VETALIN

Mijn hond is ziek: wat kan ik doen?

hond ziek
- 18 januari 2024

Iedere hond is wel eens ziek. Net als bij mensen is dit niet altijd reden om naar het ziekenhuis te rennen. Maar waarschijnlijk zoek jij dit op omdat je je zorgen maakt? Of je wilt weten óf je je zorgen moet maken? Ziekte bij de hond kent veel verschillende oorzaken. En de oorzaak bepaalt uiteindelijk de behandeling. Dat maakt het lastig een algemeen advies te geven. Maar ik zal je proberen een beetje op weg te helpen.

Symptomen (acuut) zieke hond

Er zijn veel verschillende manieren waarop een hond ziekte kan tonen. Vaak een duidelijk signaal is plotseling sloom of kalmer worden. Het uithoudingsvermogen kan minder worden. Dit merk jij aan minder graag gaan wandelen of vaker pauzeren tijdens het wandelen. Ook minder eten of zelfs helemaal stoppen met eten is een teken dat er mogelijk iets aan de hand is. Koorts is bij acute infecties een bekend verschijnsel. Je kunt dit meten met een thermometer in de anus. Een normale lichaamstemperatuur voor de hond is tussen de 38,0°C en 39,0°C. Ook warme oortjes zijn vaak een teken van koorts. Bij maag-darmproblemen kunnen verschijnselen zoals overgeven en diarree optreden. Niezen, hoesten en snotteren horen bij een verkoudheid.

Symptomen (langdurig) zieke hond

Als een ziekte langer aanhoudt ontstaan ander soort klachten. Denk bijvoorbeeld aan gewichtsverlies. Ook juist een sterke toename in gewicht kan duiden op problemen. Veel drinken en tegelijkertijd veel plassen zien we regelmatig bij chronische aandoeningen.

Hond ziek of lusteloos na inenting / vaccinatie

Met een vaccinatie wordt een verzwakte vorm van een ziekteverwekker ingespoten. Het lichaam van jouw hond reageert hierop met een afweerreactie. Op die manier ontstaat immuniteit. Dit gebeurt bij een vaccinatie per injectie maar ook na een neusenting zoals bij kennelhoest.

Meestal merk je van deze afweerreactie niks. Maar in enkele gevallen leidt dit tot klachten. Vaak zijn dit milde klachten zoals een beetje lusteloos zijn of wat minder eten. Dit kan geen kwaad en valt binnen een normale bijwerking. Met enkele dagen moet jouw vriendje weer de oude zijn. Lijkt jouw hond acuut heel ziek na de vaccinatie? Neem dan met spoed contact op met de dierenarts die de vaccinatie gegeven heeft.

Slaaphouding zieke hond

Er is geen speciale slaaphouding voor een zieke hond. Een zieke hond zal wel meer slapen. En minder vaak zijn mand of bench uit komen. Op het moment dat een hond ergens pijn heeft kan de houding wel veranderen. Bijvoorbeeld bij buikpijn zal een hond een zogenaamde bidhouding kunnen aannemen. Daarbij zakt hij wel door de voorpoten maar blijven de billen in de lucht. Dit verlicht de druk op de buik. Een benauwde hond kan de hals uitstrekken in een poging meer lucht binnen te krijgen.

Het is belangrijk dat een zieke hond goed kan slapen. Een gezonde hond heeft al zo’n 12-14 uur slaap per dag nodig. Dat betekent dat alleen in de nacht slapen niet voldoende is. Bij een zieke hond neemt de slaapbehoefte verder toe. Is dit bij jou thuis goed mogelijk? Zijn er ook overdag rustige plekken om te slapen? Het is goed hier nog even kritisch naar te kijken.

Wanneer naar de dierenarts bij een zieke hond?

In alle gevallen dat jij je zorgen maakt is het goed met een dierenarts te overleggen. Maar het is niet zo dat een bezoek aan de dierenarts altijd direct noodzakelijk is. Ziet het er uit alsof jouw hond “gewoon een griepje” heeft? En lijken de klachten mild van aard? Het is niet erg om een paar daagjes aan te kijken. Met een dag of drie knappen de meeste honden weer op. Blijven de klachten bestaan? Neem dan ook bij milde klachten contact op met je dierenarts.

In alle gevallen dat de verschijnselen buiten “een gewoon griepje” vallen is het verstandig een dierenarts te bellen. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor jouzelf. Wanneer wacht je af? En wanneer bel je de huisarts of bel je 112? Probeer dit onderscheid ook bij jouw hond te maken.

Neem bij de volgende verschijnselen altijd contact op met je dierenarts:

  • Vermoeden van vergiftiging of vreemd voorwerp
  • Heel erg ziek zijn, sloom zijn, suf zijn
  • Veel drinken en veel plassen
  • Snel dikker wordende buik
  • Tekenen van benauwdheid
  • Aanhoudend braken zonder productie of bloed braken
  • Ernstige vormen van diarree, bloederige diarree
  • Hersenverschijnselen, verlammingen
  • Ernstige verwondingen
  • Temperatuur boven de 40,0°C

Puppy ziek

Bij een puppy ben ik altijd voorzichtiger. Dat komt omdat een zieke puppy sneller in de problemen komt als deze bijvoorbeeld weinig eet of drinkt. Bovendien ken jij jouw pup nog niet zo lang natuurlijk. Dat maakt het lastiger normaal van abnormaal te onderscheiden. Heb jij een pup die ziek lijkt? Overleg altijd even met je dierenarts of langskomen verstandig is.

Hoe je een zieke hond thuis kunt helpen

Goed kunnen uitzieken, dat is het belangrijkste bij een zieke hond. De volgende maatregelen kunnen helpen:

  • Goed slapen: dat betekent dat jij voor voldoende rust thuis kunt zorgen. Hou drukte uit de buurt en zorg voor een comfortabele, rustige slaapplek. Dit is ook overdag belangrijk. Heb jij jonge kinderen in huis? Of andere huisdieren die de rust verstoren? Kijk dan of het mogelijk is een aparte slaapruimte te maken.
  • Wordt er genoeg gedronken? Hou goed in de gaten of er genoeg gedronken wordt. Een gezonde hond heeft ongeveer 50ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig. Merk je op dat er veel minder vocht binnenkomt? Probeer dit dan aan te vullen met water uit een spuitje. Ook natvoeding bevat veel vocht. Dit kan dus extra helpen. Let hierbij wel op: op plotselinge voerwisselingen kan een allergische reactie ontstaan. Gebruik dus alleen voeding waarvan je weet dat dit goed gaat.
  • Neem de temperatuur op. Dit doe je met een thermometer in de anus. Is de temperatuur boven de 40,0°C? Dan is het verstandig direct met je dierenarts te overleggen. Je kunt een temperatuurmeting de komende dagen gebruiken om te zien of er verbetering optreedt.
  • Gebruik geen paracetamol of aspirine. Gebruik nooit mensen-medicijnen bij een hond. Dit kan gevaarlijk zijn. Denk je dat medicatie nodig is? Overleg dan altijd met je dierenarts over pijnstillers.

Ziekte bij de hond voorkomen

Ziekte kun je nooit helemaal voorkomen. Wel zijn de volgende maatregelen belangrijk voor een gezonde hond.

  • Zorg voor een gezonde levensstijl. Lees hier meer. 
  • Volg het jaarlijkse vaccinatie- en ontwormschema
  • Bescherm tegen parasieten zoals vlooien en teken
  • Laat je hond regelmatig controleren door een dierenarts. Bij de jaarlijkse enting is dit standaard maar verhoog de frequentie bij twijfel.
  • Was regelmatig je handen. Ziekteverwekkers kunnen via vieze handen overgedragen worden. Dit geldt voor mensen en voor dieren. Regelmatig je handen wassen is daarom een belangrijke maatregel om ziekte te voorkomen.
  • Vermijd contact met zieke dieren. Ziekte kan door andere zieke dieren worden overgedragen. Weet je dat een hond of kat in de buurt bijvoorbeeld ziek is? Vermijd dan het contact zo lang dit dier ziek is.
  • Laat je hond niet van straat eten. Hiermee komen snel bedorven etenswaren of andere ziekteverwekkers binnen.
  • Zorg voor een schone omgeving. Was de mand of ligplek regelmatig op 60 graden in de wasmachine. Voorkom vieze schoenen met modder binnenshuis. Doe de etensbakjes na gebruik direct in de vaatwasser. Enkele praktische voorbeelden voor een schone omgeving. Welke kun jij nog bedenken?

Meer advies nodig?

Neem contact op, ik help je graag verder! 

Anne van Noort

(dierenarts)

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll to Top