VETALIN

Mijn hond eet gras en likt aan poten: is er iets aan de hand?

hond eet gras
- 22 december 2023

Je ziet het veel: een hond die lekker wat van het gras knabbelt. Het is een gedrag dat veel hondeneigenaren opvalt en vaak vragen oproept. Want waarom doen honden dit eigenlijk? Is het normaal of is er misschien iets aan de hand? In dit advies duik ik hier dieper op in. Kunnen we de reden achter dit gedrag vinden?

Tip! Een supplement wat ik in veel gevallen adviseer voor honden die overmatig gras eten en ook vaak nog aan hun poten likken is de Vetalin Probiotic. 

Is gras eten veilig voor honden?

Laat ik bij de belangrijkste vraag beginnen. Is gras eten veilig voor honden? Het antwoord is ja, over het algemeen wel. Gras is niet giftig voor honden. Wel kunnen grassprietjes achter in de keel vast komen te zitten. Dit gebeurt vaker bij katten dan bij honden maar het kan gebeuren. Jouw vriendje zal dan vaak de keel schrapen. En soms ook gaan kokhalzen. Zie je dit soort verschijnselen? Laat dit altijd nakijken bij een dierenarts. Langere grassprieten kunnen ook in de ontlasting blijven plakken. Dit is soms de reden dat een hondendrol niet goed naar buiten komt. Het gevolg: jij als baasje mag jouw vriendje hiervan verlossen. Niet gevaarlijk, wel een beetje onsmakelijk natuurlijk.

Waarom eet een gezonde hond gras?

Vrijwel alle honden eten dagelijks tot wekelijks gras. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Je zou dus verwachten dat onze vriendjes hier een goede reden voor hebben. Toch blijkt deze reden maar lastig te vinden. Eerlijk is eerlijk, niemand weet het zeker. Maar de volgende zaken kunnen een rol spelen:

1. Een hond eet gras uit nieuwsgierigheid

Het zou kunnen zijn dat honden gras eten puur uit nieuwsgierigheid. Een stukje speelsheid waarmee ze de wereld ontdekken. Wat hier goed op aansluit is dat we weten dat jonge honden meer gras eten dan oudere honden. Zou dit te maken hebben met diezelfde speelsheid?

2. Een hond eet gras uit gewoonte

Iets uit gewoonte doen is misschien niet de beste reden. Toch is dat wel vaak de oorzaak van gedrag. Jouw vriendje is er misschien ooit vanuit nieuwsgierigheid mee begonnen. Maar blijft het nu doen omdat het er nu eenmaal bij hoort. Een plasje op het uitlaatveldje en daarna even knabbelen, dat is het nu eenmaal het ritueel.  

3. Een hond heeft een natuurlijke aanleg om gras te eten

Wolven eten ook gras. Het kan dus zijn dat gras eten genetisch bij het gedrag van de hond hoort. In een leuk onderzoek met jonge pups werd gezien dat alle pups gras eten als ze dit aangeboden krijgen. Dit was ook als ze dit een andere hond nog nooit hadden zien doen. Dat duidt op een instinctieve aanleg om gras te eten.

4. Een hond eet gras als voedselbron

Het kan zijn dat honden gras gebruiken als voedselbron. Simpelweg een onderdeel van hun dieet dus. We weten dat honden minder gras eten als ze goed verzadigd zijn. Dus bijvoorbeeld kort na het eten van de normale maaltijd. Ook eet een hond later op de dag minder gras dan in de ochtend. Iets wat goed te maken kan hebben met een “vol” gevoel. Andersom gezegd: als jouw vriendje trek begint te krijgen, worden de grassprieten ook steeds interessanter.

5. Een hond eet gras om vezels aan te vullen

Een hond heeft vezels nodig voor een gezonde spijsvertering. Gras is een natuurlijke bron van vezels. Het is dus best logisch om te denken dat gras eten als doel heeft de vezels in het dieet aan te vullen. Er is hier maar weinig onderzoek naar te vinden. Maar menig hondenbaasje merkt toch een relatie op tussen vezels in de voeding en gras eten. 

Eet een hond nu wel of geen gras om te braken?

Gras kan op een natuurlijke manier braken opwekken. Ongeveer een kwart van de honden braakt na het eten van gras. Gras kan dus gebruikt worden om de maag te legen. Als er iets vast zit of bij misselijkheid. Maar dit is maar in een klein deel van de gevallen waar. De meeste keren dat een hond gras eet, zal deze niet braken. En het is dus lang niet altijd een signaal van misselijkheid.

Hond eet gras en braakt ook

Bij een enkele keer braken hoef jij je geen zorgen te maken. Het gras eten heeft een doel gehad. Maar als gras eten vaak gepaard gaat met andere verschijnselen is het goed om aan de bel te trekken. Dit is meestal een teken dat er meer aan de hand is.

Signalen waar je op kunt letten zijn:

 • Vaak braken 
 • Kwijlen
 • Kokhalzen
 • Veel slikken of smakken
 • Dunne ontlasting
 • Borrelende buik
 • Obstipatie of moeite met poepen
 • Algemene tekenen van ziek zijn 

Hond eet gras en likt aan poten

Deze vraag kreeg ik laatst van een bezorgd baasje. Een specifieke combinatie misschien, maar iets wat regelmatig voor komt. De kans is groot dat er een verstoring zit in de spijsvertering. Een aanvulling met Vetalin probiotica is dan aan te raden. Deze smaakvolle probiotica kauwtabletten bevatten verschillende bacteriestammen die ik inzet bij een verstoring in de spijsvertering en het likken aan poten. 

Puppy eet gras

Een puppy moet nog meer dan een volwassen hond de wereld ontdekken. De speelsheid en nieuwsgierigheid is groot. Ook op gras knabbelen hoort bij deze ontdekkingstocht. Jonge pups gebruiken veel de bek bij hun onderzoek. Op werkelijk alles moet gekauwd en gesabbeld worden. Dat herken je vast wel. Gras is daarin zeker geen uitzondering. En dat is dus normaal gedrag.

Het is ook zo dat pups nog wat vaker last hebben van de buik. Worminfecties zoals spoelwormpjes komen regelmatig voor. Zorg jij al voor een goede wormbestrijding? Lees hier het advies voor pups. Juist doordat pups zoveel met hun bekje onderzoeken komt er sneller iets verkeerds binnen. Dit leidt tot klachten van buikpijn en misselijkheid. Pups kunnen gras eten gebruiken om deze klachten te verlichten. Zolang een pup niet ziek is, is dit net als bij de volwassen hond geen reden tot zorg.

Gras eten bij de hond voorkomen

Gras eten bij de hond is normaal gedrag. Hier hoef je dus niets aan te doen. Toch kan het zijn dat jij dit gedrag liever afleert. De volgende tips kunnen helpen:  

 1. Zorg voor afleiding. Je kunt in de buurt van het gras voor wat afleiding te zorgen. Doe een leuk spelletje of doe plots een beetje gek. Gooi een balletje weg of trek de aandacht met een fijne knuffel. Een gewoonte doorbreek je door er een nieuw patroon voor in de plaats te zetten.
 1. Ga met een gevulde buik op pad. Er wordt minder gras gegeten bij een verzadigd gevoel. Vlak voor een uitlaatbeurt de maaltijd geven kan dus helpen. Ook het geven van kleinere porties verdeeld over de dag is een goed idee. Geef een hond het liefste drie keer per dag te eten.
 1. Voeg groenten toe aan het dieet. Een eventuele groentebehoefte van jouw vriendje kun je eenvoudig opvangen. Voeg wat verse of diepvriesgroenten toe aan het dieet.    
 1. Is er genoeg om op te kauwen? Het kan helpen extra kauwmateriaal te geven. Kauwstaven of speeltjes zijn beiden een goed idee. 

Hond eet gras bij stress

Veel honden ervaren door verschillende oorzaken spanning. Deze spanning kan ervoor zorgen dat honden meer dan normaal gras gaan eten. 

Zelfkalmerend gedrag: Net zoals mensen nagelbijten of ijsberen om stress te verlichten, kunnen honden gras eten als een manier om zichzelf te kalmeren. Het kauwen en slikken heeft een rustgevend effect.

Is je vermoeden dat spanning en angst bijdraagt aan het overmatig gras eten dan is de Vetalin Stress Care een aanrader. Dit product draagt bij aan de normale weerstand tegen stress in bepaalde situaties. , 

Inhoud

DE VOORDELEN VAN VETALIN

Deskundig advies

Profiteer van kosteloos advies en ruime ervaring in supplementen voor honden en katten.

Betrouwbare supplementen

Gemaakt van zuivere, natuurlijke ingrediënten en 100% veilig.

Ontwikkeld door een dierenarts

Van begin tot eind door een dierenarts ontwikkeld.

In Nederland geproduceerd

Voor de hoogst haalbare kwaliteit, wordt de productieketen zo kort mogelijk gehouden.

Scroll naar boven