaal likken. 
 • Onrust.  Onrust en veel miauwen kan ook dwangmatig zijn. Zelfs ijsberen kun je zien. Dingen slopen is een vorm van probleemgedrag wat we veel bij angst en stress tegenkomen.

Oorzaken van stress bij katten

Af en toe angstig zijn is niet erg. Een normale angstreactie beschermt jouw kat tegen gevaar. Het is wel een probleem als je kat overdreven angstig reageert. Of altijd een bange kat lijkt. Het is niet altijd makkelijk de oorzaak aan te wijzen. Er zijn namelijk heel veel oorzaken te bedenken. Bovendien kun je als baasje niet altijd alles zien. Oorzaken die veel bij de kat voorkomen:

  • Natuurlijke aanleg. Sommige katten zijn van nature angstiger. 
  • Slechte socialisatie. Als een kitten weinig met normale prikkels in aanraking is gekomen. Hierdoor kan deze ook op latere leeftijd angstig worden. Ook te vroeg uit het nest halen kan serieuze angst geven. 
  • Nare ervaringen. Vervelende ervaringen kunnen traumatisch worden. Mishandeling of verwaarlozing bijvoorbeeld. Maar dit kan ook zijn dat jouw vriendje een keer ergens heel erg van geschrokken is.
  • Verlatingsangst. Dit is denk ik de meest onderschatte vorm van angst bij je kat. Want hoe normaal is dat eigenlijk? Jouw kat alleen thuis en jij de hele dag op kantoor. Vaak beginnen we hier al mee als een kat of kitten pas net bij ons is. Dit kan heel verwarrend zijn, zeker als je net in een nieuw huis terecht bent gekomen. 
  • Veranderingen.  Veel katten kunnen niet goed tegen verandering. Dit geeft al snel stress. Je kunt hier denken aan andere huisdieren erbij krijgen. Gezinsuitbreiding met een baby of een verhuizing zijn ook bekende oorzaken. Maar heb jij bijvoorbeeld die gele stoel naar de andere kant van de kamer verplaatst? Zulke kleine dingen kunnen voor jouw kat heel groot zijn. Daarom merk je het ook niet altijd op dat er iets voor jouw vriendje veranderd is.

De gevaren van stress voor jouw kat

Ja. Chronische stress is gevaarlijk. Eigenlijk is dit net als bij mensen kunnen als gevolg van langdurige stressniveaus gezondheidsklachten ontstaan. Dit heeft een negatief effect op de blaas, spijsvertering en blaas van je kat.

Daarom is het verstandig om te ondersteunen bij stress situaties. 

Stress bij katten ondersteunen

Je kunt je stress bij je kat op meerdere manieren ondersteunen. Hieronder benoem ik een aantal. 

Zorg voor een veilige en rustige omgeving

Een angstige kat wil vluchten om zich veilig te voelen. Zorg ervoor dat dit mogelijk is. Maak hoge plekken om te vluchten toegankelijk en zet verschillende kamers in huis open. Ook onder meubels kruipen angstige katten graag weg. Kun je hier misschien wat extra ruimte vrij maken?

Laat een angstige kat niet zomaar naar buiten

Een kat die plotseling op de vlucht slaat kan snel gewond raken. Bijvoorbeeld in het verkeer. En een kat kan tijdens een vlucht ook de weg naar huis kwijt raken. Of bijvoorbeeld klem komen te zitten in een nauwe ruimte. Dit zijn situaties die je echt wilt voorkomen.

Vetalin Stress Care voor de kat (zeer diervriendelijk)

Vetalin Stress Care helpt te ontspannen. Het helpt bij een onrustig gevoel. Het is ontwikkeld voor de ondersteuning bij stresssituaties. Voor langere tijd draagt het bij aan de normale weerstand tegen stress. Het is rijk aan natuurlijke rustgevers: L-Theanine uit groene thee extract, Valeriaan en Passiebloem. Als je de oorzaak van stress niet kunt wegnemen, werkt Vetalin Stress Care ondersteunend. Vooral als je de oorzaak niet kunt wegnemen is het gebruik van Vetalin Stress Care verstandig. Het grote voordeel is dat je dit product voor lange tijd kunt gebruiken. 

5. Blijf geduldig en lief

Geef je kat veel liefde en aandacht maar forceer niks. Als jouw kat weg wilt laat deze dan gaan. Als je iets gaat forceren lok je waarschijnlijk alleen maar agressie uit. Laat jouw vriendje alles op eigen tempo aanpakken, hopelijk kalmeert hij snel een beetje.

6. Zorg voor voldoende slaap

Een kat moet 15-20 uur op een dag slapen. Dat is heel veel meer dan wij zelf nodig hebben! Alleen een rustige nacht is dus niet voldoende voor jouw vriendje. Bij onvoldoende slaap gaan lichaamseigen stresshormonen omhoog. Weinig slapen levert dus stress op. En dat is natuurlijk niet wat je wilt bij een angstige kat. Draag daarom zorg voor voldoende rust, ook overdag. Bied een veilige en stille plek aan om te slapen en houd drukte op die momenten zoveel mogelijk uit de buurt. 

7. Vraag hulp aan een gedragsdeskundige

Vaak komen deze voor katten aan huis. Zo kan in de eigen omgeving gezien worden wat het probleem is. En daarop volgt een aanpak op maat.

Vetalin Stress Care kan gedragstraining ondersteunen. Door de rustgevende werking slaat gedragstraining vaak beter aan. Leren onder invloed van hevige emotie is nagenoeg onmogelijk. Emotie reguleren is daarom tijdens gedragstraining verstandig. Vetalin Stress Care bevat ook Vitamine B1 en Magnesium. Beiden zijn goed voor de leerprestatie. 

Kat kan niet plassen door stress

Stress bij katten is vaak van directe invloed op de blaasfunctie. Daarom is het niet alleen verstandig om de stress van je kat te ondersteunen maar ook de blaas. Dit kan met onze Vetalin Blaas Support. Deze is speciaal ontwikkeld om de blaas van je kat optimaal te ondersteunen. Je zult merken dat het plassen ook weer gemakkelijker gaat. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven