VETALIN

Probiotica kat | Kies voor de beste!

- 3 oktober 2023

Probiotica voor je kat, een term die jij vast ook wel kent. Niet zo gek want probiotica staan de laatste tijd enorm in de belangstelling. De reden dat het een belangrijke rol speelt in de spijsvertering en weerstand van katten. De motor van je kat waar alles om draait. Belangrijk om aandacht aan te besteden dus.  

Vetalin probiotica is  speciaal ontwikkeld door een dierenarts voor katten en bevat zowel probiotica en prebiotica. Het zijn smaakvolle kauwtabletten die je gemakkelijk kunt toedienen als snoepje. 

Probiotica voor katten

Probiotica zijn levende bacteriën. Kleine wezentjes (micro-organismen) die van nature al in de darmen van je kat voorkomen. Met miljoenen tegelijk. Dit noemen we ook wel het microbioom. En ze zitten daar met een goede reden. Verschillende bacteriesoorten hebben elk een eigen functie. Zo dragen ze bijvoorbeeld bij aan het verteren van voedsel.  Of hebben effect op het darmslijmvlies. Een diversiteit aan stammen is belangrijk. Zo worden alle functies goed uitgevoerd. 

De kracht van probiotica voor katten

Onderzoek toont veelvuldig aan dat het microbioom van algehele invloed is op de gezondheid van katten. De zorgvuldige balans van bacteriën in de darmen herbergt veel belangrijke functies.

Een gezonde darmflora helpt bijvoorbeeld bij de spijsvertering. Het draagt zorg voor voldoende opname van alle voedingsstoffen die jouw kat nodig heeft. De darmen en darmflora vormen een belangrijke barrière in het immuunsysteem. De darmflora is het eerste wat ongewenste indringers tegen komen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede weerstand. Tot slot is de darmflora ook betrokken bij de aanmaak van vitamines en hormonen. Dit is belangrijk voor een gezonde huid en vacht. Maar bijvoorbeeld ook voor de hersenfuncties van jouw kat.

 • Goede spijsvertering 
 • Opname van voedingsstoffen
 • Een sterk immuunsysteem
 • Een goede darmperistaltiek
 • Aanmaak van vitamines en hormonen (serotonine, vitamine K en vitamine B12)

Het verschil tussen prebiotica en probiotica kat

Hier bestaat wel eens verwarring over. De termen worden vaak tegelijkertijd gebruikt. Toch is er een verschil.

 • Probiotica zijn de levende bacteriën zelf. Hierbij kun je kiezen uit verschillende soorten bacteriën die veilig kunnen worden toegediend. Lactobacillus acidophilus is één van de bekendste bacteriestammen. Deze zit daarom ook in de Vetalin Probiotica.  
 • Prebiotica vormt de voeding van darmbacteriën. Het zijn voedingsvezels die de groei en activiteit van bacteriën stimuleren. Een voorbeeld van een veelgebruikte voedingsbodem voor probiotica is FOS. FOS bestaat uit een combinatie van inuline en fructo-oligosacchariden vezels. In sommige voedingsmiddelen zitten van nature prebiotica. Dat zijn vooral groenten, fruit en granen. Dit is niet altijd het standaard dieet van de kat. Sterker nog: graanvrije kattenvoeding is bijvoorbeeld al langere tijd een trend. Ook gaan door verhittingsprocessen waardevolle eigenschappen van prebiotica verloren. Om een kattenbrok te maken moet altijd verhitting plaatsvinden.  

Omdat probiotica en prebiotica elkaar goed aanvullen combineer je dit het beste in supplementen.

De balans tussen goede en slechte bacteriën

Er zijn dus een heleboel bacteriën die goed zijn voor de kat. Ze helpen bij allerlei lichaamsfuncties en om jouw kat gezond te houden. Maar er zijn ook bacteriën waar een kat ziek van wordt. In de darmen kun je denken aan E. Coli, Campylobacter en Salmonella. Ook bij gezonde katten kun je deze kleine boosdoenertjes in de darmen vinden. Maar niet te veel. Want als het er teveel worden, dan wordt jouw kat ziek. 

Goede bacteriën kunnen er voor zorgen dat de slechte niet de overhand krijgen. Deze gaan de strijd aan met de slechte bacteriën. Dit doen ze door simpelweg de plaats in te nemen van slechte bacteriën. Ze als het ware overspoelen. Hierdoor krijgen de slechte bacteriën minder kans om te groeien. Een mooi beschermingsmechanisme, vind je niet? 

Probiotica voor katten ondersteunt de darmflora

Een verstoorde darmflora noemen we ook wel dysbiose. Dit verwijst naar een verkeerde balans in de diversiteit van bacteriën in de darmen. Dit treedt op wanneer het aantal gunstige bacteriën afneemt. Dan neemt het aantal slechte bacteriën vaak ook toe.

Factoren die een verstoring in de darmbalans veroorzaken:

 • Spanning
 • Medicijnen (o.a. antibiotica)
 • Slechte voeding of een voedselallergie
 • Ziekte
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Gebrek aan slaap
 • Overmatige hygiëne (hygiëne-theorie)

Dysbiose veroorzaakt darmklachten zoals te dunne of juist te dikke ontlasting. Ook een verzwakt immuunsysteem, slechte opname van voedingsstoffen en veranderingen in de stofwisseling zijn mogelijk.

De darmen wordt bij mensen ook wel eens het tweede brein genoemd.  Er zijn aanwijzingen dat wanneer de darmen van je kat niet goed functioneren dit een effect heeft op het mentale welzijn. Dat zou samenhangen met de seretonine productie van de darmflora. 

Met het geven van probiotica zorg je weer voor een goede evenwichtige darmflora wat essentieel is voor de totale gezondheid van je kat. 

Probiotica kat bij angst

De relatie tussen de darmen en het brein, vaak aangeduid als de “darm-brein as,” is een complex en fascinerend gebied van onderzoek. Dit systeem speelt een cruciale rol in zowel de fysieke als mentale gezondheid van zowel mensen als dieren, inclusief katten. Hier zijn enkele belangrijke punten:

De Darm-Brein As

 1. Bidirectionele Communicatie:

  • De darmen en het brein communiceren voortdurend via het zenuwstelsel, hormonen en het immuunsysteem. Deze communicatie verloopt in twee richtingen, wat betekent dat de toestand van de darmen invloed kan hebben op het brein en vice versa.
 2. Het Enterisch Zenuwstelsel:

  • De darmen hebben hun eigen zenuwstelsel, het enterisch zenuwstelsel (ENS), dat vaak wordt aangeduid als het “tweede brein.” Het ENS kan onafhankelijk functioneren maar is sterk verbonden met het centrale zenuwstelsel (CNS) via de nervus vagus en andere zenuwbanen.

Verstoorde Darmflora en Gezondheid

 1. Microbioom:

  • Het microbioom van de darmen, dat bestaat uit biljoenen micro-organismen, speelt een essentiële rol in de gezondheid. 
 2. Invloed op het Brein:

  • Dysbiose kan invloed hebben op de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die essentieel zijn voor stemming en gedrag. Ongeveer 90% van de serotonine in het lichaam wordt in de darmen geproduceerd.

Indirect heeft het toedienen van probiotica aan katten dus een positief effect op de gemoedstoestand. 

Beste probiotica kat

Vetalin Probiotics is een hoogwaardig probioticum voor honden en katten. Het bevat een hoge dosering aan levende bacteriestammen. Om de darmflora aan te vullen zijn levende stammen van belang. Alleen deze kunnen een kolonie in de darmen vormen. 

Vetalin Probiotics combineert ook diverse goede bacteriën: Bifidobacterium Animalis spp. Lactis, Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Paracasei, Lactobacillus Plantarum. Met verschillende strijders is de kans van slagen voor jouw vriendje veel groter.  

Aan Vetalin Probiotics zijn drie soorten prebiotica toegevoegd. Prebiotica vormt de voeding van darmbacteriën. De samenstelling van Vetalin Probiotics vult daarmee niet alleen de darmflora aan. Het draagt ook bij aan behoud van een goede darmgezondheid waardoor de eigen flora zich kan ontwikkelen. Ieder dier heeft een eigen uniek microbioom. Het is daarom belangrijk om ook de bestaande flora te ondersteunen.

 • Psylliumvezel: een klein maar krachtig vezel. Psylliumvezel kan goed vocht absorberen. Dit maakt de ontlasting wat zachter waardoor de darmperistaltiek wordt bevorderd. Vezels dragen bij aan een normale stoelgang.
 • Fructo-oligosaccharides (FOS): dit stofje is echt een prebioticum. Vooral de Bifidobacterie smult hier graag van. 
 • Inuline: is een onoplosbaar vezel. Inuline zit in de wortels van verschillende planten (cichorei, artisjokken en schorseneren).

Vetalin Probiotics is makkelijk als smakelijk tabletje te geven. Geen geknoei dus met poeders of vloeistoffen. 

Is het gebruik van Vetalin Probiotics veilig voor katten?

Probiotica zijn natuurlijke producten. Vetalin Probiotics kent bij normaal gebruik geen bijwerkingen. Ook bij langdurig gebruik is dit supplement veilig.

Probiotica kat kopen

Nu je dit artikel hebt gelezen ben je misschien tot de conclusie gekomen dat het slim en zinvol is om je kat te ondersteunen met probiotica. Dit omdat het een brede werking heeft en bedraagt aan de fysieke en mentale welzijn van je kat. Hieronder kun je de link vinden van de Vetalin Probiotica. 

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen. Twijfel niet en neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag verder. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven