VETALIN

Blaasontsteking door stress bij katten

gestresste kat
- 27 december 2023

Helaas wordt een blaasontsteking bij katten veel gezien. Sommige katten zijn hier extra vatbaar voor. Ondanks maatregelen blijven de blaasklachten maar terugkomen. Helemaal niet fijn, want een blaasontsteking is een pijnlijke kwaal. In dit advies ga ik dieper in op de rol van stress in een blaasontsteking bij katten. 

Symptomen blaasontsteking kat

Bij een blaasontsteking raakt de blaaswand ontstoken. Dit geeft prikkeling van de blaas. Daardoor wordt het lastig de urine op te houden. Een blaasontsteking herken je aan:

  • Vaker plassen
  • Kleine beetje plassen
  • In huis plassen
  • Natte achterhand
  • Moeite met plassen
  • Miauwen tijdens het plassen
  • Vaak likken aan de geslachtsdelen
  • Met opgetrokken buik lopen

Ook kan de urine afwijkend zijn. Bijvoorbeeld rode of stinkende urine.

LET OP! Heb je een kater en denk je dat deze helemaal niet meer kan plassen? Neem dan met spoed contact op met je dierenarts. Dit kan wijzen op verstopping van de urinebuis. Dit is een ernstige aandoening die direct hulp vereist.  

Oorzaken blaasontsteking kat

Bij katten speelt een bacterie bij een blaasontsteking meestal geen rol. Een antibioticumkuur geven heeft dan geen zin. De eerste stap is het onderzoeken van de urine. Blaasgruis is namelijk wel een belangrijke oorzaak van de klachten. Dit kan in een urineonderzoek worden aangetoond. Als er een vermoeden is van afwijkingen aan de blaas kan een echo gemaakt worden.

Is er geen sprake van blaasgruis, een bacteriële infectie of andere afwijkingen? Dan wordt de diagnose Feline Idopathische Cystitis (FIC) gesteld. Dat betekent dat de blaasontsteking door onbekende oorzaak ontstaat. Dat wil niet zeggen dat we helemaal niet weten waardoor dit komt. Het is een complex probleem waarbij meerdere dingen een rol spelen.

Risicofactoren blaasontsteking kat

Er is een aantal risicofactoren die de kans op dit type blaasontsteking bij katten vergroot:

  • Overgewicht
  • Leeftijd onder de 10 jaar
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Weinig drinken
  • Binnenkatten
  • Gebruik van een kattenbak (in plaats van buiten plassen)
  • Meerdere katten in een huishouden
  • Stress

Behandeling blaasontsteking door stress kat

Lees in dit advies meer algemeen over de behandeling van een blaasontsteking bij de kat.  Hier ga ik verder in op de ondersteuning bij blaasontsteking door stress. Daar kun jij als baasje namelijk een belangrijke rol in spelen! Bij blaasontsteking door stress zijn er vijf omgevingsfactoren die gecheckt moeten worden:

  1. Heeft jouw kat een veilige plek om te verstoppen? Uit onderzoek blijkt dat katten een stuk minder stress ervaren als ze zich kunnen verstoppen. Een reismandje, een kartonnen doos of een andere afgesloten ruimte zijn voorbeelden hiervan. Ook hoge plekken om naar toe te vluchten kunnen helpen. Heb jij meerdere katten in huis? Zorg er dan voor dat deze plekken altijd via twee ingangen bereikbaar zijn. En dat elke kat voldoende plekken heeft om uit te kiezen. Zo kan jouw vriendje nooit in de vlucht geblokkeerd worden. 
  2. Voorkom ruzie tussen katten. Katten kunnen in groepen leven. Maar stress ontstaat als er ruzie ontstaat in de leefruimte. Deze ruzie gaat vaak over de kattenbak, een voerbakje of een fijne ligplek. Een gouden regel: zorg in alle voorzieningen altijd voor één extra bron dan het aantal katten dat je hebt. Bijvoorbeeld, je hebt twee katten. Dan is het verstandig om op verschillende plekken minimaal drie voederbakjes, drie ligplekken en drie kattenbakken te hebben. Dit advies geldt voor alle voorzieningen voor een kat in huis.
  1. Daag uit tot jagen en spelen. Katten zijn van nature jagers. Bij (vooral) binnenkatten kan dit gedrag steeds minder vertoond worden. Omdat er onvoldoende speelruimte of uitdaging is bijvoorbeeld. Het niet uit kunnen voeren van natuurlijk gedrag leidt tot stress. Het is goed jouw vriendje uit te dagen tot jacht en spel. Dit kan met wisselende speeltjes en met het verstoppen van voer. Ook bestaan er voerpuzzels die voor dit doel geschikt zijn.  
  1. Ga de interactie aan met jouw kat. Katten zijn gezelschapsdieren. Als katten goed zijn gesocialiseerd dan vermindert contact met mensen de stress. Katten kunnen hierbij een persoonlijke voorkeur hebben voor bepaalde mensen. Heeft jouw vriendje ook een favoriet gezinslid? Negeer deze voorkeur dan niet maar ga hierin mee. Dat is nu eenmaal zo. De meeste katten houden van regelmatig maar niet langdurig contact met mensen. Een dagelijks momentje van 10-15 minuten met elkaar is meestal voldoende. 
  1. Laat een kat geur gebruiken. Katten verhogen hun gevoel van veiligheid in de omgeving met geur. Dit doen ze door aan voorwerpen te krabben en te wrijven. Probeer dit gedrag niet te verstoren. Het is te begrijpen dat je liever niet wilt dat de stoelen kapot gekrabt worden. Maar voor een kat heeft dit wel een belangrijke functie. Heeft jouw vriendje veel medische klachten van de stress? Dan is het aan jou die afweging te maken. Voor sommige katten werken geurtjes zoals kattenkruid en lavendel ook geruststellend. 

Loop bovenstaande punten eens na voor jezelf. Kun je hier nog een verschil in maken?

Anti-depressiva voor katten

In ernstige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven. Dit is bijvoorbeeld het anti-depressivum Amitryptilline. De gunstige effecten van deze behandeling ontstaan met name bij langdurig gebruik. Het is daarom verstandig eerst andere oplossingen te onderzoeken voordat je een langdurig traject in gaat. Overleg met je dierenarts over deze optie.

Andere maatregelen bij blaasontsteking kat

  • Maak drinken aantrekkelijk. Katten zijn slechte drinkers en dat kan een blaasontsteking veroorzaken. Je kunt helpen door drinken leuker te maken. Bijvoorbeeld met behulp van een drinkfontein. Of je kunt meerdere bakjes in huis plaatsen. Wissel deze regelmatig. Iets nieuws is altijd interessant natuurlijk. En wat dacht je van een klein balletje in de drinkbak plaatsen? Je kat vindt het vast heel leuk om dat balletje eruit te vissen. Zo komt er toch weer wat water binnen.
  • Geef natvoeding. Natvoeding bevat ongeveer 80% water. Natvoeding eten is dus eigenlijk ook drinken. En dat is precies wat we willen. Geef je normaal geen natvoeding? Schakel dan geleidelijk over op natvoeding om klachten van diarree of overgeven te voorkomen.
  • Voorkom overgewicht. Naast stress lijkt er ook een relatie te zijn tussen overgewicht en blaasontsteking bij katten. Te dikke katten hebben sneller een blaasontsteking. Je helpt jouw vriendje door een gezond gewicht na te streven. Lees in dit advies hoe je dat kunt doen.

Meer advies nodig?

Neem contact op, ik help je graag verder! 

Anne van Noort

(dierenarts)

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll to Top