VETALIN

Hond met verlatingsangst

een hond met verlatingsangst
- 15 januari 2024

Heeft jouw hond moeite met alleen thuis blijven? Dat is niet gek. Veel honden vinden het onprettig om alleen te zijn. Honden zijn van nature sociale dieren en leven het liefst in groepen (roedels). Alleen achterblijven in de natuur kan gevaar opleveren. Er is dan tenslotte maar weinig versterking. Zonder training zal een hond alleen zijn daarom al snel als onprettig ervaren. Tot het punt van echte verlatingsangst. Knap lastig voor jou als baasje. Want zomaar de deur uit stappen zit er dan niet altijd meer in. Ook veroorzaakt dit vaak probleemgedrag, zoals veel blaffen of dingen kapot maken. Lees in dit advies alles over verlatingsangst bij honden en wat je kunt doen om te helpen.    

Wat is verlatingsangst bij honden?

We spreken over verlatingsangst als jouw hond het eng vindt om alleen te blijven. Deze angst kan diepgeworteld zijn. Dat gebeurt vooral als het probleem lange tijd blijft bestaan zonder hulp. De angst wordt een gedragspatroon: iets wat lastig te doorbreken is. Verlatingsangst ontstaat vaak al vanaf jonge leeftijd. Als alleen zijn niet goed wordt aangeleerd. Maar door vervelende gebeurtenissen kan verlatingsangst ook later nog ontstaan. Bijvoorbeeld als een hond tijdens het alleen thuis blijven ergens heel erg van geschrokken is. Verlatingsangst is iets anders dan probleemgedrag bij alleen thuis zijn door bijvoorbeeld verveling.

Hond verlatingsangst symptomen

Verlatingsangst herken je aan angstig gedrag. Dit kan zijn bibberen, trillen, piepen of janken. Een hond kan erg aanhankelijk zijn, ook als je gewoon thuis bent. Dan volgt hij je bijvoorbeeld overal naar toe. Maar verlatingsangst uit zich ook vaak in de vorm van probleemgedrag. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Spullen kapot maken
  • Veel onrust bij het weg gaan
  • In huis plassen of poepen
  • Slecht eten en drinken
  • Veel blaffen en onrust
  • Medische stressverschijnselen zoals overgeven
  • Extreme emoties bij thuiskomst

Hoe ontstaat verlatingsangst bij honden?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom verlatingsangst ontstaat: 

  1. Alleen thuis zijn is niet goed aangeleerd. Als een hond nooit goed heeft geleerd alleen thuis te zijn, kan verlatingsangst ontstaan. Dit is ook het geval als je na langere tijd thuis zijn, plots weer veel weg bent. Een beeld wat we na de corona lockdowns veel zagen. Een hond is het dan niet meer gewend om alleen te zijn en zal dit opnieuw moeten leren. Als dat niet rustig gebeurt ontstaat verlatingsangst.
  1. Er is iets veranderd in de omgeving / situatie. Als er iets in de omgeving verandert moet een hond hieraan wennen. Bijvoorbeeld na een verhuizing kan een hond in het nieuwe huis niet altijd direct alleen zijn. Hij moet dit weer opnieuw leren. Ook de komst van een baby is een typische verandering die stress kan opleveren. Stress kan zich uiten in de vorm van verlatingsangst. 
  1. Er is iets vervelends gebeurd. Als er tijdens het alleen thuis blijven iets vervelends is gebeurd, kan angst ontstaan. Onweer en vuurwerk zijn hierin berucht. Maar ook bijvoorbeeld plotselinge “vreemde” mensen in huis zijn een oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe schoonmaakster die ineens binnen komt. Jouw vriendje kan daarvan schrikken.

Een puppy met verlatingsangst

Elke hond moet leren om alleen thuis te kunnen blijven. Dit begint al bij een pup. Een piepjonge pup in huis nemen en de volgende dag gaan werken? Dat is een heel slecht idee. De kans dat dit een angstreactie opwerkt is erg groot. Neem daarom de eerste periode rustig de tijd en zorg dat je heel erg veel thuis bent. De training bij een pup begint bij “alleen” te zijn als jij gewoon thuis bent. Bijvoorbeeld door vanaf het begin, in kleine stapjes, steeds vaker even uit beeld te gaan. Je gaat even naar de wc, of je hangt de was op zolder op. Door dit in kleine stukjes op te breken en ook te laten zien dat je altijd weer terugkomt bouw je vertrouwen op. Beetje bij beetje maak je de stapjes groter en blijf je langer weg. Je kunt eventueel een hondencamera gebruiken om in de gaten te houden of dit goed gaat. Zodra je probleemgedrag opmerkt doe je een stapje terug.

Als je een pup hebt met signalen van verlatingsangst is dat erg vervelend. Dit kan het begin zijn van langdurig probleemgedrag. Onderneem in dat geval direct actie. Ga heel veel stappen terug en bouw opnieuw op. Hierbij is hulp van een gedragsdeskundige verstandig. Zo weet je zeker dat het op de juiste manier gaat. Daar heb je het hele leven lang profijt van.  

Trainingsschema verlatingsangst hond

Er is geen vast trainingsschema voor een hond met verlatingsangst. De oorzaken, de omstandigheden en het karakter van jouw hond spelen een rol. Een gedragsdeskundige zal hier altijd naar kijken en hulp op maat bieden. Bij het trainen van alleen thuis blijven speelt rustig opbouwen wel altijd de sleutelrol. Begin klein en ga steeds iets langer weg. Herhaal successen eerst een paar keer voordat je verder gaat. Lukt het om bijvoorbeeld een kwartier de deur uit te zijn zonder problemen? Herhaal dit dan eerst een paar keer voordat je dat langer maakt. Bouw het zo rustig verder op.

Vetalin Stress Care

Met veel angst of stress is het bijna onmogelijk iets te leren. Bij stress gaan stresshormonen zoals cortisol omhoog. Dit heeft directe invloed op de hersenen van jouw hond. Hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het geheugen werken bijvoorbeeld minder goed. Het is daarom belangrijk om bij elke vorm van training stress zoveel mogelijk te vermijden. Juist omdat je met verlatingsangst aan de slag gaat, kan dit lastig zijn. Vetalin Stress Care is ontwikkeld om hierbij te helpen. Het bevat een aantal krachtige, rustgevende ingrediënten zoals L-Theanine (uit groene thee extract). Het helpt jouw hond te ontspannen. Magnesium en vitamine B1 ondersteunen bij normale leerprocessen. Dit supplement is langdurig te gebruiken en maakt niet slaperig. Het is daarom heel geschikt als je iets rustig wilt aanleren. 

Tips bij verlatingsangst hond

Naast een opbouwend trainingsschema en supplementen kunnen de volgende tips helpen.

  • Beperk de ruimte. Zorg dat jouw hond een beperkte ruimte heeft bij het alleen zijn (bench). Dit vermindert de prikkels en voorkomt probleemgedrag. Denk er wel aan dat je ook de bench rustig zult moeten aanleren.
  • Maak jouw hond zelfstandig. Probeer ook als je thuis bent de zelfstandigheid te verbeteren. Voorkom dat jouw hond de hele dag achter je aanloopt. Probeer af en toe in een andere ruimte zonder jouw vriendje te zijn.
  • Vermijd een vast ritueel bij het weggaan. Vaste rituelen vormen een directe associatie met probleemgedrag. Probeer hier eens verandering in aan te brengen. Trek bijvoorbeeld je jas niet in de gang aan, maar leg deze alvast veel eerder klaar in de auto.
  • Leg andere verbanden. Wordt jouw hond onrustig als je jouw schoenen aantrekt? Doe dit dan ook eens zonder echt weg te gaan. Hiermee kun je bepaalde associaties tot probleemgedrag doorbreken.
  • Zet iets met geluid aan. Zet de radio of tv aan als je weg gaat. Dit doorbreekt de stilte en zorgt voor wat afleiding.
  • Zorg voor vermaak. Geef jouw vriendje iets te doen. Een fijne kauwkluif kan bijvoorbeeld helpen. Ook kun je gebruik maken van hondenpuzzels.
  • Ga niet mee in sterke emoties. Begroet jouw hond bij thuiskomst pas als deze rustig is geworden. Sterke emoties van jouw vriendje wil je liever niet bevestigen.
  • Draag zorg voor een gezonde levensstijl. Zorg voor een gezonde levensstijl. Probleemgedrag ontstaat ook vaak doordat behoeftes niet vervult worden. De behoefte aan voldoende lichaamsbeweging bijvoorbeeld. Dat leidt tot verveling, frustratie en soms zelfs angst. Goed slapen, lekker bewegen en een uitgebalanceerde voeding zijn de sleutel voor een gelukkige hond.
  • Straf niet. Jouw hond is bang. Straffen is geen goed idee bij een angstige hond. Werk aan een stabiele vertrouwensband en een duurzame oplossing.

Meer advies nodig?

Neem contact op, ik help je graag verder! 

Anne van Noort

(dierenarts)

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll to Top