VETALIN

Vuurwerkangst bij de hond: wat kun je doen?

Vuurwerkangst hond: het is goed om je hond te troosten
- 4 augustus 2023

De feestdagen. Met kerst betekent dit vaak nog lekker eten. Maar de jaarwisseling is voor de meeste honden weinig feest. Vuurwerkangst kan oud en nieuw in een nachtmerrie veranderen. Lastig is het zeker. Maar je kunt het je hond niet kwalijk nemen. In dit advies leg ik je uit waarom je hond bang is en hoe je kunt helpen.

Waarom is mijn hond bang voor vuurwerk?

Het is volkomen normaal om te schrikken van harde geluiden. Dat geldt voor dieren én voor mensen. Harde geluiden betekent in de natuur vaak gevaar. En voor gevaar moet je bang zijn. Ook onze jonge kinderen staan niet direct van vuurwerk te springen. En zelfs volwassen personen worden hier lang niet altijd blij van.

Wij mensen hebben wel een voordeel ten opzichte van de hond. Wij hebben namelijk uitgelegd gekregen dat vuurwerk niet eng is. Hierdoor kunnen wij er makkelijker aan wennen. Dat geldt niet voor jouw hond. Die snapt dat niet en die zal dat nooit gaan snappen.

Er tellen nog wat dingen mee. Vuurwerk bestaat niet alleen uit harde geluiden. Ook van lichtflitsen kan je hond flink schrikken. En wat dacht je van de trillingen of die vreemde geur? Dit alles versterkt de angstreactie. Daarbij is vuurwerk meestal maar één keer per jaar. Dat maakt het niet makkelijk om eraan gewend te raken.

Vuurwerkangst is een natuurlijke reactie. Het is  lastig om deze reactie helemaal af te leren. 

Kun je een vuurwerkvrije omgeving op zoeken?

Dit is de diervriendelijkste oplossing. Vuurwerk is extreem overweldigend voor je hond. Een vuurwerkvrije omgeving opzoeken is daarom het allerliefste wat je kunt doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de optie van vuurwerkvrije bungalowparken.

Creëer een veilige omgeving voor jouw hond

Een veilige omgeving voor jouw hond is een must tijdens de jaarwisseling.

  • Laat je hond aan de riem uit. Dit voorkomt uit schrik ineens weglopen.
 •  
  • Doe ruim voordat de knallen beginnen nog een laatste uitlaatrondje.
 •  
  • Hou een hond altijd weg van vuurwerk.
 •  
  • Voorkom opeten van vuurwerk. Ook als de knallen voorbij zijn.
 •  
  • Hou deuren, ramen en gordijnen zoveel mogelijk gesloten.
 •  
  • Zorg voor afleiding.  Dit kan een spelletje zijn of iets lekkers te knabbelen.
 •  
  • Zet een rustig muziekje op.
 •  
  • Laat je hond liggen waar hij zelf wil.
 •  
  • Eten en drinken hoeft even niet. Als je hond een tijdje niet eet of drinkt is dit niet erg. Zodra de knallen voorbij zijn komt dit vanzelf weer.

Wees lief en steunend naar je hond

Er wordt vaak gezegd dat je je hond niet moet aaien. Omdat je hiermee de angst zou bevestigen. Ik zie dit anders. Een doodsbange hond heeft steun nodig. Hij komt naar jou toe omdat de situatie te heftig is. Jouw liefde en aandacht zijn dan veel waard. Wees dan ook gerust lief, maar blijf zelf wel rustig. Doe zo normaal mogelijk. Creëer een positieve sfeer. Sla een arm om je hond heen of leg een hand op zijn lichaam. Laat hem eventueel op schoot. Het kan zijn dat jouw hond hierdoor de bevestiging krijgt dat er iets spannends aan de hand is. Maar dat is toch ook zo? Volg hierin zeker je gevoel.   

Vuurwerkangst bij de hond verminderen

1. Vetalin Stress Care voor de hond

Vetalin Stress Care is ontwikkeld ter ondersteuning bij stresssituaties. Het bevat een aantal krachtige, rustgevende ingrediënten.  L-Theanine (uit groene thee extract), Valeriaan en Passiebloem. Het supplement is tevens verrijkt met L-Tryptofaan. Het ontspant en helpt bij een zenuwachtig gevoel tijdens de jaarwisseling. Magnesium en Thiamine zijn goed voor de gemoedstoestand. Jouw hond wordt van dit supplement niet suf of slaperig. Het beste effect bereik je door 5-7 dagen van te voren al te starten. Zo wordt voldoende dosis opgebouwd. Zodra oud en nieuw voorbij is mag je zonder af te bouwen met Vetalin Stress Care stoppen. 

2. Vuurwerktraining voor de hond

De basis van de aanpak van gedragsproblemen is gedragstherapie. Maar de vraag bij vuurwerkangst: is het wel een gedragsprobleem? In feite niet. Een stressreactie op extreme en plotselinge harde geluiden is normaal. Dit is een natuurlijke reactie die jouw vriendje tegen gevaar beschermt. Dit kun je bijna niet afleren. Je kunt wel proberen om jouw vriendje eraan te laten wennen. Dan laat je vuurwerkgeluiden in steeds harder volume regelmatig horen. Er zijn hiervoor cd’s en online audiobestanden beschikbaar.

Om dit goed te doen gelden de volgende spelregels:

 1. Begin maanden van te voren en bouw heel rustig op.

 2. Doe het onder begeleiding van een gedragsdeskundige.

 3. Gebruik in combinatie met Vetalin Stress Care. Ook kunstmatig vuurwerkgeluid geeft een stressreactie. Dit blokkeert leerprocessen. Leren is nodig voor een goed effect van gedragstraining. Vetalin Stress Care bevat vitamine B1 en magnesium. Beiden zijn goed voor de leerprestaties en het geheugen. Gedragstraining slaat hierdoor vaak beter aan.

 4. Hou je vriendje tijdens de training goed in de gaten. Je bent maandenlang bezig met een training. Maar je wilt niet maanden aan stress creëren om één avond van stress te voorkomen. Dat zou zijn doel voorbij schieten.

3. Overige middelen bij vuurwerkangst hond

Het werkt vaak goed meerdere middelen te combineren. Let wel op: combineer nooit zomaar verschillende supplementen met elkaar. De totale inwendige dosering kan dan te hoog worden. Naast supplementen kun je wel gebruik maken van uitwendige oplossingen. 

 • Producten met feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen geurtjes. Dieren (en mensen) gebruiken deze geurtjes om signalen aan elkaar af te geven. Moederhonden scheiden feromonen uit met een geruststellend signaal. Hierdoor voelen pups zich veilig bij haar. Deze feromonen hebben ook op volwassen honden nog een kalmerend effect. Deze feromonen zijn in verschillende producten voor de hond verkrijgbaar. Denk hierbij aan verdampers, halsbanden en sprays. 
 • Thundershirt. Bij een rot of angstig gevoel kan het helpen om vastgehouden te worden. Bepaalde drukpunten op het lichaam geven ontspanning. Een drukkend shirt zoals het Thundershirt bootst dit effect voor jouw hond na.

Medicatie tegen vuurwerkangst hond

Denk je dat de angst bij jouw hond extreem is? Overleg dan met je dierenarts over de mogelijkheden. Er kan besloten worden tot het geven van medicatie. Alprazolam is een medicijn dat hiervoor geschikt kan zijn. Een recept van de dierenarts en goede begeleiding zijn hierbij noodzakelijk. Je kunt ook dit advies lezen over kalmeringsmiddelen bij de hond. 

Niet alle kalmeringsmiddelen zijn geschikt voor vuurwerkangst. Geef bijvoorbeeld nooit middelen met acepromazine (Vetranquil® en Calmivet®). Deze versterken hoe jouw hond geluid ervaart. Jouw vriendje lijkt slaperig maar geluid komt juist extra hard binnen. Helemaal niet fijn als de hemel dondert. 

Vergeet je andere huisdieren niet?

Alle dieren kunnen vuurwerkangst hebben. Heb jij bijvoorbeeld een kat? Lees dan hier wat je voor je kat met vuurwerkangst kunt doen.

Een heel gelukkig nieuwjaar gewenst! 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven