VETALIN

Vitamine B12 hond tekort? Symptomen en oplossingen!

vitamine b12 hond
- 10 juli 2024
Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur komt regelmatig voor bij honden. Met een bloedonderzoek kan je erachter komen of er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan deze essentiële vitamines.
Wil je je hond ondersteunen met het toedienen van vitamine B12? Dan is de Vetalin Multivitamines een aanrader. Dit supplement is zeer compleet en bevat vitaminen en mineralen die zorgvuldig zijn samengesteld door een dierenarts.

Vetalin Multivitamines Kauwtabletten

Stapelkorting

Aantal123 - 100
Prijs 14,95 12,95 11,95

Prijs per aantal:

Totale prijs:

Wat is Vitamine B12 en waarom is het belangrijk voor je hond?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is essentieel voor de gezondheid van honden. Het speelt een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de bloedvorming, het zenuwstelsel en de DNA-synthese. Net als bij mensen kan een tekort aan vitamine B12 bij honden leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Functies van Vitamine B12 bij Honden

Rode Bloedcellen

Vitamine B12 draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen. Dit heeft een gunstig effect op vermoeidheid en verminderde eetlust. Een tekort aan vitamine B12 kan zich uiten in bleek tandvlees, wat een teken is van een verminderde bloedkwaliteit.

Zenuwstelsel

De vitamine ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel. Een tekort kan leiden tot neurologische problemen, zoals zwakte, coördinatieproblemen en in ernstige gevallen zelfs verlamming.

Spijsvertering en opname van voedingsstoffen

Vitamine B12 is betrokken bij de vertering en opname van voedingsstoffen. Het is noodzakelijk voor de werking van bepaalde enzymen in de spijsvertering. Een tekort kan resulteren in een verminderde opname van voedingsstoffen en spijsverteringsproblemen. 

vitamine b12 hond

Hoe Werken Foliumzuur en Vitamine B12 Samen in het Lichaam van je Hond?

Foliumzuur en vitamine B12 werken nauw samen om belangrijke processen in het lichaam van je hond uit te voeren. Ze zijn beide betrokken bij de normale vorming van rode bloedcellen en de verwerking van homocysteïne, een stof in het bloed.

Samenwerking in het Lichaam

Foliumzuur en vitamine B12 werken samen om de vorming van rode bloedcellen te ondersteunen. Dit is essentieel voor het voorkomen van bloedarmoede en het handhaven van een gezonde circulatie.

Verwerking van Stoffen

Beide vitamines helpen bij de verwerking van homocysteïne. Vitamine B12 helpt foliumzuur om deze stof om te zetten in methionine, een bouwsteen voor eiwitten. Als dit proces niet goed verloopt, kan homocysteïne zich ophopen, wat slecht is voor hart en bloedvaten.

vitamine b12 hond

Oorzaak van Vitamine B12 Tekort bij Honden

Een hond kan vitamine B12 niet zelf aanmaken en moet deze daarom uit voeding halen. Hoewel de meeste voeding voldoende vitamine B12 bevat, kan een tekort ontstaan bij een verstoorde spijsvertering. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur, niet goed worden opgenomen.

Bij een verstoorde spijsvertering kan het darmslijmvlies minder goed functioneren, wat de opname van vitamine B12 belemmert. Daarnaast kunnen er teveel bacteriën in de darmen aanwezig zijn die ook vitamine B12 gebruiken, waardoor er een groter tekort kan ontstaan.

Symptomen van een Vitamine B12 Tekort bij Honden

B-vitaminen ondersteunen de gezondheid van het zenuwstelsel, wat belangrijk is voor een goed functioneren van de hersenen en zenuwen. Dit helpt bij het voorkomen van neurologische problemen.

Vermoeidheid

Honden met een B12-tekort kunnen ongewoon moe of zwak lijken. Ze kunnen minder actief zijn en minder interesse tonen in spelen of wandelen.

vitamine b12 hond

Gewichtsverlies

Honden met een B12-tekort kunnen ongewoon moe of zwak lijken. Ze kunnen minder actief zijn en minder interesse tonen in spelen of wandelen.

Verlies van Eetlust

Een verminderde eetlust kan bijdragen aan gewichtsverlies en een algemene afname van de gezondheid. Het is een veelvoorkomend symptoom bij honden met een vitamine B12-tekort.

Slechte Vachtconditie

Een doffe vacht kan ook een teken zijn van een vitamine B12-tekort. De algehele gezondheid van een hond wordt vaak weerspiegeld in de conditie van hun vacht.

Aanvulling en ondersteuning bij een tekort

Bij een tekort aan vitamine B12 is het raadzaam om niet alleen vitamines aan te vullen, maar ook de darmfunctie te ondersteunen met een goede probiotica. Een mooie aanvulling op de Vetalin Multivitamines is de Vetalin Probiotic.

Vetalin Multivitamines Kauwtabletten

Stapelkorting

Aantal123 - 100
Prijs 14,95 12,95 11,95

Prijs per aantal:

Totale prijs:

Vetalin Probiotics Kauwtabletten

Stapelkorting

Aantal123 - 100
Prijs 19,95 17,95 16,95

Prijs per aantal:

Totale prijs:

Conclusie

Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en tijdig actie te ondernemen. Het gebruik van Vetalin Multivitamines en Probiotica kan je hond helpen bij het aanvullen van deze essentiële voedingsstoffen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven