VETALIN

Niesziekte kat: tips van de dierenarts

Een kat krijgt verkoudheidsklachten van niesziekte
- 15 oktober 2023

Niesziekte. Hopelijk een woord wat je alleen tijdens het vaccinatieconsult zult horen. Katten in Nederland worden standaard tegen niesziekte ingeënt. Maar wat is niesziekte eigenlijk? En waarom is vaccinatie belangrijk?   

Wat is niesziekte bij de kat?

Met niesziekte wordt een besmettelijke virus infectie bedoeld. Dit geeft verkoudheidsklachten bij de kat. Er zijn twee virussen die niesziekte veroorzaken. Soms komen deze virussen tegelijkertijd voor.

 • Feline Herpesvirus (FHV): dit virus geeft klachten zoals oogontsteking, snotteren en veel niezen. Het herpesvirus blijft vaak in het lichaam van de kat aanwezig. Het virus wordt dan door het afweersysteem niet helemaal opgeruimd. In periodes van minder weerstand zoals bij stress en ziekte speelt het virus weer op. Katten zijn dan in periodes ziek afgewisseld met soms lange tijd zonder klachten. Katten die het virus bij zich dragen kunnen andere katten makkelijk besmetten. Ook als ze niet ziek zijn. Dat maakt het erg lastig niesziekte helemaal uit te roeien.
 • Feline Calicivirus (FCV): de verschijnselen bij een infectie met dit virus kunnen verschillen. Er zijn namelijk verschillende stammen van het calicivirus. Verschijnselen kunnen zowel mild als ernstig verlopen. Vaak zie je klachten van verkoudheid en een oogontsteking. Bij het calicivirus kun je ook ontstekingen in de bek zien.

Tijdens een virusinfectie is jouw kat ook gevoeliger voor bacteriën. Een bacteriële infectie in combinatie met een virus infectie kan dan voorkomen. Een bekende combinatie is met Bordetella Bronchiseptica. Hierdoor kun je ergere verschijnselen zien zoals een longontsteking. Meestal zie je dit alleen bij katten in grote groepen.

Hoe raakt een kat met niesziekte besmet?

Niesziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Kittens zijn wel gevoeliger en worden vaak zieker. Ernstige ziekte wordt vooral gezien bij katten met verminderde weerstand. Of als je kat niet gevaccineerd is.

Niesziekte virussen zijn helaas heel besmettelijk. Jouw kat kan het dus makkelijk oplopen. Helemaal voorkomen is lastig. De virussen worden op verschillende manieren overgedragen.

 1. Direct contact. Een kat die in directe aanraking komt met een zieke kat, kan ziek worden.
 2. Druppeltjes in de lucht. Het virus verspreidt zich snel via druppeltjes in de lucht. Het virus komt in deze druppeltjes door niezen en vocht uit de ogen.
 3. Via voorwerpen. Verraderlijk is dat ook besmette voorwerpen het virus kunnen overdragen. Denk hierbij aan manden, speeltjes maar ook jouw eigen kleding. Katten die met hun kopje langs een stoel of muur schuren kunnen dit materiaal besmetten.
 4. Via de urine. Alleen ernstig zieke dieren kunnen virusdeeltjes via de urine uitscheiden.

Kan vaccinatie niesziekte voorkomen?

Helaas niet. Toch hoort een niesziekte vaccinatie bij de standaardvaccinatie van katten. Vaccinatie voorkomt namelijk wél dat er ernstige klachten van niesziekte ontstaan. Omdat jouw kat heel makkelijk besmet kan raken is dit alsnog verstandig om te doen. Dit geldt ook voor binnenkatten. Jij kunt tenslotte het virus ook aan je kat overdragen.  

Symptomen niesziekte kat

Niesziekte ziet er meestal uit als een verkoudheid. Hierbij kun je de volgende verschijnselen vaak zien:    

 • Niezen of snotterige neus
 • Rode of betraande ogen, pus uit de ogen
 • Koorts hebben. De lichaamstemperatuur ligt dan boven de 39,5 graden Celsius. Dit kun je met een rectale thermometer in de anus opmeten. Ook voelen de oortjes vaak erg warm aan bij koorts
 • Sloom of ziek zijn
 • Minder eten en drinken

In sommige gevallen kun je ook andere verschijnselen zien:

 • Zweertjes of wondjes op de tong of in de bek.
 • Veel kwijlen
 • Knijpen met de ogen
 • Hoesten of flinke benauwdheid
 • Zwellingen in het gezicht of aan de poten (oedeem), soms zelfs mank lopen.

Chronische niesziekte bij de kat

Helaas worden niet alle katten helemaal beter na het oplopen van niesziekte. Deze katten blijven dan heel vaak verkouden. De klachten gaan weg en komen steeds weer terug. Of ze blijven continu aanwezig. We spreken dan van chronische niesziekte. Geen levensbedreigende situatie, wel heel erg vervelend als jouw kat hiermee te maken krijgt.  

Chronische niesziekte heeft verschillende oorzaken. De virussen kunnen in het lichaam van je kat aanwezig blijven. Dit is bekend van het herpesvirus. Het virus wordt niet helemaal opgeruimd door het immuunsysteem. En in periodes van minder weerstand of stress maakt het herpesvirus jouw kat weer ziek. Maar ook het calicivirus blijft soms in het lichaam van de kat verstopt zitten. En om precies te zijn in de keelamandelen. Een kat kan hierdoor als het ware zichzelf steeds weer besmetten. De ziekteperiode na herbesmetting duurt vaak wel kort. Enkele dagen meestal. Dat komt omdat het afweersysteem wel snel reageert.

Niesziekte kan ook blijvende schade aanrichten. Bijvoorbeeld aan de structuur van de neus. Slijm wordt hierdoor niet goed afgevoerd. En dit slijm blijft continu een besmettingshaard voor niesziekte. Bij deze katten valt vaak een continu gesnotter op. Ook als ze niet ziek zijn. 

Niesziekte kitten

Kittens worden sneller ziek van niesziekte. Dit komt omdat ze vaak nog niet volledig gevaccineerd zijn. Bovendien is hun afweer nog in ontwikkeling. Ga bij verschijnselen van een verkoudheid met een kitten altijd naar de dierenarts. Klachten kunnen snel erger worden.

Een kat met niesziekte helpen

Als jouw kat ziek is kun je een paar dingen doen om te helpen. 

1. Probeer overtollig slijm op te lossen

Dit kun je doen door te gaan stomen. Neem je kat mee naar een warme, vochtige badkamer. Een half uurtje is vaak voldoende, maar blijf er wel bij. Zorg dat je kat niet oververhit raakt. Alternatief is het gebruik van baby neusdruppeltjes in beide neusgaatjes.

2. Zorg voor voldoende eten en drinken

Als je kat slecht eet kan dit komen omdat hij het eten slecht ruikt. Dit verpest de smaak een beetje. In dat geval kan extra smakelijk eten zoals blikvoeding of warm gemaakt eten helpen.

3. Zorg voor voldoende rust en slaap

Jouw vriendje is ziek en voelt zich waarschijnlijk beroerd. Zorg voor voldoende rust en slaap. Hou drukte zoals kinderen en andere huisdieren even uit de buurt. Dit kun je doen door verschillende kamers in huis beschikbaar te maken. Wist je dat een kat 15 tot 20 uur slaap per dag nodig heeft? Alleen een rustige omgeving in de nacht is dus niet voldoende.

4. Verhoog de weerstand met een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl beschermt tegen ziekte. Bij elke vorm van ziekte is het daarom belangrijk de levensstijl van jouw kat onder de loep te nemen. Is de voeding compleet en uitgebalanceerd? Beweegt jouw vriendje voldoende? Is jouw kat niet te zwaar? Lees hier alles over de gezonde levensstijl van een kat. 

5. Vermijd stress voor jouw kat

Stress heeft een hele negatieve impact op de weerstand van katten. Stress verhoogt namelijk het lichaamseigen hormoon cortisol. Cortisol onderdrukt het afweersysteem op krachtige wijze. Daarom hangen stress en ziekte ook zo nauw samen. Lees in dit advies alles over hoe je stress bij jouw vriendje kunt herkennen én behandelen. 

Wanneer kun je beter naar de dierenarts gaan?

In alle gevallen dat jij je zorgen maakt. Een bezoek is altijd verstandig bij een kitten dat ziek is of een kat dat ernstig, vaak of langdurig ziek is. Ga ook altijd naar de dierenarts als jouw vriendje:

 • Koorts heeft (boven de 39,5°C). Dit kun je met een thermometer in de anus opmeten. Dat lukt niet bij elke kat. Kun je bijvoorbeeld wel hele warme oortjes voelen?
 • Langer dan een dag niet drinkt.
 • Langer dan een dag niet eet .
 • Verschijnselen van uitdroging heeft. Dit kun je aan de binnenkant van de lip voelen. Deze hoort vochtig en niet plakkerig te zijn.
 • Heel sloom of slecht aanspreekbaar is.
 • Benauwd is, zwaar ademt of blauw lijkt te worden.
 • Duidelijk klachten aan de ogen heeft.

En natuurlijk in alle andere gevallen die er zorgelijk uit zien. Jij kent je kat het beste. Vertrouw je het niet, bel dan altijd voor overleg.

Is niesziekte besmettelijk voor de mens?

Nee. Gelukkig is niesziekte niet gevaarlijk voor de mens. Wel kan er bij niesziekte sprake zijn van een gelijktijdige bacteriële infectie. Een aantal van deze bacteriën kunnen mensen wel besmetten. Of hier sprake van is, is aan de buitenkant niet te zien. Neem daarom in de buurt van zieke katten altijd hygiënemaatregelen. Denk hierbij aan je handen regelmatig wassen en textiel heet wassen op 60 graden. Ook is het verstandig contact met kwetsbare mensen te mijden. Dit geldt voor ouderen, kinderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand.

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven