VETALIN

Valeriaan: natuurlijke rustgever voor katten

Katten zijn dol op valeriaan. Het heeft als supplement een kalmerend effect.
- 11 augustus 2023

Valeriaan. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Misschien gebruik je het zelf ook als supplement? Bij mensen bevordert valeriaan bijvoorbeeld een goede nachtrust. Maar wist je dat je valeriaan ook goed bij katten kunt gebruiken? In dit advies vertel ik je hier meer over. 

Wat is valeriaan?

Echte valeriaan (Valeriana officinalis) is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie. Om valeriaan tegen te komen hoef je niet de hele wereld over te vliegen. Dit plantje komt namelijk vooral voor in Europa en Azië. Dus ook in Nederland. Waarschijnlijk zonder dat je het weet kom je valeriaan regelmatig tegen. Kijk maar eens goed langs de slootkant.

Valeriaan is een traditioneel kruidengeneesmiddel. Vooral de wortels bevatten werkzame stoffen. Om valeriaan in supplementen te gebruiken wordt van de wortels een extract gemaakt.   

Jouw kat vindt valeriaan heerlijk ruiken!

De wortels van valeriaan hebben een sterke geur. Echt lekker kan ik het niet noemen. Weleens geroken aan een paar voeten na een lange dag? Dat lijkt een beetje op de geur van valeriaan. Althans, dat vinden wij mensen.

Maar vraag dit aan je kat en die denkt daar heel anders over. Heerlijk zou hij zeggen! Menig kat wil het liefste door de valeriaan heen rollen. Druk spinnend of overdreven kwijlend. Het versterkt de stemming van je kat. Hij kan zich zelfs een beetje high gedragen. Geloof je dit niet? Dan wil ik je uitdagen tot het doen van een klein testje. Leg eens een zakje kruidenthee met valeriaan in de buurt van je kat. Als voorbeeld: Slaap Lekker van Pickwick. En? Heb ik gelijk?

Effect van valeriaan als supplement op katten

Valeriaan kun je als supplement geven. Dat is inwendig gebruik door het geven van een tablet. Valeriaan in Vetalin Stress Care werkt rustgevend. Het helpt dus te ontspannen. In de juiste dosering maakt valeriaan niet suf of slaperig. Hierdoor is het heel veilig te gebruiken.

 • Werkt ontspannend
 • Draagt bij aan de normale weerstand tegen stress
 • Helpt bij een onrustig gevoel
 • Ondersteunt bij stresssituaties (vuurwerkangst, verhuizing, gezinsuitbreiding)

Voor welke situaties is valeriaan voor de kat geschikt?

Bijzonder aan valeriaan is dat het snel werkt. Hierdoor kun je het goed gebruiken in situaties die niet lang duren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Vuurwerkangst
 • Verhuizing of verbouwing
 • Introductie van een extra huisdier
 • Krijgen van een baby

De dosering van Vetalin Stress Care is ook voor de lange termijn geschikt. Bij een langdurige verhoogde stressgevoeligheid komt dit van pas. Heeft jouw kat langdurig ondersteuning nodig? Vetalin Stress Care is veilig te gebruiken. 

De risico’s van valeriaan voor je kat

Bij gezonde volwassen katten kun je valeriaan veilig gebruiken. Bij de juiste dosering zijn bijwerkingen zeldzaam. Bij zeer hoge doseringen kunnen maag-darmklachten optreden. Hou daarom altijd de voorgeschreven dosering van Vetalin Stress Care aan. Dan komt een te hoge dosering niet voor.

Wel moet je oppassen met valeriaan in de volgende situaties:

   • Tijdens dracht of zogen
   • Gelijktijdig met kalmeringsmiddelen
   • Vlak voor een operatie met narcose
   • Bij epilepsie

Wil je in bovenstaande situaties toch een supplement met valeriaan gebruiken? Overleg dan altijd eerst met je dierenarts.

Valeriaan in kattenspeeltjes

De meeste katten vinden valeriaan heerlijk ruiken. Fabrikanten van kattenspeeltjes maken hier gretig gebruik van. Knuffeltjes, kussentjes, balletjes… ze kunnen allemaal gevuld met gedroogde valeriaan. Ook is valeriaan verkrijgbaar als spray. Hierdoor kun je een bestaand speeltje of de krabpaal extra aantrekkelijk maken. Want een speeltje dat ruikt naar valeriaan? Dat is een dolle boel!

Pas wel op met het gebruik van dit soort producten! Als een kat de gehele inhoud op zou eten krijgt hij een hoge dosis valeriaan binnen. Dat is niet gezond. Gebruik deze speeltjes daarom altijd onder toezicht. Blijft het ook nog eens extra speciaal.    

Natuurlijk kan het voorkomen dat jouw kat valeriaan helemaal niet interessant vindt. Katten zijn eigenwijze wezens. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor gebruik in speeltjes. Klassieke kattenkruid (Nepeta) en Matatabi zijn ook plantensoorten waar je kat zomaar eens heel wild van kan worden.

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven