VETALIN

Vuurwerkangst bij de kat: wat kun je doen?

Om een kat met vuurwerkangst te helpen mag je hem gewoon troosten
- 8 augustus 2023

Een vraag die in de decembermaand door veel kattenvriendjes wordt gesteld. Niet zo gek natuurlijk. Het is niet leuk om te zien hoeveel katten in paniek schieten tijdens de jaarwisseling. Dat wil je het liefste voorkomen. Maar toch wordt deze vraag elk jaar opnieuw gesteld. Waarom? Omdat dé gouden tip er niet is. Vuurwerkangst bij de kat is hardnekkig. Ik leg je uit waarom. En natuurlijk waarmee je toch kunt helpen. Want dat is zeker verstandig om te doen!

Hoe ontstaat vuurwerkangst bij de kat?

Het is normaal gedrag voor dieren (en mensen) om van harde geluiden te schrikken. Harde geluiden in de natuur komen niet vaak voor. Als dit gebeurt is het meestal geen goed nieuws. Wegvluchten van een situatie met harde geluiden is verstandig. Logisch dus dat jouw kat van vuurwerk schrikt. Maar dat is ook meteen de kern van het probleem. Een reactie die zo natuurlijk en normaal is: dat leer je niet snel af.

Symptomen van vuurwerkangst bij de kat

Niet elke kat reageert sterk op vuurwerk. Maar de meeste katten vertonen enige vorm van stress. Wat je kunt opmerken:

Is vuurwerkangst schadelijk voor je kat?

Vuurwerkangst is niet leuk. Heel logisch dat je jouw kat wilt helpen. En dat is ook verstandig om te doen. Maar gelukkig duurt het echte knallen niet lang. De meeste katten herstellen daarna snel van de situatie. Gezondheidsproblemen van vuurwerkangst zijn daarom niet te verwachten.

Er zijn twee situaties die wél schadelijk kunnen worden:

 1. De angstreactie blijft lang bestaan. Het kan voorkomen dat de schrik zo heftig is dat het een trauma wordt. De stressreactie herstelt dan niet goed. Of de stressreactie wordt uitgebreid naar andere situaties. Dan ontstaat er bijvoorbeeld angst tegen andere harde geluiden. De stress blijft hierdoor veel langer bestaan. Of kan zelfs continue aanwezig zijn. Chronische stress brengt wel gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is daarom altijd verstandig om vuurwerkangst te ondersteunen. Zo verkleint de kans op een zeer extreme reactie.

 2. Jouw kat brengt zichzelf in gevaar. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen. En dit kan heel gevaarlijk worden. Denk er bijvoorbeeld aan dat een kat buiten loopt en wegrent. Of in het verkeer terecht komt. Maar zelfs binnenshuis kan een kat zich goed bezeren. Zorg daarom altijd voor een veilige omgeving.

Stap 1: zorg voor een veilige omgeving

Het beste is om hier onderstaande checklist even bij te pakken: 

 • Laat je kat de dagen voor de jaarwisseling niet meer naar buiten. Een bange kat hoort niet op straat en in het verkeer. Dit is simpelweg te gevaarlijk. Ook kan het zijn dat jouw kat wegvlucht. En de weg naar huis daarna niet meer weet. En tot slot kan het vuurwerk zelf lelijke verwondingen geven. Het is even niet anders: op 2 januari mag er weer buiten gespeeld worden. 
 • Zorg voor veilige verstopplekken. Een kat zal willen vluchten. Zorg al ruim van te voren voor veilige verstophoekjes. Dit zijn zachte holletjes waarin jouw kat kan wegkruipen. Het beste is als hier ook gegeten, geplast en gepoept kan worden mocht jouw vriendje hieraan toe zijn. Het is wel belangrijk dat jouw kat deze plekken al kent. Zo hoeft er niet in paniek nog gezocht te worden naar een schuilplaats. Vaak komen ze dan helemaal niet op jouw mooi bedachte plekje terecht. En laat je kat natuurlijk ook vluchten. Hou je vriendje dus niet onnodig vast.  
 • Demp het geluid. De knallen van buiten kun je niet voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat ze wat minder hard klinken. Sluit alle ramen en deuren. En zet een ander rustiger geluid op. De tv bijvoorbeeld of een lekker jazz muziekje. 
 • Blijf zelf rustig. Het beste voorbeeld geef je zelf. Probeer dus relaxed en rustig te blijven. Probeer veiligheid uit te stralen. Je hoeft niet te doen alsof er niks aan de hand is. Er is namelijk wel wat aan de hand. Maar blijf wel zo normaal mogelijk doen.  
 • Troost je kat als nodig. Op dit punt vliegen de tegenstrijdige adviezen je om de oren. Ik heb hier een duidelijke mening over. Als jouw dier aangeeft troost nodig te hebben: geef dit dan. Zorg dat jij de veilige haven bent. Dit geeft je de kans om rust en liefde uit te stralen. En daarmee kun je juist de situatie kalmeren. Er wordt gezegd dat je met troost de angst zult bevestigen. En dat deze daardoor juist erger wordt. Er is geen enkel bewijs dat troosten de angst versterkt. Bij angst hoort steun. Ook voor jouw kattenvriendje.

Vetalin Stress Care voor de kat

Vetalin Stress Care is bedoeld ter ondersteuning bij stresssituaties. Dit supplement bevat een complex aan ingrediënten die rustgevend werken: L-Theanine, Valeriaan en Passiebloem. Het is tevens verrijkt met L-Tryptofaan, vitamine B1 en magnesium. Met meerdere rustgevende stoffen in één formule is de kans van slagen groot. Bovendien versterken deze ingrediënten elkaars effect. Daarmee zijn heel veel katten geholpen.

Het is altijd verstandig om te ondersteunen. Het helpt te ontspannen. Dit kan voorkomen dat de angstreactie té heftig wordt. Een hele heftige angstreactie kan omslaan in een trauma. Iets wat je zeker voor wilt zijn. 

Het is mijn advies een week voor de jaarwisseling al te starten met Vetalin Stress Care. Zo wordt de dosis voldoende opgebouwd. 

Vuurwerktraining kat

De basis van de aanpak van gedragsproblemen is gedragstherapie. Maar de vraag bij vuurwerkangst: is het wel een gedragsprobleem? In feite niet. Een stressreactie op extreme en plotselinge harde geluiden is normaal. Dit is een natuurlijke reactie die jouw vriendje tegen gevaar beschermt. Dit kun je bijna niet afleren. Je kunt wel proberen om jouw vriendje eraan te laten wennen. Dan laat je vuurwerkgeluiden in steeds harder volume regelmatig horen. Er zijn hiervoor cd’s en online audiobestanden beschikbaar.

Om dit goed te doen gelden de volgende spelregels:

 1. Begin maanden van te voren en bouw heel rustig op.

 2. Doe het onder begeleiding van een gedragsdeskundige.

 3. Gebruik in combinatie met Vetalin Stress Care. Ook kunstmatig vuurwerkgeluid geeft een stressreactie. Dit blokkeert leerprocessen. Leren is nodig voor een goed effect van gedragstraining. Vetalin Stress Care bevat ook vitamine B1 en magnesium. Beiden zijn goed voor de leerprestaties en het geheugen. Gedragstraining slaat hierdoor vaak beter aan.

 4. Hou je vriendje tijdens de training goed in de gaten. Je bent maandenlang bezig met een training. Maar je wilt niet maanden aan stress creëren om één avond van stress te voorkomen. Dat zou zijn doel voorbij schieten.

Andere maatregelen voor een kat met vuurwerkangst

Als bovenstaande adviezen onvoldoende helpen kun je nog meer doen. Dit kun je veilig met Vetalin Stress Care combineren.

Producten met feromonen

Feromonen zijn lichaamseigen geurstoffen. Het is een middel waarmee katten met elkaar communiceren. Ze geven een geruststellend signaal af. Er zijn producten met kattenferomonen. Deze producten kunnen een kalmerende werking hebben. Feromonen zijn beschikbaar in verdampers, sprays en halsbanden. Een bekend merk is Feliway.

Drukkend shirt (Thundershirt)

Druk op het lichaam kan rustig maken. Denk aan het inbakeren van pasgeboren baby’s. Of een stevige knuffel aan iemand geven. Het Thundershirt bootst dit na. Het geeft druk op het lichaam van de kat. Bij sommige katten werkt dit kalmerend. Update: het Thundershirt is momenteel niet beschikbaar voor katten. Het is mij onbekend of dit product nog terug op de markt komt. 

Medicatie van de dierenarts bij vuurwerkangst kat

Als alle bovenstaande adviezen niet goed helpen én dit serieus gevaar oplevert kan medicatie gebruikt worden. Medicatie zelf is alleen ook niet zonder gevaar. Daarom zul je samen met je dierenarts de afweging moeten maken. Het is heel onverstandig om middelen zonder tussenkomst van een dierenarts te verkrijgen. Lang niet alle producten zijn geschikt voor katten. En niet alle producten zijn geschikt voor vuurwerkangst. Vraag daarom altijd om advies.

Vergeet je je andere huisdieren niet?

Is jouw kat niet je enige huisdier? Ook een hond kan flink last hebben van vuurwerkangst. Lees hier alles over vuurwerkangst bij de hond. 

Vuurwerkangst. Een lastig probleem omdat het eigenlijk heel natuurlijk gedrag is. Daarom bestaat dé gouden tip om het op te lossen niet. Met deze adviezen heb ik je hopelijk toch geholpen. Mis je iets of help je zelf een goede tip? Laat het mij zeker weten! 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven