VETALIN

Kat overgeven. Lees hier mijn tips 💡

Overgeven kat
- 20 oktober 2023

Het is normaal voor een kat om af en toe te braken. Dat kan geen kwaad. In sommige gevallen is er wel iets aan de hand en is het goed om de spijsvertering te ondersteunen. In dit advies lees je hoe je dit verschil herkent en of supplementen zinvol kunnen zijn. En wanneer hulp inschakelen van een dierenarts verstandig is.

Waarom geeft een kat over?

Een kat braakt van nature regelmatig. Dat komt bijvoorbeeld door het eten van prooidieren. Haren en botjes van deze prooi worden door braken verwijderd. En wat dacht je van haarballen? Door de vachtverzorging komen veel haren binnen. Deze kunnen niet goed verteerd worden. Door haarballen uit te braken wordt verstopping voorkomen. Dit komt bij langharige katten nog vaker voor. Ook kan een kat braken door te snel eten.

Braken kan ook een signaal van een onderliggende ziekte zijn of een verstoring in de spijsvertering. Er zijn hier veel verschillende oorzaken voor.

Oorzaken overgeven kat

Er zijn heel veel oorzaken van overgeven bij de kat. Je kunt denken aan. 

 • Normaal gedrag. Haarballen, na het (volledig) eten van prooidieren, na te snel eten.
 • Iets verkeerds eten. Katten zijn kieskeurige eters. Ze krijgen minder snel dan een hond iets verkeerds binnen. Maar dit kan wel gebeuren, bijvoorbeeld door bedorven voedsel. Ook plotselinge voerwisselingen kunnen verkeerd vallen. 
 • Wormen
 • Vreemd voorwerp. Een vreemd voorwerp kan braken veroorzaken als deze ergens klem komt te zitten.
 • Spijsvertering
 • Angst 

Probiotica voor katten

Als je kat vaak moet overgeven is een supplement met probiotica zinvol. Vaak overgeven kan namelijk wijzen op een verstoring in de spijsvertering. De Vetalin Probiotica ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering. Deze probiotica bevat 4 stammen met bacteriën.

Wat zijn Probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die, indien in voldoende hoeveelheden ingenomen, gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Ze helpen bij het in stand houden van een gezonde darmflora en kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering.

Kat spuugt gal/slijm

Als er voedsel in de maag zit komt dit met het overgeven naar buiten. Maar soms is de maag helemaal leeg. Bijvoorbeeld in de ochtend of als er al veel gebraakt is. Dan kan het braaksel er slijmerig uit zien. Dat zijn normale maagsappen die naar buiten komen. Een gele kleur duidt op gal. Gal wordt in de dunne darm geproduceerd. Als de druk op de buik door braken toeneemt kan dit via de maag naar buiten komen. Ook gal zie je vooral bij een lege maag. 

De kleur van het braaksel zegt over het algemeen niets over de oorzaak.

Kat spuugt slijm

Als er voedsel in de maag zit komt dit met het overgeven naar buiten. Maar soms is de maag helemaal leeg. Bijvoorbeeld in de ochtend of als er al veel gebraakt is. Dan kan het braaksel er slijmerig uit zien. Dat zijn normale maagsappen die naar buiten komen. Een gele kleur duidt op gal. Gal wordt in de dunne darm geproduceerd. Als de druk op de buik door braken toeneemt kan dit via de maag naar buiten komen. Ook gal zie je vooral bij een lege maag. 

De kleur van het braaksel zegt over het algemeen niets over de oorzaak.

Vitamine tekort bij veel overgeven kat

Als een kat vaak overgeeft, kan dit inderdaad leiden tot een verlies van belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines. Hier zijn enkele manieren waarop frequent braken kan bijdragen aan vitaminetekorten:

 1. Minder Opname van Voedingsstoffen: Als voedsel snel weer wordt uitgebraakt, heeft het lichaam minder tijd om de benodigde voedingsstoffen op te nemen.
 2. Verlies van Wateroplosbare Vitamines: Vitamines zoals B-vitamines en vitamine C, die wateroplosbaar zijn, kunnen gemakkelijk verloren gaan bij frequent braken.
 3. Verstoorde Eetlust: Braken kan leiden tot een verminderde eetlust, wat kan resulteren in onvoldoende inname van essentiële voedingsstoffen.

Belangrijke Vitamines die Mogelijk Tekortschieten

 

 1. B-Vitamines: Deze zijn cruciaal voor de energieproductie en het metabolisme. Tekorten kunnen leiden tot vermoeidheid, zwakte en een slechte eetlust.
 2. Vitamine A: Belangrijk voor het gezichtsvermogen, de immuniteit en huid.
 3. Vitamine D: Essentieel voor de opname van calcium en fosfor, en dus belangrijk voor de botgezondheid.
 4. Vitamine E: Werkt als een antioxidant en beschermt cellen tegen schade.

Om de algehele gezondheid van je kat te ondersteunen is de Vetalin Multivitamine een aanrader. 

Kat geeft over na het eten

Als katten te snel eten geven ze over. De maag wordt dan te veel belast en raakt geprikkeld. Soms eet een kat dit braaksel weer op. Dat kan geen kwaad. Als jouw kat heel vaak braakt na het eten is het goed om te helpen.

Vetalin probiotica is ook dan een aanrader. Dit speelt een belangrijke rol in de spijsvertering van je kat. Deze probiotica is over nagedacht en ook zeer geschikt voor katten. 

Je kunt kijken of je de voeding in kleinere porties kunt geven. Ook een schrokbak is soms een goede optie. 

Kat overgeven tips voor thuis

De volgende tips kunnen jouw vriendje helpen. 

 • Wissel niet van voeding. Er wordt vaak het tegenovergestelde geadviseerd. Maar een voerwisseling kan verkeerd vallen. Dit verergert de situatie juist. Geef bij acuut braken dus gewoon de eigen voeding. Verdeel dit over kleinere porties per keer. Houdt het braken regelmatig aan? Voeding kan wel de oorzaak zijn. Kijk bij aanhoudend braken naar oplossingen voor de lange termijn zoals een hypoallergeen dieet of licht verteerbare voeding.
 • Vetalin Multivitamine. Wanneer je kat veel overgeeft/braakt kan er een tekort aan belangrijke voedingsstoffen ontstaan. Om deze aan te vullen is de Vetalin Multivitamine een aanrader. 
 • Vetalin Probiotica. Ondersteun het behoud van een gezonde spijsvertering van je kat preventief met de Vetalin Probiotica. 
 • Geef geen koemelk. Veel katten hebben een lactose-intolerantie. Dat klassieke schaaltje melk voor de poes is dus geen goed idee. Er bestaat ook speciale kattenmelk, maar katten hebben dit niet nodig. Kattenmelk is erg vet en daarom niet gezond. Af en toe iets lekkers kan geen kwaad maar hou het meestal gewoon bij water.
 • Zorg dat er (een beetje) gedronken wordt. Met braken gaat vocht verloren. Het is daarom belangrijk om te blijven drinken. Koud water prikkelt de maag wel. Je kunt het water het beste een beetje lauwwarm aan bieden.
 • Geef extra natvoeding (als je dit al geeft). Natvoeding bestaat voor 80% uit water. Door natvoeding te geven bied je dus extra vocht aan. Voorkom ook hier abrupte voerwisselingen. Geef dit dus alleen als jouw vriendje dit al vaker zonder problemen eet.
 • Zorg voor voldoende slaap. Jouw vriendje is ziek en voelt zich waarschijnlijk beroerd. Zorg voor voldoende rust en slaap. Hou drukte zoals kinderen en andere huisdieren even uit de buurt. Dit kun je doen door verschillende kamers in huis beschikbaar te maken. Wist je dat een kat 15 tot 20 uur slaap per dag nodig heeft? Alleen een rustige omgeving in de nacht is dus niet voldoende.

Wanneer naar de dierenarts bij overgeven kat?

Braken heeft een beschermfunctie. Iets wat niet in het lichaam thuishoort gaat er snel weer uit. Het kan er even heftig uitzien, maar hoeft niets heftigs te betekenen. 

Neem altijd contact op met een dierenarts bij:

 • Bloed braken
 • Vieze, stinkende ontlasting of ernstige diarree 
 • Heel ziek, suf of sloom zijn
 • Koorts (>39,5°C). Dit meet je met een rectale thermometer in de anus. Niet elke kat laat dit toe. Opvallend warme oortjes zijn vaak ook een teken van koorts.
 • Signalen van uitdroging. Voel hiervoor aan de binnenkant van de lip. Deze hoort vochtig en niet plakkerig te zijn. Twijfel je? Voel eens aan de binnenkant van je eigen lip ter vergelijking.
 • Een snel dikker wordende buik
 • Signalen van buikpijn (met kromme rug lopen)
 • Vermoeden van vergiftiging of een vreemd voorwerp
 • Een dag of langer niet drinken
 • Een dag of langer niet eten
 • Evenwichtsproblemen
 • Gedurende langere tijd regelmatig braken
 • Gedurende een week of langer vaak braken

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven