VETALIN

Sleetje rijden hond: lees mijn tips đź’ˇ

anaalkklieren hond
- 14 december 2023

Jouw hond schuurt met de billen over de grond. Dat noemen we ook wel sleetje rijden. Een gek gezicht misschien? Als je dit ziet er meestal iets aan de hand. Het is dus goed om even verder te lezen. In dit artikel benoem ik de Vetalin Probiotica als supplement omdat dit zorgt voor het behoud van een gezond spijsvertering. Belangrijk voor honden die vaak last hebben van verstopte anaalklieren. 

Waarom gaat een hond sleetje rijden?

De prikkel voor sleetje rijden is kriebels. Om precies te zijn kriebels aan of rondom de anus. Een hond kan hier niet altijd goed bij met likken of bijten. Door met de billen over de grond te schuren hebben ze er . Sleetje rijden is dus een signaal van jeuk.

De meeste voorkomende oorzaak van sleetje rijden hond

De meest voorkomende oorzaak is 

Verstopte anaalklieren. Het is misschien lastig je een voorstelling te maken bij anaalklieren? Dat snap ik wel want wij mensen hebben ze niet. Bij honden (en katten) zitten de anaalklieren net binnen in de anus. Aan beide kanten van de darm. Als een hond poept drukt de ontlasting deze kliertjes leeg. De sterke geur van de inhoud komt zo met de poep mee naar buiten. Een signaal aan andere honden dat het territorium bezet is. Als de anaalklieren niet goed leeggedrukt worden raken ze vol. Dat geeft klachten van irritatie en kriebels rond de anus. 

Alle signalen bij verstopte anaalklieren van een hond.

Behalve het zogenaamde ” sleetje rijden” kunnen honden ook nog andere signalen laten zien bij verstopte anaalklieren. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje.

 1. Je hond schuurt met zijn achterwerk over de grond (“sleetje rijden”).
 2. Overmatig likken of bijten aan de anus. 
 3. Roodheid rond de anus 
 4. Een vieze geur afkomstig van de achterkant 
 5. Moeite met zitten of lopen. 

Hoe raken de anaaklieren van een hond overvuld?

Anaalklieren worden door de ontlasting leeggedrukt. Als er in dit systeem iets mis gaat lopen de anaalklieren vol. Dat kan op twee manieren gebeuren:

 1. De ontlasting is niet stevig genoeg. Als de drol niet stevig genoeg is, drukt deze niet hard op de anaalklieren. Hierdoor wordt het vocht niet goed uit de zakjes geduwd. 
 2. Het afvoerkanaaltje loopt niet goed door. Anaalvocht gaat vanuit het zakje via een heel klein buisje naar buiten toe. Dit buisje kan verstopt raken. Dan wordt het vocht niet goed afgevoerd. Dat dit verstopt raakt gebeurt soms als ongelukje. Dan is het een eenmalig probleem. Maar bij sommige honden komt dit regelmatig terug. Vaak is dat het gevolg van de anatomie. Het buisje loopt dan een beetje meer in een bocht, waardoor verstopping snel ontstaat. Vooral bij kleine hondenrassen kom je dit probleem tegen.

Hoe kan ik het sleetje rijden van mijn hond ondersteunen?

 1. Uitdrukken anaalklieren. Het is belangrijk om overvolle anaalklieren te laten uitdrukken door een dierenarts. Anders blijft de inhoud steeds verder opstapelen. Er ontstaat dan een grote bult naast die anus die erg pijnlijk is voor je hond. Bovendien kan dit  naar verschillende kanten doorbreken. Een complicatie die je wilt voorkomen.     
 2. Vezelrijk hondenvoer. Zorg voor vezelrijke hondenvoer. Als de ontlasting vaak wisselt van hardheid kunnen problemen ontstaan. 
 3. Vetalin probiotica. Hoewel probiotica niet direct de verstopte anaalklieren kunnen verhelpen, kunnen ze wel bijdragen aan het behoud van een gezonde spijsvertering. Indirect heeft het daarmee een positief effect op verstopte anaalklieren van je hond. Advies is daarom om te ondersteunen met de Vetalin Probiotica. 

Hond blijft sleetje rijden

Bij terugkerende klachten zul je dieper moeten graven naar het probleem. De oorzaak is blijkbaar nog niet weggenomen. Je kunt nog aan de volgende dingen denken:

 • Heeft jouw hond een gezond gewicht? Bij overgewicht treden verzakkingen op. Dat gebeurt op meerdere plekken in het lichaam en ook bij de anaalklieren. Door deze verzakking wordt het legen van de zakjes moeilijker. 
 • Worden de anaalklieren uit voorzorg al leeggedrukt? Dit kan met de beste bedoelingen zijn. Maar bij vaak leegdrukken kan littekenweefsel ontstaan. De anaalzakjes worden steeds stugger en legen gaat steeds moeilijker. Het is niet het advies om  anaalklieren uit voorzorg leeg te drukken. Bij trimsters kan dit toch tot de standaard routine behoren. Is dat bij jullie misschien ook het geval? Probeer met je trimster af te spreken dit voortaan achterwege te laten.

Druk niet anaalklieren uit voordat je hond gaat sleetje rijden.

Het is over het algemeen niet aan te raden om de anaalklieren van je hond uit voorzorg leeg te drukken. Hier zijn enkele redenen waarom dit niet aanbevolen wordt:

 1. Schade aan de klieren: Te frequent of onnodig leegdrukken kan schade veroorzaken aan de anaalklieren en de omliggende weefsels. Dit kan leiden tot littekenvorming.

 2. Natuurlijke Functie: De anaalklieren zijn ontworpen om op natuurlijke wijze te legen wanneer je hond ontlasting heeft. Door het handmatig legen zonder noodzaak, kan de natuurlijke functie verstoord worden.

 3. Pijn en Stress: Het leegdrukken van de anaalklieren kan ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn voor je hond, wat stress en angst kan veroorzaken.

Welke hondenrassen zijn gevoelig voor sleetje rijden?

Verstopte anaalklieren kunnen bij alle honden voorkomen, maar bepaalde rassen hebben een hogere aanleg voor dit probleem. Hier zijn enkele hondenrassen die vaker problemen met verstopte anaalklieren ervaren:

 1. Beagles: Vanwege hun kleinere bouw en aanleg voor overgewicht hebben Beagles vaker last van verstopte anaalklieren.
 2. Cocker Spaniels: Deze honden hebben een aanleg voor huid- en vachtproblemen, wat kan bijdragen aan verstopte anaalklieren. 
 3. Chihuahuas: Kleinere rassen zoals Chihuahuas hebben vaak minder stevige ontlasting, wat kan bijdragen aan verstopte anaalklieren.
 4. Poodles: Zowel de Toy als Miniature Poodles hebben vaak last van verstopte anaalklieren door hun gevoelige huid en vacht.
 5. Dachshunds: Hun bouw en aanleg voor overgewicht kunnen hieraan bijdragen. 
 6. Lhasa Apsos en Shih Tzus: Deze rassen hebben een gevoelige huid en zijn dus vatbaarder. 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven