VETALIN

Verkoudheid bij de kat: deze tips zullen helpen

Een verkouden kat die zich niet lekker voelt
- 19 oktober 2023

Ook een kat kan verkouden worden. Meestal is dat onschuldig. Toch is het wel goed om jouw vriendje te helpen. Want een verkouden kat voelt zich flink beroerd. Met kleine veranderingen maak je soms al een groot verschil. Vaak kun je dit thuis gewoon doen. Benieuwd welke huismiddel tips ik bedoel? Lees maar mee!

Hoe wordt een kat verkouden?

Er zijn veel soorten virussen en bacteriën die een kat verkouden maken. Het is ook vaak zo dat virussen en bacteriën tegelijkertijd voorkomen. Dat maakt het een complex verhaal. Een kat wordt niet goed immuun tegen een algemene verkoudheid. Het zijn steeds weer andere boosdoeners die ziekte geven. De algemene weerstand speelt de belangrijkste rol in de bescherming.

Een kat raakt besmet door contact met andere zieke katten. Dit hoeft niet altijd fysiek contact te zijn. Ziekteverwekkers worden ook via druppeltjes in de lucht overgedragen. In de buurt van een zieke kat zijn is dan al voldoende. Ook besmette voorwerpen kunnen ziekte overdragen. Denk hierbij aan manden, speeltjes en jouw eigen kleding. Als jij bij een andere zieke kat bent geweest, kan dit de oorzaak zijn.

Symptomen verkoudheid kat

Een normale verkoudheid kan bij de kat een paar dagen tot twee weken duren. Je herkent het aan de volgende klachten:  

 • Hoesten
 • Niezen
 • Verstopte neus, loopneus of snot uit de neus
 • Waterige ogen, zichtbare traanstreep
 • Keelpijn: gevoelige keel, kokhalzen en veel slikken.
 • Lusteloos zijn.
 • Slecht eten
 • Koorts (een lichaamstemperatuur >39,5 °C)

Supplement met L-Lysine - weerstand

Om de weerstand van je kat te verhogen is onze multivitamine een aanrader. Hier is L-Lysine aan toegevoegd omdat dit een belangrijke rol speelt bij het afweersysteem van katten. Er zijn aanwijzingen dat L-Lysine de vermeerdering van virussen tegengaat in het lichaam. 

Dit is ook de reden dat onze dierenarts een hoge dosering L-Lysine heeft toegevoegd aan de Multivitamine. We zetten het dus veel in voor katten met verkoudheid of niesziekte. 

Naast L-Lysine bevat het alle andere belangrijke vitamine en mineralen voor een gezonde kat. Het zijn smaakvolle kauwtabletten die je kat als snoepje zal opnemen. Ook kun je ze door het eten van je kat doen. 

Verkoudheid of niesziekte bij de kat?

Niesziekte is een speciale vorm van verkoudheid. De verschijnselen kunnen heel erg op elkaar lijken. Zonder virus- of bacteriekweek zijn deze twee niet goed uit elkaar te houden. Dat is ook niet altijd nodig. Als een kat gevaccineerd is, wordt deze niet heel erg ziek van niesziekte. Je helpt op dezelfde manier als bij een normale verkoudheid. Wil je meer weten over niesziekte bij de kat? Lees dan hier verder. 

Dit advies geldt niet voor een kitten. Een kitten is nog niet volledig gevaccineerd. Dan wordt niesziekte wel snel gevaarlijk. Ga met een verkouden kitten altijd naar de dierenarts.

Huismiddel tips verkoudheid kat

Een verkoudheid bij de kat is vaak onschuldig. Na enige tijd lost het zich meestal vanzelf op. Maar met onderstaande tips kun je wel goed helpen. Jouw vriendje is dan soms sneller weer de oude.

1. Help jouw kat met een verstopte neus

Een verstopte neus is vervelend. Het wordt lastiger ademen en geeft een benauwd gevoel. Ook het eten smaakt ineens een stuk minder lekker. Stomen helpt. Neem jouw vriendje mee naar de badkamer als je gaat douchen. De warme vochtige lucht maakt vastzittend slijm los. Let op! Laat jouw kat nooit alleen achter in een warme badkamer. Blijf hier altijd zelf bij. Lijkt stomen onvoldoende te helpen? Babyneusdruppels mag je gedurende een paar dagen veilig bij jouw kat gebruiken.

2. Geef natvoeding

Bij keelpijn kan het vervelend zijn harde brokjes te eten. Probeer daarom natvoeding aan te bieden. Zie voor extra voordelen van natvoeding ook tip 4 en 5.

3. Zorg dat jouw kat blijft eten

Een verstopte neus zorgt ervoor dat jouw kat minder goed ruikt. Dit bederft de eetlust. Ook keelpijn en hoestklachten zorgen voor minder eten. Een slecht idee voor de kat. Een kat die niet of veel minder eet komt snel in de problemen. Warm natvoeding kort op in de magnetron. Dat versterkt de geur een beetje. Lees hier alle tips om jouw vriendje snel weer aan het eten te krijgen.

4. Bied regelmatig water aan

Bij een verkoudheid gaat een kat soms anders ademen. Er wordt meer door de bek dan door de neus geademd. Hierdoor gaat extra vocht verloren. Door regelmatig water aan te bieden help je. Ook spelletjes met water of een drinkfontein kunnen helpen. Geef je natvoeding? Heel goed! Dat bestaat voor 80% uit water dus dit helpt zeker mee.

5. Verzachtende zalf op de neus

Een droge of geïrriteerde neus kan het gevolg zijn van een verkoudheid. Dit is geen prettig gevoel en kan kleine wondjes veroorzaken. Met uiercrème of Dermoscent Bio Balm verzorg je de droge neus van jouw kat.

6. Zorg voor voldoende slaap

Goed slapen is bij ziekte heel belangrijk. Een kat slaapt gemiddeld 15-20 uur op een dag. Alleen een rustige nacht is voor de kat dus lang niet voldoende. Bij onvoldoende slaap gaan lichaamseigen stresshormonen zoals cortisol omhoog. Cortisol onderdrukt de weerstand. Dat is het tegenovergestelde van wat je wilt. Zorg daarom voor voldoende slaap, ook overdag. Maak een aparte, rustige slaapruimte beschikbaar. Probeer ook drukte zoals jonge kinderen of andere huisdieren uit de buurt te houden.

7. Vermijd stress

Ook bij stress gaat het cortisolniveau van jouw kat omhoog. Dit onderdrukt het immuunsysteem. Heb jij een kat die erg vaak angstig of gestrest is? Dit kan zelfs de oorzaak zijn van terugkerende verkoudheidsklachten. Lees in dit artikel alles over stress bij de kat en hoe je dit kunt verminderen. Vetalin Stress Care helpt te ontspannen. 

8. Geef nooit paracetamol of aspirine aan jouw kat

Dit is heel gevaarlijk. Als jij denkt dat medicijnen nodig zijn voor extra ondersteuning: overleg dan met je dierenarts. Ontstekingsremmers zoals NSAID’s kunnen helpen.  

9. Rook niet in de buurt van jouw kat

Binnenshuis roken is ongezond voor jouw vriendje. Maar in periodes van verkoudheid geldt dit nog sterker. Rook prikkelt namelijk de luchtwegen. Dit verergert een al aanwezige ontsteking. Is het mogelijk om sigarettenrook uit de buurt te houden?

10. Voorkom contact met andere katten

Bij een verkoudheid kan jouw vriendje andere katten besmetten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar jouw kat is zelf ook gevoeliger voor ziekte. De slijmvliezen zijn bij een verkoudheid beschadigd. Hierdoor komen nieuwe ziekteverwekkers ook weer sneller binnen. Je kunt dan infectie op infectie krijgen. Voorkom dit door andere katten zoveel mogelijk uit de buurt te houden.

Heb je meerdere katten in huis? Besmetting is dan erg lastig te voorkomen. Je kunt proberen om elke kat tijdelijk een andere kamer te geven. Maar vaak zul je zien dat alle katten in één huishouden alsnog ziek worden. Wring je dus niet in al te moeilijke bochten. Het levert vaak weinig op.

Wanneer naar de dierenarts bij een verkouden kat?

Het is verstandig naar de dierenarts te gaan bij ernstige ziekte. Of als jij je zorgen maakt. Ook als de klachten langer dan een week duren is het goed om te overleggen.

Neem (met spoed) contact op met je dierenarts bij:

 • Extreme benauwdheid, moeite met ademhalen
 • Blauwe tong of blauw tandvlees
 • Niet kunnen of willen gaan liggen
 • Heel snel sloom worden
 • Extreem ziek lijken
 • Een kitten met verkoudheidsklachten
 • Een ongevaccineerde kat met verkoudheidsklachten
 • Een lichaamstemperatuur van meer dan 40,0°C
 • Verlies van bewustzijn of epileptische aanvallen
 • Langer dan een dag niet eten
 • Langer dan een dag niet drinken

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven