VETALIN

Overgeven hond: oorzaken en tips!

Een hond voelt zich bij overgeven niet lekker
- 22 oktober 2023

Braken/overgeven van je hond is geen ziekte op zich. Elke hond braakt wel eens. In veel gevallen is het onschuldig of heeft je hond last van een gevoelige spijsvertering. In deze blog behandel ik onderwerpen waarvoor supplementen ondersteuning kunnen bieden. Heb je de indruk dat er sprake is van een medische aandoening raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Oorzaken overgeven hond

Er zijn heel veel oorzaken van overgeven bij de hond te benoemen. Sommige zijn medische van aard en laat ik hier buiten beschouwing. Ik benoemen oorzaken waarvoor een supplement een ondersteuning kan zijn.

 • Te snel eten: Honden die te snel eten, kunnen voedsel inslikken zonder goed te kauwen, wat kan leiden tot overgeven.
 • Onverteerbaar voedsel: Consumptie van voedsel dat moeilijk te verteren is, zoals vet voedsel, afval of bedorven voedsel.
 • Reactie op voeding: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, wat tot braken kan leiden.
 • Disbalans in de darmen: de gunstige en ongunstige bacteriën in de darmen kunnen uit balans raken. 
 • Iets verkeerds eten: de meest voorkomende oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld bedorven voedsel zijn of iets van straat eten. Maar ook plotselinge voerwisselingen kunnen verkeerd vallen. 
 • Angst 

Hond overgeven slijm, geel, gal en bruin

Vaak wordt er gezocht op de kleur van het braaksel bij de hond. Wat betekent het bijvoorbeeld als je vooral geel overgeven ziet? De kleur van het braaksel zegt helaas niets over de oorzaak. 

 • Bruin overgeven hond: braaksel krijgt een bruine kleur door voedsel. Als er kort na het eten wordt overgegeven zal het braaksel vaak bruin zijn. Als de voeding al iets verder verteerd wordt, is het donkerbruin. Bruin overgeven zie je ook vaak bij iets verkeerds van de straat eten.
 • Geel of gal overgeven hond: een gele kleur duidt op gal. Gal wordt in de dunne darm gemaakt maar kan naar de maag terugstromen. Dit gebeurt bij een hoge druk op de buik door braken. Als je een gele kleur braaksel ziet is de maag helemaal leeg.
 • Slijm overgeven hond: de maag produceert slijm. Dit kan met braken naar buiten komen. Slijm zie je het beste als er geen voedsel meer in de maag zit.

Hond gras eten en overgeven

Het is niet ongebruikelijk dat honden gras eten en daarna overgeven. Hieronder benoem ik een aantal oorzaken. 

Maag: bij een onbestendig gevoel in de maag kan gras ervoor zorgen dat je hond gemakkelijk kan braken.

Voedingsgebrek: Soms eten honden gras omdat ze een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in hun dieet hebben. Een aanvulling met Vetalin Multivitamine is dan een aanrader. 

Verveling of Gewoonte: Gras eten kan een vorm van verveling zijn of gewoon een aangeleerde gewoonte.

Aangeboren Gedrag: Het kan een natuurlijk instinct zijn dat honden hebben geërfd van hun wilde voorouders.

Smaak en Textuur; Sommige honden vinden de smaak en textuur van gras gewoon lekker.

Probiotica voor honden

Vetalin Probiotica kan nuttig zijn voor honden die veel braken, omdat het helpt de darmflora te versterken.

Hier zijn enkele belangrijke punten over het gebruik van probiotica bij honden:

 1. Wat zijn probiotica? Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die gunstige effecten hebben op de gezondheid van de gastheer wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend. Voor honden kunnen probiotica helpen bij het ondersteunen van de spijsvertering en het immuunsysteem.

 2. Waarom probiotica bij overgeven?

  • Helpt versterken van de darmflora: Veel braken kan de balans van goede en slechte bacteriën in de darmen verstoren. Probiotica zorgt voor een goede balans in de darmen.
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: Een gezonde darmflora ondersteunt het immuunsysteem van de hond. 

Hond overgeven door spanning

Honden kunnen overgeven als reactie op angst/spanning, net zoals mensen. Angst kan bij honden worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals veranderingen in hun omgeving, angst voor vuurwerk of onweer, een bezoek aan de dierenarts, of verlatingsangst. 

 1. Veranderingen in de omgeving

  • Verhuizen, nieuwe mensen of huisdieren in huis, of veranderingen in de routine.
 2. Geluiden en gebeurtenissen

  • Vuurwerk, onweer, harde geluiden, en drukke omgevingen.
 3. Verlatingsangst

  • Langdurig alleen gelaten worden kan leiden tot stress en angst.

Hond blijft overgeven

Enkele keren achter elkaar braken hoeft niet erg te zijn. Als dit een paar keer per uur is mag je nog steeds aankijken. Doe dit nooit als het braken maar achter elkaar door gaat. Doe dit ook niet als het braken doorgaat zonder productie (dus zonder dat er iets uit komt).  Het is dan verstandig een dierenarts te bellen.

Neem altijd contact op met een dierenarts als de situatie na een dag niet beter is.

Hond overgeven tips

Onschuldig braken is meestal met een paar uurtjes voorbij. Je kunt jouw hond met onderstaande tips helpen. 

 • Wissel niet van voeding. Een voerwisseling kan verkeerd vallen. Dit verergert de situatie. Geef bij acuut braken gewoon de eigen voeding. Verdeel dit over kleinere porties per keer. Het is niet erg als jouw hond een paar dagen niet eet. Zijn er langdurige klachten van af en toe braken? Voeding kan dan wel de oorzaak zijn. Kijk dan wel naar oplossingen voor de lange termijn zoals een hypoallergeen dieet of licht verteerbare voeding.
 • Preventief ondersteunen van de spijsvertering. Preventief is het raadzaam om Vetalin Probiotica te geven om een zo goed mogelijke balans in de darmen te behouden. 
 • Multivitamine. Bij braken kunnen honden essentiële vitamines en mineralen verliezen. Vetalin Multivitamine kunnen helpen om deze tekorten aan te vullen.
 • Zorg dat er (een beetje) gedronken wordt. Bij overgeven kan een hond uitdrogen. Het is belangrijk om te blijven drinken. Veel honden gaan na het overgeven ook snel weer zelf drinken. In de eerste uren na het braken kan de maag gevoelig zijn. Ineens veel drinken valt dan koud op de maag en komt er direct weer uit. Dit is niet erg. Wacht even af wat er in de uurtjes hierna gebeurt. Meestal gaat een hond vanzelf kleinere slokjes nemen. Het kan ook helpen om lauwwarm water aan te bieden. Wordt er een dag of langer niet gedronken? Of houdt jouw vriendje het een dag of langer nooit binnen? Dan is het goed om een dierenarts te bellen.
 • Zorg voor voldoende slaap. Een hond is bij overgeven ziek. Hij voelt zich waarschijnlijk erg beroerd. Zorg voor voldoende rust en slaap. Hou drukte zoals kinderen en andere huisdieren even uit de buurt of leg jouw vriendje op een rustige kamer. Een hond heeft zo’n 14-16 uur slaap per dag nodig. Alleen een rustige omgeving in de nacht is dus niet voldoende. 
 • Heb je het vermoeden dat je hond moet overgeven door spanning overweeg dan de Vetalin Stress Care. Dit is een diervriendelijke rustgever die je hond niet suf of sloom zal maken. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven