VETALIN

Mijn hond plast in huis, waarom?

Een hond plast in huis
- 24 augustus 2023

Een hond die in huis plast. Dat is niet fijn. Vraag jij je af waardoor dit komt? En ook wat je hieraan kunt doen? Dit advies is voor jou!

Hond plast in huis: de oorzaken

Er zijn veel redenen waardoor een hond in huis gaat plassen. Grofweg kun je deze opdelen in vijf categorieën.

1. Medische oorzaken voor plassen in huis hond

Mogelijk denk je al aan een blaasontsteking? Heel terecht. Bij een blaasontsteking kan het lastig zijn de urine goed op te houden. Dat leidt vervolgens tot plassen in huis. Andere problemen aan de urinewegen kunnen ook dit beeld geven. Denk aan nierproblemen. En ook erfelijke en neurologische afwijkingen aan blaas of nieren kunnen plassen in huis veroorzaken. Problemen aan de prostaat kunnen plasproblemen geven. Sommige aandoeningen zorgen voor meer drinken. Dat geeft meer plassen en dat geeft meer ongelukjes. Dit kan zijn bij suikerziekte of de ziekte van Cushing zo zijn. En wat dacht je van hormonale urine-incontinentie? Kortom: tal van aandoeningen kunnen plassen in huis als gevolg hebben.

  • Blaasontsteking
  • Nierproblemen
  • Andere urinewegproblemen
  • Neurologische afwijkingen
  • Prostaatproblemen
  • Ziektes die veel drinken en veel plassen veroorzaken (ziekte van Cusing, suikerziekte)

2. Puppy's of oude honden plassen in huis

Aan het begin en aan het einde van een leven is er onzindelijkheid. Dat geldt voor mensen én voor honden. De reden hiervan bestaat uit twee delen. Om goed zindelijk te zijn is een krachtige sluitspier nodig. Bij jonge pups is deze nog niet voldoende ontwikkeld. En bij oudere dieren neemt deze weer in kracht af. Beiden leidt tot onzindelijkheid. Maar ook leerprocessen spelen een rol. Een pup moet nog leren wat zindelijk zijn betekent. Waar mag hij wel plassen en waar niet? Als dit eenmaal goed is aangeleerd plast een dier normaal niet in huis. Maar aan het einde van het leven neemt de hersenkracht weer af. Een ouderdomsverschijnsel. Soms is er zelfs sprake van dementie. Hierdoor kan de geleerde zindelijkheid weer vergeten worden. En dan plast een hond dus ineens weer in huis.

3. Plassen in huis door sterke emoties hond

Pieken in emotie kunnen fysieke gevolgen hebben. De controle over de sluitspier van de blaas vermindert. Hierbij hoort plassen van angst en stress. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij verlatingsangst. Ook plassen van opwinding bestaat. Bijvoorbeeld als een hond heel enthousiast is. De sluitspier van pups werkt sowieso al wat slechter. Daarom zie je dit type ook vaker bij jonge honden. Voorkomen van sterke emotiepieken helpt bij dit type oorzaak.

4. Plassen in huis als communicatiemiddel hond

De hond gebruikt plassen om iets te vertellen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:

  • Territorium afbakenen
  • Onderdanigheid tonen

Plassen in huis kan ook gezien worden uit “protest”. In de natuur gebruikt een hond plassen niet als protest. Als opgemerkt wordt dat dit vaak wel zo lijkt te gebeuren is dat vaak aangeleerd gedrag. Plassen levert dan aandacht op. 

5. Plassen in huis als aangeleerd gedrag

In huis plassen kan het gevolg zijn van leerprocessen. Een hond heeft bijvoorbeeld nooit geleerd dat in huis plassen niet goed is. De zindelijkheidstraining is niet goed gegaan. Of een hond heeft geleerd dat in huis plassen een voordeel oplevert. Dit kan bijvoorbeeld een beloning in de vorm van aandacht zijn. Dichtbij aangeleerd gedrag staat een gewoonte. Dan is het een gewoonte geworden omdat het niet goed is afgeleerd.

Eerst langs de dierenarts

De eerste stap bij plassen in huis is langs de dierenarts gaan. Er zijn veel medische oorzaken voor plassen in huis. Al deze mogelijke oorzaken kun je als leek niet allemaal zien. En zelfs jouw dierenarts kan dit niet allemaal aan de buitenkant zien. Een volledige check up is dus verstandig.

Gedragstraining bij plassen in huis

Achter probleemgedrag zitten vaak complexe patronen. Gedragstraining kan individuele ondersteuning geven. Wat is er aan de hand? Wat heeft jouw vriendje nodig? Wat probeert hij te communiceren? Wat is verkeerd aangeleerd? Hoe reageer jij zelf op je vriendje? En is dit wel de beste manier? Gedragstraining verbindt jou weer met je vriendje. Het pakt problemen in de kern aan en dwingt jullie samen te werken. Het kan helpen Vetalin Stress Care met gedragstraining te combineren. Hierdoor slaat de training vaak beter aan.

Castratie bij plassen in huis

Bij reuen kan castratie helpen bij ongewenst plasgedrag. Dit geldt vooral voor markeergedrag. Ook kan castratie helpen bij prostaatproblemen. Maar castratie kan ook bepaalde emoties versterken. Angst en onderdanigheid bijvoorbeeld. Als dit de oorzaak is van het plassen kan het averechts werken. Twijfel je? Overweeg eens om chemisch te laten castreren. Dit werkt maar een half jaar tot een jaar. Zo kun je het effect zien voordat je een definitief besluit neemt.

Urinegeur verwijderen

Een urinegeur triggert een hond om te plassen. Daarom is het belangrijk plasplekken goed schoon te maken. Zo voorkom je dat je van een ongeluk naar een gewoonte gaat. Als je er snel bij bent is water en allesreiniger prima. Textiel kun je ook vaak goed heet wassen. Is het al ingetrokken of is het een moeilijke ondergrond? Er zijn veel commerciële urinereinigers op de markt. Goed om je daar even in te verdiepen.

Zoveel oorzaken, zoveel oplossingen bij plassen in huis. Dit advies heeft je hopelijk een goed startpunt gegeven. Je weet nu waar je allemaal aan kunt denken. En welke oplossingen beschikbaar zijn. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven