VETALIN

Probiotica bij de hond: advies van de dierenarts

Goed voor je hond zorgen is probiotica geven.
- 1 oktober 2023

Het klinkt niet heel lekker: bacteriën aan je hond geven. Toch is dit wat we bedoelen met probiotica geven. Hieronder alles wat je moet weten over probiotica bij de hond.

Wat zijn probiotica bij de hond?

Probiotica zijn levende bacteriën. Levende bacteriën komen van nature al in de darm van de hond voor. Daar verrichten ze goed werk. Elke bacteriesoort heeft in de darmen een eigen functie. Zo dragen ze bijvoorbeeld bij aan het verteren van voedsel. Ze kunnen ook een effect hebben op het darmslijmvlies. Een diversiteit aan stammen is daarom belangrijk.

De samenstelling van de darmflora verschilt per dier en per levensfase. Ieder dier heeft zijn eigen unieke samenstelling. Vergelijk het maar met een persoonlijke vingerafdruk. Deze unieke samenstelling van de darmflora noemen we ook wel het microbioom. 

De kracht van het microbioom

Onderzoek toont veelvuldig aan dat het microbioom van invloed is op de gezondheid. Dat geldt voor mensen en voor dieren. De zorgvuldige balans van bacteriën in de darmen herbergt veel belangrijke functies.

Een gezonde darmflora helpt bijvoorbeeld bij de spijsvertering. Het draagt zorg voor voldoende opname van alle voedingsstoffen die jouw vriendje nodig heeft. De darmen en darmflora vormen een belangrijke barrière in het immuunsysteem van je hond. De darmflora is het eerste wat ongewenste indringers tegen komen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede weerstand. Tot slot is de darmflora ook betrokken bij de aanmaak van vitamines en hormonen. Dit is belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Maar bijvoorbeeld ook voor de hersenfuncties van jouw hond.

 • Goede spijsvertering 
 • Opname van voedingsstoffen
 • Een sterk immuunsysteem
 • Een goede darmperistaltiek
 • Aanmaak van vitamines en hormonen (serotonine, vitamine K en vitamine B12)

Het verschil tussen prebiotica en probiotica hond

Hier bestaat wel eens verwarring over. De termen worden vaak tegelijkertijd gebruikt. Toch is er wel een verschil.

 • Probiotica zijn de levende bacteriën zelf. Hierbij kun je kiezen uit verschillende soorten bacteriën die veilig kunnen worden toegediend. Lactobacillus acidophilus is één van de bekendste bacteriestammen. Het geslacht van Lactobacillus behoort tot de melkzuurbacteriën. 
 • Prebiotica vormt de voeding van darmbacteriën. Het zijn voedingsvezels die de groei en activiteit van bacteriën stimuleren. Een voorbeeld van een veelgebruikte voedingsbodem voor probiotica is FOS. FOS bestaat uit een combinatie van inuline en fructo-oligosacchariden vezels. In sommige voedingsmiddelen zitten van nature prebiotica. Dat zijn vooral groenten, fruit en granen. Dit is niet bepaald het standaard dieet van de hond te noemen. Sterker nog: graanvrije hondenvoeding is bijvoorbeeld al langere tijd een trend. Ook gaan door verhittingsprocessen waardevolle eigenschappen van prebiotica verloren. Om een hondenbrok te maken moet altijd verhitting plaatsvinden.  

Omdat probiotica en prebiotica elkaar goed aanvullen combineer je dit het beste. Zowel in voeding als bijvoorbeeld in supplementen.

De balans tussen goede en slechte bacteriën

Er zijn dus een heleboel bacteriën die goed zijn voor je hond. Ze helpen bij allerlei lichaamsfuncties en om je hond gezond te houden. Maar er zijn ook bacteriën waar je hond ziek van kan worden. In de darmen kun je denken aan E. Coli, Campylobacter en Salmonella. Ook bij gezonde honden kun je deze in de darmen vinden. Maar niet te veel. Want als het er teveel worden, dan wordt jouw hond ziek. Deze krijgt bijvoorbeeld klachten van diarree.

Goede bacteriën kunnen er voor zorgen dat de slechte niet de overhand krijgen. Deze gaan de strijd aan met de slechte bacteriën. Dit doen ze door simpelweg de plaats in te nemen van slechte bacteriën. Ze als het ware overspoelen waardoor de slechte bacteriën minder kans krijgen om te groeien. Een mooi beschermingsmechanisme, vind je niet? 

Een verstoorde darmflora van de hond

Een verstoorde darmflora noemen we ook wel dysbiose. Dit verwijst naar een verkeerde balans in de diversiteit van bacteriën in de darmen. Dit treedt op wanneer het aantal gunstige bacteriën afneemt. 

Factoren die een verstoring in de darmbalans veroorzaken:

 • Stress en spanning
 • Medicijnen (o.a. antibiotica)
 • Slechte voeding of een voedselallergie 
 • Infecties en ziekte
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Gebrek aan slaap
 • Overmatige hygiëne 

Dysbiose veroorzaakt darmklachten zoals diarree en obstipatie. Ook een verzwakt immuunsysteem, slechte opname van voedingsstoffen en veranderingen in de stofwisseling zijn mogelijk. De darmen wordt bij mensen ook wel eens het tweede brein genoemd.  Er zijn aanwijzingen dat wanneer de darmen niet goed functioneren dit een direct effect heeft op het mentale welzijn. Dat zou samenhangen met de seretonine productie van de darmflora. 

Het unieke van Vetalin Probiotics voor de hond

Vetalin Probiotics is een hoogwaardig probioticum voor honden en katten. Het bevat een hoge dosering aan levende bacteriestammen. Om de darmflora aan te vullen zijn levende stammen van belang. Alleen deze kunnen een kolonie in de darmen vormen. 

Vetalin Probiotics combineert ook diverse goede bacteriën: Bifidobacterium Animalis spp. Lactis, Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Paracasei, Lactobacillus Plantarum. Met verschillende strijders is de kans van slagen voor jouw vriendje veel groter.  

Aan Vetalin Probiotics zijn drie soorten prebiotica toegevoegd. Prebiotica vormt de voeding van darmbacteriën. De samenstelling van Vetalin Probiotics vult daarmee niet alleen de darmflora aan. Het draagt ook bij aan behoud van een goede darmgezondheid waardoor de eigen flora zich kan ontwikkelen. Ieder dier heeft een eigen uniek microbioom. Het is daarom belangrijk om ook de bestaande flora te ondersteunen.

 • Psylliumvezel: een klein maar krachtig vezel. Psylliumvezel kan goed vocht absorberen. Dit maakt de ontlasting wat zachter waardoor de darmperistaltiek wordt bevorderd. Vezels dragen bij aan een normale stoelgang.
 • Fructo-oligosaccharides (FOS): dit stofje is echt een prebioticum. Vooral de Bifidobacterie smult hier graag van. 
 • Inuline: is een onoplosbaar vezel. Inuline zit in de wortels van verschillende planten (cichorei, artisjokken en schorseneren).

Vetalin Probiotics is makkelijk als smakelijk tabletje te geven. Geen geknoei dus met poeders of vloeistoffen. 

Is het gebruik van Vetalin Probiotics veilig?

Probiotica zijn natuurlijke producten. Bij gebruik in de juiste dosering kent Vetalin Probiotics geen bijwerkingen. Het is heel veilig Je kunt dit supplement korte tijd gebruiken in risicoperiodes. Maar dus ook voor langere tijd als je dit wenst. . 

Mag mijn pup Vetalin Probiotics krijgen?

Ja dat mag! Ook voor pups is probiotica veilig te gebruiken.

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven